Economia

Sis vins gironins, or en el concurs Garnatxes del Món

La DO Empordà ha estat la segona denominació d'origen de Catalunya amb major nombre de medalles d'or

També ha rebut tres medalles de plata i una de bronze

Sis vins de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Empordà van ser guar­do­nats amb la meda­lla d'or al con­curs de Gar­nat­xes del Mon que aquest any s'ha cele­brat a Per­pinyà. La DO giro­nina ha estat la segona deno­mi­nació d'ori­gen de Cata­lu­nya amb major nom­bre de meda­lles d'or, només superada per Terra Alta. En total els vins cata­lans es van empor­tar 21 meda­lles d'or en el cer­ta­men con­so­li­dant les bode­gues cata­la­nes com un clar refe­rent pel que fa a la pro­ducció de vins de qua­li­tat amb la vari­e­tat de gar­natxa. A tot el món s'havien ins­crit prop de 500 vins al con­curs que és orga­nit­zat pel con­sell Inter­pro­fes­si­o­nal dels Vins del Ros­selló amb l'objec­tiu de pres­ti­giar la gar­natxa en la llista de vari­e­tats inter­na­ci­o­nals.

Els sis vins giro­nins guar­do­nats són: Sol i Serena Dami­gi­ana 2011 i Gar­natxa dels Cellers d'en Gui­lla 2011, del Cellers d'en Gui­lla, de Rabós d'Empordà; Torre de Cap­many Velles Sole­res, de Celler Pere Guar­di­ola, de Cap­many; Aires de Gar­bet 2012, de Cas­ti­llo Pere­lada, de Pera­lada; Microví Gar­natxa Roja Tor­rats 2013, del Celler *lavi­nyeta, de Mollet de Pera­lada i Dolç de Geri­sena 2005, de la Coo­pe­ra­tiva de Gar­ri­gue­lla.

El jurat també ha reco­ne­gut altres tres vins empor­da­ne­sos amb la Meda­lla de plata: Airam (Espelt Viti­cul­tors), Bal­meta 2012 (Empordàlia) i Usted 2009 (Terra Remota). Final­ment, el vi Pri­vi­legi 2010 (Celler Can Sais) va acon­se­guir una meda­lla de bronze.

La gar­natxa Torre de Cap­many Velles Sole­res, de Pere Guar­di­ola, és “el pro­ducte emblemàtic” del celler. Ela­bo­rada amb sis­tema tra­di­ci­o­nal de sole­res, totes elles allot­ja­des en els antics dipòsits de ciments que es va cons­truir el 1942 sota unes vol­tes de pedra, a l'antic celler Ca'n Paraire del segle XVIII.

Els dos vins dolços pre­mi­ats de Cellers d'en Gui­lla són fets amb 100% lle­do­ner roig , raïm típica­ment empor­danès. els dos vins estan vere­mats el mateix dia de la mateixa vinya i els fer­men­tem en el mateix dipòsit. La diferència rau en l'enve­lli­ment.

Amb Aires de Gar­bet, Cas­ti­llo Pere­lada, ha vol­gut fer un vi de “gamma alta, amb molta qua­li­tat i a un preu asse­qui­ble”. Està ela­bo­rat amb una vari­e­tat autòctona de l'Empordà, com la Gar­natxa negra, plan­tada amb un ter­reny de pis­sarra i cul­ti­vada a la vora del mar.

El Microví Gar­natxa Roja Tor­rats, de *lavi­neta té una pro­ducció molt petita i és “fruit del tre­ball de recerca de noves ela­bo­ra­ci­ons amb vari­e­tats tra­di­ci­o­nals”.

Pel que fa al dolç de Geri­sena, està ela­bo­rat amb les vari­e­tats Gar­natxa negra i Samsó i s'ha fet una pro­ducció de 6.156 ampo­lles.

Garnatxa dels cellers d'en Guilla 2011
El Cellers d'en Guilla, de Rabós d'Empordà, ha envellit aquest vi pel sistema de soleres amb bótes velles dins del celler. 100% lledoner roig (garnatxa roja). Els Cellers den Guilla tenen també tres vins, el Magenc, un vi banc; el Rec Blau, un negre i el Vinya del Metge, que és un vi rosat.
Microví Garnatxa Roja Torrats
Es tracta d'un vi blanc càlid i mediterrani elaborat pel celler *lavinyeta. Té ànima de negre en el nas però es mostra com un blanc carnós a la boca. Presenta un lleuger toc especiat i herbaci que li dóna subtilesa mentre que a la boca destaca la intensitat i fermesa. El Garnatxa Roja Torrats ha rebut diversos reconeixements. A la darrera edició de la guia de Vins de Catalunya va quedar entre els millors puntuals de la DO.
Sol i Serena de Damigiana
Aquest vi, també de Cellers d'en Guilla, està envellit amb grans garrafes de vidre a l'exterior del celler, a sol i serena, a cara nord de l'Empordà orientat a tramuntana perquè així pateixi fortament les inclemències. “És un vi germà del Garnatxa, però té una ànima completament diferent”, diuen.
Velles Soleres
És un vi dolç natural del Celler de Pere Guardiola. Criat pel sistema tradicional empordanès a partir de les velles soleres familiars. Es caracteritza per una sorprenent complexitat aromàtica on s'hi troben matisos de confiteria, fruits secs, prunes i panses amb notes de torrefacció i caramel. A la boca és llarg, generós,i persistent, amb dolçor equilibrada.
Aires de Garbet
Vi de la finca Garbet de de Castillo Perelada. Ha estat criat divuit mesos en bóta bordelesa nova de roure francès Tronçais de segon vi, resta en ampolla. Color púrpura de capa alta i ribet violaci. És un vi amb un gran ventall aromàtic que recorda la finca de la que procedeix: herbes mediterrànies, fruits vermells, balsàmics, torrefactes i minerals. En boca fresc i molt equilibrat.
Dolç de Gerisen
És de la collita 2005 i està elaborat per la Cooperativa agrícola Garriguella. És d'un color profund que recorda a la xocolata amb matisos vermells. Boquet intens i amb molta complexitat: moka, confitura de fruites vermelles i negres, licor de nous, vainilla regalèssia. En boca es troba molta complexitat de nas, equilibrat i untuós, la persistència és extraordinària amb una paleta aromàtica extensa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia