Economia

Argelaguer

Nova vida per al molí fariner del Turrós

Sobirania alimentària, economia circular, cooperativa i transformadora, i sostenibilitat són algunes estratègies per al desenvolupament alternatiu de projectes que, a poc a poc, es van implantant arreu del territori, però que encara es mantenen en l’esfera teòrica per a una gran majoria de població. La cooperativa Eines Comunes ha rehabilitat el mas del Turrós d’Argelaguer, amb la col·laboració de la Fundació Emprius, i hi està habilitant un molí fariner, un obrador agroalimentari i un forn de llenya que són un exemple palpable d’aquesta nova manera d’entendre l’economia.

Els membres de la cooperativa ja han pogut construir el molí fariner i estan plantant espècies de blat autòctones i tradicionals, que conreen de forma ecològica. Ara, però, han posat en marxa una campanya de cofinançament a la plataforma Goteo per poder completar les instal·lacions de l’obrador i acabar la rehabilitació de les dependències. L’objectiu és arribar als 26.374 euros.

Es tracta d’un espai multifuncional de tinença, gestió i ús col·lectius que inclou, a part del molí fariner, un forn de llenya i un obrador alimentari destinat a la transformació de cereals, hortalisses i fruites per a l’obtenció de productes elaborats, a més d’un magatzem. Estarà a disposició de les persones usuàries en mitjos dies o dies sencers, pagant una quota d’ús, i se’n podrà fer ús de manera regular per produccions estables, o de manera puntual i esporàdica. La gestió de l’obrador es farà de manera horitzontal, participativa i assembleària.

La construcció de l’obrador es farà mitjançant l’autoconstrucció i reutilitzant materials sempre que sigui possible, però algunes obres, i sobretot alguns materials i maquinària, els hauran d’adquirir a fora, amb la consegüent despesa monetària, que no pot assumir la cooperativa.

Fonts de la cooperativa Eines Comunes, creada el 2021 i ara amb 60 socis, han explicat que el projecte del molí fariner i l’obrador col·lectiu neixen de l’Ecoxarxa Garrotxa, una xarxa d’intercanvi, moneda social i economia comunitària amb 11 anys d’activitat i activisme a la Garrotxa. “La idea sorgeix de la necessitat de donar relleu al molí fariner de referència al territori, i de la voluntat de fer-ho de manera col·lectiva i entenent-lo com un recurs comú i no com un projecte particular. Arran d’aquí, veiem la necessitat de crear la cooperativa, perquè el projecte no només suposi una infraestructura per a la sobirania alimentària, sinó que sigui transformador també en la forma de tinença, de governança i de gestió», han detallat les mateixes fonts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’empleat sènior, la resposta a la falta de professionals

Barcelona

Dona i gran, la doble barrera per emprendre

barcelona
Sara de la Rica
Catedràtica d'Economia de la Universitat del País Basc

“La discriminació per edat és un fet provat en el mercat de treball”

barcelona
Mons Badia,
presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)

“El respecte pel medi ambient fomenta el creixement econòmic”

Barcelona
ECONOMIA

Puja la despesa dels turistes a les comarques de Barcelona

Barcelona

Canmartex potencia l’R+D en les noves teixidores

Argentona (Maresme)

Ferrimax prepara el talonari i l’organització per créixer

Sant Fost de Campsentelles
economia

El BBVA presenta oficialment l’OPA al Sabadell en les condicions previstes

barcelona
ECONOMIA

La nova marca turística de Santa Susanna distingeix la sostenibilitat i la innovació

SANTA SUSANNA