Editorial

Pugna per liderar el front contra l’ocupació

El feno­men de l’ocu­pació il·legal de pisos s’ha fet un lloc relle­vant a bona part de les agen­des polítiques del país. A menys de sis mesos de les elec­ci­ons muni­ci­pals, és difícil tro­bar una ciu­tat gran on aquesta pro­blemàtica no s’hagi ins­tau­rat, amb major o menor inten­si­tat, entre les grans pri­o­ri­tats a com­ba­tre. El Par­la­ment de Cata­lu­nya, recent­ment, també se n’ha fet ressò i alguns alcal­des cata­lans miren de collar el govern espa­nyol per agi­li­tar un nou marc legal que afa­vo­reixi els des­no­na­ments exprés. Se’n parla, i molt, de les ocu­pa­ci­ons que gene­ren pro­ble­mes de con­vivència i de les màfies que hi ha al dar­rere, però en menor mesura es foca­litza la dis­cussió en la gran xacra que assalta la soci­e­tat actual: les difi­cul­tats de mol­tes famílies per acce­dir a un llo­guer i la manca d’un parc públic d’habi­tatge que con­tri­bu­eixi a pal·liar la situ­ació, mal­grat els 37.000 pisos buits que es comp­ta­bi­lit­zen a Cata­lu­nya. La majo­ria de par­tits, ficats de ple en una cursa elec­to­ral de la qual mai es veu el final, sem­blen haver detec­tat en el dis­curs con­tra l’ocu­pació il·legal una font per obte­nir vots i, sobre­tot, una via per fre­nar una fuita de suports cap a la dreta, que tra­di­ci­o­nal­ment ha lide­rat el relat de la inse­gu­re­tat i els pro­ble­mes de con­vivència.

Si es tras­llada el debat al ter­reny de les xifres, però, el dis­curs de la por salta pels aires. Molts ajun­ta­ments adme­ten, a grans trets, que les ocu­pa­ci­ons pro­blemàtiques que es regis­tren a les seves ciu­tats es poden comp­tar amb els dits de les dues mans. La gran majo­ria d’ordres de des­no­na­ment, tal com con­fir­men els Mos­sos d’Esqua­dra, afec­ten famílies vul­ne­ra­bles que no tro­ben alter­na­tiva habi­ta­ci­o­nal. En paral·lel, les enti­tats que ate­nen aquest col·lec­tiu aler­ten que la manera com s’està ento­mant el pro­blema no fa més que con­tri­buir a cri­mi­na­lit­zar i estig­ma­tit­zar unes per­so­nes que, si d’un mal patei­xen, aquest és sen­zi­lla­ment el de ser pobres. Els par­tits en són cons­ci­ents, però sem­bla que pug­nen per lide­rar les polítiques con­tra l’ocu­pació il·legal, en lloc de bata­llar per veure qui troba solu­ci­ons més efec­ti­ves a la greu crisi social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.