Economia

La DO Empordà puja nota en les millors guies vinícoles

Més de 200 vins empordanesos han rebut la qualificació d'excel·lents o molt bons en la ‘Guía Peñín' d'aquest any

Setze cellers gironins aconsegueixen situar els seus vins en la categoria més alta

Els vins de la DO Empordà cada dia són més valorats. En pocs anys han passat de ser uns vins majoritàriament de poca qualitat i, malgrat excepcions, per a bevedors de pocs escrúpols i només buscats per omplir garrafes o per barrejar amb altres begudes, a tenir una categoria cada vegada més alta en les guies més reconegudes del sector. I la prova d'això és que en dues d'aquestes guies, la Guía Peñín i la Guía de vinos gourmets, hi ha vins de la DO Empordà entre els més destacats.

En la prestigiosa Guía Peñín d'aquest any, per exemple, un total de 207 vins empordanesos han rebut la qualificació d'excel·lents o molt bons. Aquesta dada, segons asseguren des de la denominació d'origen gironina, representa un 25% més respecte a les 162 referències que van obtenir aquesta puntuació en la guia que es va publicar l'any passat, la del 2014.

La Guía Peñín 2015 atorga la qualificació d'excel·lent a 43 vins de la denominació d'origen Empordà, que obtenen 90 punts o més de nota de tast. Els excel·lents assolits en aquesta nova edició de la publicació confirmen la tendència a l'alça dels darrers anys –41 excel·lents el 2014, 38 el 2013 i 31 el 2012.

Pel que fa a la categoria de vi molt bo, amb notes que van dels 85 als 89 punts, els cellers aconsegueixen aquesta qualificació per a 163 dels seus vins, “amb un notable increment respecte a les 121 referències de la guia de l'any anterior”.

“Per primera vegada, la trentena de cellers empordanesos referenciats en la publicació aconsegueixen situar un o més dels seus vins en les categories d'excel·lent o molt bo”, asseguren des de la DO Empordà. Hi ha setze cellers empordanesos que aconsegueixen situar vins a la categoria d'excel·lents: Castell de Perelada (10); Vinyes d'Olivardots (6); Masia Serra, Oliver Conti, Mas Oller i Vinyes dels Aspres (3); Arché Pagès, Espelt Viticultors, Sota els Àngels i Cooperativa de Garriguella (2), i La Vinyeta, Argon, Roig Parals, Cooperativa d'Espolla, Clos d'Agon i Mas Llunes (1).

La majoria dels vins considerats excel·lents són negres (26), seguits dels blancs (12) i els dolços (5). Els dos vins que assoleixen una puntuació més elevada (94) són el negre Castell de Perelada Finca Espolla 2010 i el vi dolç INO Garnatxa de l'Empordà, del celler Masia Serra.

Tot i que en menys quantitat, els vins de la DO Empordà també han obtingut una bona puntuació en la Guía de vinos gourmets 2014. Los mejores de España. En aquesta guia s'inclouen nou vins empordanesos, cinc dels quals són del celler Castell de Perelada. La resta són vins del celler Terra Remota (3) i del celler Marià Pagès (1). Tots aquests vins han obtingut una qualificació superior a 90 punts.

En la guia s'han fet tastos a cegues de 6.537 vins i caves. Tots provenen de 1.138 cellers referenciats i de 294 botigues especialitzades d'un total de 120 zones vinícoles de tot l'Estat espanyol. La publicació destaca el vi blanc jove de Perelada, el Perelada Collection Blanc 2013, que ha obtingut la quarta millor posició dels vins blancs joves referenciats de Catalunya.

LES XIFRES

207
cellers
de la DO Empordà han rebut la qualificació d'excel·lent o molt bo en la prestigiosa ‘Guía Peñín'.
25
per cent
més de vins empordanesos han rebut aquestes puntuacions en la publicació respecte al 2014.

24 professionals per fer els tastos a cegues dels vins

Darrere l'elaboració d'una guia de vins, hi ha un munt de professionals que es dediquen a fer tastos, i en moltes guies el tast es fa a cegues. En la Guía de vinos gourmets participen 24 tastadors.

Blancs frescos, fàcils de beure i saborosos, segons Peñín

Els autors de la Guía Peñín destaquen els vins blancs de la DO Empordà, que qualifiquen de frescos, fàcils de beure i saborosos. “Hi impera el caràcter purament mediterrani”, diuen. Dels negres, comenten que els cellers han passat d'“elaborar vins negres novells, lleugers, fàcils i agradables de beure, amb un bon índex d'acidesa i aroma de fruites vermelles, a bolcar-se en la creació de vins de criança, amb molt d'equilibri en fruita i fusta”.

Millora qualitativa dels vins de la denominació d'origen Empordà

El consell regulador de la denominació d'origen Empordà valora positivament els bons resultats obtinguts pels vins empordanesos en els darrers anys, ja que “confirmen la tendència mantinguda en la millora qualitativa dels vins de la denominació gironina”. El consell regulador atribueix aquests bons resultats a l'esforç que han dut a terme en els últims anys els cellers empordanesos en la millora contínua de la qualitat dels seus vins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europa

Brussel·les exigeix a Booking complir amb les restriccions de la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura