Editorial

La bombolla del rei emèrit

La justícia espanyola torna a estar en el centre del debat per l’especial protecció que concedeix al rei emèrit, Joan Carles de Borbó, escudant-se amb la inviolabilitat que la Constitució atorga al monarca com a cap de l’Estat. El Tribunal Suprem del Regne Unit, en canvi, ha considerat aquesta setmana que Joan Carles I no pot gaudir d’immunitat vitalícia per qualsevol delicte, com pretén la seva defensa, i per aquest motiu dona llum verda a la demanda civil interposada per la seva examant Corinna Larsen pels presumptes delictes d’assetjament i calúmnies. La decisió de l’alta magistratura britànica deixa el rei emèrit espanyol a un pas d’asseure’s al banc dels acusats per respondre dels seus actes, només tres setmanes després que la fiscalia espanyola procurés exactament el contrari arxivant totes les investigacions que revelaven la comissió de delictes de frau fiscal (per un valor reconegut de 56 milions d’euros) i de blanqueig de diner negre per part de Joan Carles I abans i després de la seva abdicació, l’any 2014.

Aquest cas reobre novament el debat sobre la inviolabilitat del rei, en tant que cap de l’Estat, i quins han de ser els seus límits per tal d’evitar que la seva posició, el seu poder o els seus privilegis li permetin violar la llei fins i tot després d’haver abandonat la seva responsabilitat institucional. I aquí emergeix clarament la responsabilitat de la política, que després de quatre dècades de democràcia continua enrocada en un ‘statu quo’ que sobreprotegeix l’Estat i els seus estaments clau, inclòs el seu cap institucional. L’actitud solidària dels partits del règim, el PSOE i el PP, és la responsable del bloqueig de qualsevol iniciativa per canviar aquesta situació, com també ho és, 47 anys després de la mort de Franco, que encara sigui impossible jutjar els crims comesos durant la dictadura. El retrat esfereïdor per a la democràcia espanyola és que hagi de ser la justícia argentina la que persegueixi els crims del franquisme i la justícia suïssa o la britànica les que destapin els delictes i l’enriquiment il·legal del rei Joan Carles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.