Gran angular

La llavor israeliana

La Generalitat vol replicar els acords signats a Tel Aviv amb quatre ‘hubs' més d'innovació i emprenedoria al món, en la seva estratègia per avançar en els rànquings de transferència tecnològica

El pressupost és limitat però el govern català confia que la llavor plantada en el recent viatge a Israel doni fruits a mitjà termini per tal de poder capgirar unes xifres poc encoratjadores encara pel que fa a la transferència tecnològica i l'aplicació al mercat de la molta recerca bàsica que es fa a Catalunya. De fet l'objectiu del govern és replicar el model d'acords amb Israel amb quatre hubs més d'innovació i emprenedoria al món: Califòrnia -que podria venir el 2014-, la costa Est dels EUA -on ja es va fer un primer viatge institucional a Massachusetts l'any passat i on s'han fet ja molts avenços en el sector de la biotecnologia-, Singapur i Japó-Corea.

La idea, explica el director general de Recerca de la Generalitat, Josep Maria Martorell, “és adaptar el tipus d'acord a cada una de les realitats: a Califòrnia, per exemple, no tindria gaire sentit un acord de col·laboració per al programa marc de la UE, però en canvi sí que pot ser atractiu un de promoció de màsters internacionals per a estudiants d'allà, cosa que no ho ha estat a Israel”.

L'intercanvi d'estudiants i recercadors és una de les bases dels acords amb Israel. D'una banda, es volen potenciar els intercanvis de postdoctorats, “cosa que ens resulta interessant perquè si els nostres van allà a fer estades de tres o sis mesos i veuen que a Israel és molt habitual que els postdoctorats optin per crear empresa podran acabar replicant i important el model aquí”, explica Martorell.

A més, a partir del gener els estudiants de doctorat de les universitats catalanes rebran 3.000 euros per formar-se en programes d'emprenedoria, tant a les universitats israelianes amb les quals s'han signat acords com amb qualsevol centre que proposi l'estudiant i sigui autoritzat per l'administració. Es tracta, explica Martorell, de contribuir a canviar mentalitats, tot i que reconeix que el camí per arribar a on està Israel -on el 25% del PIB prové de noves empreses- és encara llarg “en part perquè hi ha elements que no tenim com el pes tractor del sector de defensa o la capacitat de fer com a estat una política fiscal atractiva per a aquesta activitat”.

Els acords amb Israel també intensificaran la col·laboració en l'organització de conferències científiques i la captació de programes d'ajuts europeus, així com la posada a disposició de les universitats i centres de recerca catalans l'empresa de valorització Roseta.

OBRIR EL sincrotró.

Els acords signats també preveuen obrir el sincrotró a recercadors israelians. “La inversió que s'ha de fer per construir-ne un de nou és elevadíssima i per a ells pot tenir més sentit fer servir el nostre, i per a nosaltres també resultarà interessant poder afegir noves línies de recerca”, diu Martorell.

Finalment els acords signats també preveuen establir els ponts necessaris per acostar l'altra gran pota que encara falta a l'ecosistema català per emular el model israelià: l'existència de capital privat amb capacitat i interès per invertir en projectes molt nous i amb un nivell de risc molt elevat.

El govern enviarà els primers projectes a Roseta

L'any que ve un petit grup de projectes seleccionats entre els finalistes del programa Prova't accediran als serveis de l'empresa israeliana Roseta, especialitzada a valorar la recerca i, per tant, a estudiar les seves possibilitats de comercialització. Serà una primera prova pilot de col·laboració en un sector, el de la valorització de la recerca, que a Catalunya està encara molt verd. De fet, d'entre tot el sistema universitari i de recerca només el CIMNE (Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria) ha creat la seva pròpia empresa de valorització de recerca.“Però no pensem que aquest sigui un model escalable a tot el sistema, té més sentit aprofitar infraestructures que ja existeixen i que funcionen amb èxit”, explica el director general de Recerca, Josep Maria Martorell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA