Economia

Darrera la sentència contra la llei hipotecària espanyola hi ha una família de Martorell

Van ser desnonats del seu pis l'any 2011 per no pagar la hipoteca a Catalunya Caixa

A través d'un jutjat mercantil de Barcelona van plantejar una qüestió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) contra els abusos de la normativa espanyola sobre execucions hipotecàries arriba després de la lluita de dos anys d'una família marroquina de Martorell, els Aziz. Després de ser desnonats, no es van resignar i van acudir a un jutjat mercantil de Barcelona per denunciar el que consideraven clàusules abusives de la llei hipotecària estatal. El magistrat va plantejar la qüestió al TJUE, que ara ha donat la raó a la família.

Mohamed Aziz va ser desnonada del seu pis per no pagar una hipoteca de Catalunya Caixa, i va decidir denunciar l'abús que suposava la normativa espanyola davant del Jutjat Mercantil número 3 de Barcelona, dirigit per José María Fernández Seijo. El magistrat va presentar la qüestió al TJUE, que ara ha resolt a favor de la família de Martorell.

La sentència assumeix bàsicament els arguments de l'advocada general del TJUE, Juliane Kokott, que va dictaminar que les normatives europees exigeixen que els consumidors tinguin “un recurs legal eficaç per demostrar el caràcter abusiu de les clàusules del seu contracte de préstec que permeti que es pugui detenir un desnonament forçós”. La llei espanyola, però, no té aquest “recurs legal” i una persona pot perdre la casa encara que al·legui abusos en el contracte de la hipoteca.

D'acord amb el dictamen de Kokott, la llei espanyola desprotegeix els ciutadans perquè no permet aturar un desnonament quan hi ha una denúncia de clàusules abusives en el contracte de la hipoteca. El text de Kokott assegura que el ciutadà “ha de suportar indefens l'execució de l'hipoteca amb la conseqüent subhasta forçosa de l'habitatge, la pèrdua de la propietat i el desallotjament” i que “és només després” de tot això que “està legitimitat a exercir una acció per danys i prejudicis”.

Per l'advocada general, la llei espanyola hauria de permetre aturar els desnonaments en situacions com aquesta, i actualment és “incompatible” amb la directiva europea 93/13. Kokott estima que la normativa europea preveu que “el consumidor disposi d'un recurs legal eficaç per demostrar el caràcter abusiu de les clàusules del seu contracte de préstec que permeti que es pugui detenir un desnonament forçós”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.