l'opinió. Senadora

El nou fons estatal

M'agradaria fer una reflexió amb referència al fons estatal per a l'ocupació i la sostenibilitat local dirigit als ajuntaments de l'any 2010. Però abans crec que correspon fer una valoració del fons de l'any 2009. Primer, felicitar el govern de l'Estat perquè el fons estatal ha significat, sobretot, un acte de confiança i respecte a la capacitat dels governs locals per a generar una doble acció: creació de llocs de treball i millora de la qualitat de vida i de l'entorn de totes les ciutats i pobles d'Espanya. El fons, amb els seus objectius, ha fet possible que –atesa la diversitat de dimensions i sectors empresarials que mou l'obra pública en general i/o la construcció d'edificis de serveis públics diversos– es poguessin mantenir moltes petites, mitjanes i grans empreses, les més afectades per les conseqüències que el sector de la construcció ha patit en l'actual crisi econòmica i financera.

Ha estat un pla fet amb presses, potser, amb dificultats en alguns ajuntaments, però pel que jo conec sé que ha posat a treballar junts tots els àmbits municipals per aconseguir-ho i crec que l'Estat ho ha fet bé per a coordinar, de manera que el resultat s'ha demostrat, sens dubte, molt positiu. La gestió d'aquest fons i la del nou han de servir, una vegada més, per a demostrar que els ajuntaments tenen capacitat, per experiència i per proximitat, que els ajuntaments amb els recursos necessaris poden, com han anat demostrant ja fa molts anys, gestionar més serveis que els que la llei els permet. Per això, és necessària una nova llei de règim local i la millora del seu finançament que els atorgui més capacitat gestora.

Crec que hi ha una gran majoria d'ajuntaments que han fet possible des de fa anys la promoció econòmica i social de les seves ciutats i pobles sense pensar si tenen o no competències, perquè el que sí que se sent en els governs locals és la responsabilitat amb els seus ciutadans, que, majoritàriament, el que volen és que els que tenen més a prop els donin solucions. Amb referència al fons de 2010 voldria manifestar que m'ha semblat oportú canviar i diversificar objectius (quinze tipologies diferents de projectes relacionats amb la tecnologia, la innovació i la sostenibilitat), que s'adaptin a les necessitats del municipi, tenint en compte, a més, les directrius essencials del fons: que el 80% vagi destinat als projectes relacionats amb la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social. Això donarà entrada a llocs de treball més diversos, a dones –que en l'altre pla van ser escasses–, a tècnics mitjans i superiors i professionals de diversos sectors. Aquests projectes, si bé poden generar menys llocs de treball, d'entrada seran més sostenibles i crearan xarxes de serveis de nova tecnologia que s'inclouran en el necessari canvi de sistema productiu. També parla el nou fons de projectes socials, de suport directe a les persones amb més dificultat, una prioritat molt demanada pels ajuntaments. En definitiva, un nou repte per als ajuntaments que estic segura que superaran de nou per a donar suport als ciutadans i en general com un element més per a superar la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.