Economia

Agricultura

Vins de garatge certificats a Europa

Vins de Taller és el primer celler de l'Empordà que incorpora el logotip europeu de producció ecològica, l'eurofulla

Exporta a Bèlgica i comença a distribuir a Holanda

Genètica, terreny i elaboració són clau per aconseguir un bon vi, segons Antoni Falcón

Seguint l'exem­ple de la tra­dició fran­cesa de petits cellers caso­lans, ubi­cats als garat­ges i de pro­duc­ci­ons arte­sa­nals i d'autor, va néixer fa onze anys a Siu­rana d'Empordà Vins de Taller. L'expert en plan­tes, jar­dins i pai­satge, Antoni Falcón, és l'autor d'aquests vins que són els pri­mers de l'Alt Empordà que duen a les eti­que­tes el nou logo­tip euro­peu de pro­ducció ecològica, l'euro­fu­lla. Amb un con­cepte de celler que aposta pel vi d'alta pressió, Falcón explica la filo­so­fia arte­sa­nal i meti­cu­losa que segueix per acon­se­guir la pro­ducció; la dar­rera, de 30.000 ampo­lles. Des de la collita a pri­mera hora del matí a les vinyes de Siu­rana fins al seu tras­llat amb vehi­cles refri­ge­rats fins al garatge de Vila­ma­lla “com si es tractés d'un tras­plan­ta­ment d'òrgans”, la tria manual i la fer­men­tació con­tro­lada en tem­pe­ra­tura cons­tant. “El vi és un pro­ducte viu i la seva con­ser­vació és fona­men­tal”, afe­geix Falcón.

Genètica, ter­reny i ela­bo­ració. Aquests són els con­cep­tes fona­men­tals que, segons Falcón, són clau per acon­se­guir un bon vi. La genètica del raïm –en aquest cas amb una aposta per les vari­e­tats del Roine–, el ter­reny on aquesta genètica es trans­forma –aquí, la per­so­na­li­tat de l'Empordà amb la tra­mun­tana és bàsica– i l'ela­bo­ració. En aquest dar­rer punt, des de la coberta verda dels camins de les vinyes o el cen­te­nar d'arbres que s'han plan­tat al cos­tat i enmig de les vinyes per atreure els ocells i regu­lar la tem­pe­ra­tura seguint els pre­cep­tes, fins a la den­si­tat entre cep i cep o també les ove­lles del no llunyà mas Marcé que pas­tu­ren l'herba, són fac­tors que hi influ­ei­xen. “En aquesta part és on podem inter­ve­nir i és la que acaba mar­cant un pro­ducte amb molta per­so­na­li­tat”, explica Falcón.

‘Orga­nic wine'

Un cop acon­se­guit el segell euro­peu de vi ecològic –un segell que, per exem­ple, pro­hi­beix l'ús de deter­mi­nats pro­duc­tes químics fito­sa­ni­ta­ris i her­bi­ci­des–, Vins de Taller vol començar a tra­mi­tar ara els pro­to­cols per a la cer­ti­fi­cació Deme­ter, d'agri­cul­tura bio­dinàmica. “Això és un pas més enllà”, pun­tu­a­litza Falcón. Per il·lus­trar-ho, hi afe­geix: “Con­si­dera que les plan­tes, com les per­so­nes, com més ben trac­ta­des estan, menys trac­ta­ment neces­si­ten.”

Vins de Taller, que serà el mes que ve a la fira Vinum Nature a Bar­ce­lona, con­ti­nua la dis­tri­bució arreu del ter­ri­tori, on té més presència a les comar­ques giro­ni­nes, segui­des de Bar­ce­lona. El seu vi dolç, el Lea, fet amb la vari­e­tat cor­tese i amb una pro­ducció molt limi­tada, és uti­lit­zat en mari­dat­ges de reco­ne­guts res­tau­rants, com per exem­ple a la carta del res­tau­rant Moo, feta pels ger­mans Roca, al Mira­mar de Llançà i a la cuina de Nando Jubany. Ja més lluny, i a banda de la dis­tri­bució que ja té a Bèlgica, el celler acaba de fer el pas per dis­tri­buir també a Holanda i por­tar-hi aquests vins arre­lats al ter­ri­tori empor­danès, tal com indi­quen els noms dels vins de gama més alta, Baseia i Siurà, els dos noms dels nuclis urbans on hi ha ubi­ca­des les qua­tre hectàrees de vinyes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.