Esports

Iniciativa de país per potenciar els valors socials positius mitjançant l'esport

Catalunya juga FutbolNet

La Fundació del FC Barcelona i l'Obra Social La Caixa impulsen un programa per educar en el civisme i el respecte mutu els nens i joves per mitjà de la pràctica esportiva

El president de la Generalitat, Artur Mas, presenta el projecte, que s'aplicarà en vint municipis catalans

FutbolNet és un mètode d'intervenció social pioner a l'Estat, i l'any passat es va fer la prova pilot a Salt i a Manlleu

Diàleg, respecte al contrari, enteniment mutu, confiança en un mateix i sentit de la responsabilitat són alguns dels eixos en què es fonamenta el programa social FutbolNet que impulsa la Fundació del FC Barcelona i l'Obra Social La Caixa amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família i les diputacions catalanes.

El president de la Generalitat, Artur Mas; el president del FC Barcelona, Sandro Rosell, i la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, van presentar ahir el programa en un acte al Palau de la Generalitat que també va comptar amb la presència dels alcaldes dels 20 municipis on es desenvoluparà la iniciativa, així com dels presidents de les quatre diputacions catalanes: Salvador Esteve, de Barcelona; Jaume Torremadé, de la de Girona; Josep Poblet, de Tarragona i Joan Rañé que presideix la de Lleida. Un programa que també compta amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Consum i de l'empresa Llet Nostra.

Segons va explicar la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, l'objectiu de FutbolNet a Catalunya, un programa pioner a l'Estat espanyol, és “afavorir experiències de desenvolupament humà en barris de ciutats catalanes identificats com a prioritaris per a intervenció social i comunitària”. El projecte es desenvoluparà a vint municipis repartits per tota la geografia catalana: Barcelona, Santa Coloma, Igualada, Badalona, Martorell, Vic, Figueres, Olot, Banyoles, Palafrugell, Salt, Cervera, Balaguer, Tàrrega, la Seu d'Urgell, Mollerussa i diverses localitats tarragonines encara per confirmar. En total, es preveu que siguin 4.000 els nens i joves beneficiats d'entre vuit i setze anys.

El president Mas va lloar la iniciativa que i fent un símil amb l'actualitat futbolística es va mostrar segur que passaran “l'eliminatòria contra l'incivisme i la incultura”. El president va afegir: “Amb aquest programa aconseguirem ajudar persones en risc de caure en aquest món complicat de l'incivisme, la falta de cohesió i la marginalitat.” “Les dificultats se superen en base a valors i actituds”, va subratllar Mas.

Transmetre els valors de la Masia

D'altra banda, el president del Barça, Sandro Rosell, va recordar durant la presentació que està especialment satisfet amb FutbolNet perquè és “un projecte basat en el diàleg i la societat n'està faltada”. Rosell va afegir que l'objectiu del club és que “els nens que gaudeixin del projecte i que tinguin els valors que ensenyem a la Masia”. “Tot el que és bo per a Catalunya, és bo per al Barça”, va concloure el president del FC Barcelona.

Segons informen els responsables de l'Obra Social La Caixa i la Fundació del FC Barcelona, el programa té una durada total de 24 setmanes, durant les quals es treballarà amb els grups de joves de les diferents ciutats temes com la convivència, la discriminació i el gènere, sempre a través de l'esport. S'organitzaran dues sessions setmanals de dues hores amb grups de 60 nens i nenes. La de FutbolNet és una metodologia d'intervenció social mai aplicada a l'Estat i d'èxit reconegut en experiències a Colòmbia i a Alemanya. Les proves pilot es van dur a terme l'any passat a Salt i Manlleu.

La clau del programa FutbolNet és el diàleg. A través d'aquesta eina, els jugadors i jugadores no només entren en una relació de respecte i enteniment mutu, sinó que també adquireixen confiança en si mateixos i sentit de responsabilitat.

La metodologia del FutbolNet es divideix en tres fases: una discussió anterior al partit, un partit de futbol i una xerrada després del joc. El diàleg es converteix, doncs, en una part del joc i no en un complement. Els temes de debat variaran d'acord a l'organització i les necessitats dels jugadors i aniran des d'un acord sobre regles especials fins a abordar temes socials rellevants com ara la ciutadania, la discriminació o la salut.

Sensibilitat social

Aquest projecte sorgeix de la sensibilitat de la Fundació FC Barcelona i l'Obra Social La Caixa amb els problemes que toquen més de prop la societat catalana. El desenvolupament de la infància i adolescència a través de l'esport és un dels seus focus d'actuació. FutbolNet s'emmarca en el conveni de col·laboració entre la Fundació FC Barcelona i l'Obra Social La Caixa amb la finalitat de fomentar la pràctica de l'activitat esportiva com a eina d'inclusió social. El conveni, al qual l'entitat financera destina 500.000 euros, abasta diversos tipus d'accions educatives, lúdiques i divulgatives.

Un projecte d'abast.
Les xifres de FutbolNet són importants:
4.000
beneficiaris.
Infants i joves d'entre 8 i 16 anys.
20
municipis.
Repartits per tota la geografia catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.