ecolasetmana

Jo m'ho tallo, jo m'ho cuso

L'executiu espanyol s'ha quedat sol defensant uns comptes que no agraden a l'oposició i no convencen cap analista.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'ha envalentit aquesta setmana al Congrés defensant uns pressupostos per al 2013 que només li quadren al govern del PP

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'ha envalentit aquesta setmana al Congrés defensant uns pressupostos per al 2013 que només li quadren al govern del PP i saltant a la jugular de Catalunya com si les aspiracions independentistes del poble català puguin ser les úniques culpables que el dèficit previst es pugui desviar. En fi, que a pesar que ni el Banc d'Espanya es creu les magnituds macroeconòmiques dels comptes públics, l'executiu de Rajoy defensa des de la còmoda solitud que atorga la majoria absoluta que complirà els objectius de dèficit per a 2013 (4,5%), i per si fos poc Montoro es vanagloria afirmant sense problemes que aquests són els pressupostos “més socials” de tota la democràcia.

Treure pit mentre la sol·licitud de rescat sembla imminent no resulta gaire comprensible sobretot perquè el que demanen els mercats és credibilitat, i quan no hi ha cap servei d'estudis que es cregui els teus comptes és que alguna cosa no va bé. I fer el fatxenda és passat de moda.

Tampoc van bé les coses quan es gasten molts diners a duplicar competències de les comunitats autònomes, ja sigui per ineficiència o per voluntat política (vés a saber quina és pitjor). És el que denuncia un estudi de l'Institut d'Estudis Autonòmics. Un exemple? Els 990 milions d'euros pressupostats per mantenir infraestructura estatal a Catalunya en matèria de turisme, on la Generalitat té competències exclusives.

Així les coses no resulten estranys els resultats d'una enquesta feta per Pimec als seus associats. Segons aquesta, el 66,8% veuen en l'Estat propi la forma política més adequada per a Catalunya i un 81,5% veuen econòmicament viable la independència. Percentatges, això sí, que es redueixen en aquelles empreses que depenen més del mercat espanyol. I mentre avança el debat sobre la independència -aquesta setmana han organitzat conferències al respecte el Col·legi d'Economistes i l'associació de directius Acede, amb presència aquesta última de l'expresident Jordi Pujol-, segueixen els problemes de liquiditat de la Generalitat. Aquest dijous el 80% de les farmàcies -segons dades de la patronal- han tancat portes per protestar pel deute acumulat, i això que el govern ha pogut pagar in extremis els 99 milions d'euros que els devia des del juliol. En l'àmbit empresarial destaquen els resultats trimestrals de Caixa Bank. L'entitat ha obtingut un benefici atribuït de 173 milions, després de destinar a dotacions i sanejaments un total de 8.374 milions d'euros, que li permeten arribar ja al 78% dels requeriments de sanejament dels decrets de reforma financera. L'entitat continua augmentant la liquiditat, amb 6.266 milions més, fins als 48.775 milions. La solvència se situa en el 10,8% de core capital. Destaca també l'inici de producció del nou Seat León a Martorell. El nou model ha comptat amb una inversió de 800 milions d'euros i garanteix feina per a 1.600 treballadors de la planta, estarà disponible en la seva versió de cinc portes al novembre a Alemanya, Àustria i Suïssa, i al gener al mercat espanyol. El 2013 Seat llançarà la versió de tres portes i la familiar.

També en l'àmbit empresarial destaca l'entrada d'Almirall en l'accionariat d'AB-Biotics, i l'obertura per part de Veritas d'una nova botiga al centre de Barcelona amb una inversió de mig milió d'euros.

Pitjor és l'escenari per a Tecnitoys, fabricant de Scalextric, que entra en concurs i deixa en entredit la continuïtat a mitjà termini de la producció de la cèlebre joguina, tot i que ja hi ha hagut empreses interessades en el relleu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.