Opinió

LA GALERIA

El país dels cuiners

Tot i que no és una mostra de gustos i olors, podem seure a les taules de l’Hotel Duran, del Motel i de l’antic Bulli

Durant anys Figueres es promocionava com a ciutat comercial i gastronòmica. Avui la capital empordanesa no passa un dels seus millors moments, amb governs municipals que, més enllà de les polítiques d’aparador, no han destacat precisament per aportar propostes amb visió de futur. La ciutat aguanta, però no es pot viure eternament mirant enrere, dels vells èxits d’aquella ciutat que Josep Pla descrivia com la “Figueres generosa, entusiasta, enamorada dels espectacles, tolerant, no pas massa donada a l’estalvi...” Hi ha èxits que perduren i el món de la cuina i la restauració ha crescut amb bons resultats i lluïment. Precisament el Museu de l’Empordà de Figueres mostra, des de les Fires de Maig i fins al 15 de setembre, una extraordinària exposició sobre el que han estat els darrers cinquanta anys de la gastronomia i la cuina empordanesa, que ha esdevingut internacional. El país dels cuiners. De Ca la Teta a El Bulli, tot i que no és una mostra de gustos i olors, ens permet reconèixer i seure a les taules de Ca la Teta de l’Hotel Duran, a la del Motel de Josep Mercader –on encara avui ens pot servir el seu deixeble Jaume Subirós– o a la d’El Bulli de Ferran Adrià, abans que es convertís en Foundation. Es tracta d’un recorregut per cinc dècades de cuina i cuiners empordanesos, des dels anys en què Portbou i el Pertús formaven part del mapa de la gastronomia catalana, passant pel Mas Pau d’Avinyonet de Puigventós, amb Nuri Serrat, la primera dona que va obtenir una estrella Michelin a l’Estat espanyol. Podria seguir enumerant cuiners i restaurants, que han mantingut l’Empordà en el top de la gastronomia internacional, i els seus successors, que avui estan en molt bona posició en el món de la gastronomia, però és millor que els convidi a visitar la planta baixa i el primer pis del Museu de l’Empordà de Figueres, on podran gaudir de la mostra. Si s’estimen més emportar-se l’exposició sota el braç, hi ha editat un llibre-catàleg, amb textos d’una quinzena d’autors, entre els quals hi ha els periodistes i fotògrafs gastronòmics Francesc Guillamet i Salvador Garcia-Arbós, entre d’altres. I si el que volen és tastar alguns dels plats que han fet història, no els convido, però sí que els suggereixo entaular-se i demanar els menús de degustació que, amb motiu de l’exposició i a un preu interessant, trobaran tant a l’Hotel Duran (40 euros), com a l’Hotel Empordà –el Motel (42,50 euros). Bon profit!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia