Economia

La llei hipotecària espanyola, fora de la UE

L'advocada del tribunal europeu clou que no respecta els consumidors

Respon a un jutge de Barcelona

“Un sistema d'execució de títols notarials sobre béns hipotecats en el qual les possibilitats d'oposició front a l'execució es troben restringides és incompatible amb la directiva europea 93/13.” Amb aquesta conclusió, presentada ahir, l'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Juliane Kokott, proposa a aquest òrgan de Luxemburg que resolgui que la llei d'execució hipotecària de l'Estat espanyol és contraria a la normativa europea en defensa dels drets dels consumidors.

El tribunal europeu dictarà sentència sobre aquest afer en un parell de mesos, i respondrà així la qüestió prejudicial que va plantejar-li el titular del jutjat mercantil número 3 de Barcelona, José María Fernández Seijo, arran de la demanda d'un ciutadà que va sol·licitar que s'anul·lés una clàusula “abusiva” de la llavors Caixa d'Estalvis de Tarragona (CatalunyaCaixa), després d'haver-lo desnonat, el 2011. Resolució que dictarà després de la resposta d'Europa.

El cas Aziz

Mohamed Aziz, soldador i pare de dos fills, va ser desnonat del seu pis de Martorell, després de quedar-se sense feina, i no poder pagar la hipoteca. La caixa va concedir-li un préstec de 139.674 euros i n'havia pagat un any (1.325 euros del principal i 6.656 d'interessos; els de demora, del 18%!). Com que no va poder pagar les quotes durant quatre mesos (sumaven 3.153 euros), unilateralment la caixa va aplica la polèmica clàusula 15: va donar per vençut el préstec i li va reclamar el total del deute, i com que no hi va poder fer front va ser desnonat per la via judicial. Davant aquesta realitat, al magistrat se li van plantejar “uns dubtes” sobre si la legislació espanyola és compatible amb les directives comunitàries de tutela dels consumidors front a clàusules abusives, tant en aspectes materials, com en els mecanismes processals que permeten al creditor l'execució sense gens d'oposició. L'advocada europea comparteix el raonament del jutge, fet que significa que el tribunal gairebé segur que també ho farà.

“El més importat és que s'ha demostrat que no era un tema social, sinó que el nostre sistema jurídic és dèbil”, va afirmar ahir el magistrat. José María Fernández Seijo va afegir: “La legislació espanyola és massa severa: primer et treuen la casa i després s'examina si el contracte és just o no.” Si el cas Aziz s'aprova, qualsevol jutge de primera instància podrà valorar abans d'executar el desnonament si l'entitat ha aplicat una clàusula abusiva, com interessos de demora excessius. “A partir d'ara, el jutge podrà actuar d'ofici la tutela del consumidor”, va assegurar Fernández Seijo. El president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, va afirmar ahir que si el tribunal europeu confirma el dictamen “obligarà a canviar la llei espanyola perquè els deutors estan en situació de desigualtat”.

LA FRASE

A partir d'ara serà difícil tornar la casa als desnonats, però els perjudicats podran reclamar
José M. Fernández Seijo
magistrat del jutjat mercantil 3 de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.