Opinió

Tribuna

La salut dels bancs a Europa

“La recuperació econòmica només serà sòlida si els bancs recuperen la bona salut i poden complir la funció de finançament de l'activitat

A la zona euro la recuperació econòmica sembla consolidar-se. Però una de les qüestions que podria dificultar-la és la salut de les seves institucions financeres i, en particular, les dificultats que troben per assolir un nivell de beneficis suficient per al seu funcionament normal. Els darrers anys, després de la crisi, els bancs a Europa han fet progressos positius. Han augmentat les ràtios de capital, i ja no s'han de finançar tant a curt termini al mercat majorista. Però molts d'ells mantenen encara dificultats per millorar el seu compte de resultats i per adaptar el seu model de negoci a un món amb tipus d'interès molt baixos.

Les seves cotitzacions a borsa van baixar molt durant la primera meitat del 2016, però des de fa un any, a mitjans del 2016, el preu de les accions ha pujat un 40%, i han tornat als valors del gener del 2016. Els inversors perceben que s'han començat a millorar algunes coses. Per exemple, els beneficis milloren quan hi ha una corba de tipus creixent, és a dir, quan els tipus a curt termini són més baixos que els tipus a llarg termini. Recordem que els bancs reben diners a curt termini i els col·loquen en forma de crèdits a mitjà i llarg termini. La diferència entre els tipus a curt i a llarg els permet obtenir un marge de guany. La forma creixent de la corba de tipus és la que es dona quan hi ha expectatives de creixement econòmic, tal com passa ara.

Però unA anàlisi del valor de la seva cotització a borsa, en concret la diferència entre el valor en borsa i el valor del banc en els seus balanços, segueix mostrant la desconfiança dels inversors en la capacitat dels bancs de generar beneficis de forma sostinguda. Al llarg del 2016, per a més de la meitat dels bancs europeus, la ràtio ROE, que compara el volum de beneficis d'una empresa amb els recursos necessaris per generar-los, no va arribar al 8%. I es calcula que vuitanta bancs europeus es mantindran per sota del 8% fins a l'any 2019. Els beneficis baixos generen diversos perills. Són un incentiu perquè els bancs no construeixin suficients coixins de seguretat per si l'economia es deteriora i, per tant, els fa més vulnerables als mals moments. Alguns bancs poden intentar recuperar els beneficis assumint inversions amb massa riscos. També redueix la seva capacitat per expandir el crèdit i finançar projectes econòmics.

S'observa que els bancs amb especialització domèstica tenen menys beneficis, però hi ha diferències entre països, que fan evident l'existència de dificultats estructurals presents en tot el sistema. Un primer és un volum massa gran. En alguns països, com Dinamarca, Holanda i Espanya, els bancs han fet esforços importants, tancant oficines i reduint personal. Es calcula que si els bancs d'altres països reduïssin la ràtio de volum de dipòsits per oficina a la mitjana europea, es reduirien en 23.000 milions les despeses del sector, equivalent al 23% dels beneficis bancaris després de pagar impostos.

El problema més important, però, són els crèdits de molt dubtós cobrament. Caldria crear companyies de gestió d'actius i millorar la renegociació d'aquest deute, potser amb el suport de capital públic. Els bancs a Irlanda i Espanya, en part gràcies a l'ajut de fons europeus, han reduït de forma important la presència d'aquests crèdits dubtosos. En canvi, els bancs italians i portuguesos gairebé no han fet cap pas en aquesta reducció. I és necessari que ho facin. Cal una reestructuració d'aquest deute mitjançant l'entrada de capital, i la creació d'institucions que puguin comprar els paquets de crèdits dubtosos a un preu raonable. Els bancs saludables haurien d'augmentar les seves provisions. També és necessari desmuntar els bancs que estan tècnicament en fallida. Això faria més fàcil que els que tenen problemes però són viables fossin ajudats pel capital privat o per altres institucions financeres.

A França, els bancs han de reduir els seus costos d'explotació i diversificar la seva activitat. I estudiar la possibilitat de fusions amb entitats d'altres països de la zona euro. A Alemanya els bancs han de reorientar el seu model de negoci, adaptar-se a les noves tecnologies, i a la nova regulació creada després de la crisi. Pot semblar que els beneficis bancaris només són importants per als banquers i els seus accionistes però, en realitat, són importants per al bon funcionament de l'economia. La recuperació econòmica només serà sòlida si els bancs recuperen la bona salut i poden complir la seva funció de finançament de l'activitat, de veritable sistema sanguini de l'economia.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.