Opinió

LA GALERIA

Figueres (també) pionera

Ja era hora de fer una mica de justícia als grans cuiners de Figueres

Sabut i demostrat, Figueres és la ciutat més ben comunicada i més oberta geogràficament al nord-est d’aquest nostre petit país. Figueres, s’ha dit i escrit molt, ha sigut històricament pionera en molts aspectes, ha vist passar i traspassar tothom de la Península a Europa i d’Europa a la Península, i per això ha estrenat (per dir-ho així) molts invents i novetats. Tant pel que fa a material (gas de vila, cinema, vols d’aviació, etcètera) com pel que fa a idees, corrents polítics, artístics i culturals.

Ara, i fins a mitjan setembre, al Museu de l’Empordà es pot admirar una exposició, El país dels cuiners, que dona compte d’aquest pionerisme pel que fa la cuina i la restauració. Quan per exemple a Girona hi havia des de feia anys algunes ofertes culinàries inveterades com ara els canelons de Cal Ros, els macarrons de Ca la Quima (esmentats en una cançó que cantàvem al seminari gironí) o els arrossos de Ca la Marieta, per citar-ne els més principals, Figueres s’anunciava de cara a Europa Ciutat Comercial i Gastronòmica, i a les cartes dels seus restaurants hi havia mousses, sorbets, creps Suzette i flamejats diversos, terrines i sabayons, les denominacions eren a la Bourguignone, a la Thermidor, a la New-Burg, a la Wellington… i calia explicar-ho a gironins que venien a restaurar-se. A les cartes de vins hi havia les grans marques del xampany francès, les famoses grapes del Friül, els millors conyacs de la Charente o els vins de Tokay, esmentats per cert en l’himne nacional d’Hongria. A Figueres s’hi menjava bé. Tothom ho sabia, tothom ho deia.

A l’exposició del Museu de l’Empordà, que mostra el llegat d’aquella època pionera i esplendorosa, hi vaig passar dues hores i no vaig pas poder veure ni escoltar tot el que conté l’extensa mostra. Al pis de baix hi ha tot de documents importants i fotografies que em van resultar tan interessants com entranyables. A cada vitrina, a cada cartell m’hi hauria passat llargues estones, de manera que penso tornar-hi i aturar-me a assaborir històries, personatges, moments, creacions culinàries, tot presentat magníficament. Cal felicitar els promotors i organitzadors de la mostra, perquè trobo que ja era hora de fer una mica de justícia als grans cuiners que van marcar un temps i una ciutat amb el seu ofici i la seva dedicació apassionada, noms ja mítics a Figueres: Duran, Mercader, Roca, Viarnés, Serrat…



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia