Opinió

Dues institucions culinàries

Figueres i Girona difícilment es podrien entendre sense el paper que hi han tingut el Motel i el Celler

Amb El Bulli de Ferran Adrià va explotar tot, però el gran èxit de la cuina catalana a nivell internacional deu molt al que van fer molts cuiners i cuineres d’arreu del país al llarg de la història: la cuina clàssica, la tradicional, la del producte de la nostra terra i la nostra mar, el que no deixa de ser la base de tot plegat. Aquest estiu podem celebrar dos aniversaris que són clau per a la nostra gastronomia: fa seixanta anys que Josep Mercader va obrir el seu hotel al peu de la carretera N-II a Figueres i dins de l’hotel, el gran Motel, un gran entre els més grans restaurants del món al marge d’estrelles i punyetes. Josep Mercader, foguejat a les cuines de Portbou, va marcar les pautes ideològiques de la cultura gastronòmica del país i se’l reconeix com el pare de la nova cuina catalana feta a partir de la tradició i amb un toc de nouvelle cuisine. Mort Mercader prematurament el 1979, el seu gendre, Jaume Subirós, ha governat la nau aconseguint convertir el Motel en un clàssic al qual sempre s’ha de tornar.

A l’agost, un dia no determinat, El Celler de Can Roca farà 35 anys. En Joan i en Josep en tenien 22 i 20 i en Jordi era encara un nen. La seva és una història d’èxit. Cadascun dels germans ha estat reconegut com el millor en la seva especialitat –cuiner, cambrer de vins i postrer, com es defineixen–. Tenen tres estrelles i han estat el millor restaurant del món, i porten a Girona gent d’arreu que ha de reservar amb onze mesos de termini. Han creat, com al Motel, plats memorables. Però al darrere hi ha la saviesa de la cuina popular que els van ensenyar la seva mare, la Montserrat, i l’àvia Angeleta. I han arribat a dalt de tot després de pencar molts anys sense dies de festa i ajudant al restaurant dels pares quan començaven, perquè allò els mantenia. S’ho han guanyat. La gent del Motel està al darrere també de l’Almadraba Park de Roses i el Coffee Shop i els Roca han diversificat els seus negocis amb el Mas Marroch, les gelateries i Casa Cacao. I ara amb el Normal, un restaurant a la plaça de l’Oli. La família Subirós-Mercader i la Família Roca-Fontané tenen moltes coses en comú: han pencat molt i durant molts anys i han aconseguit que el Motel i el Celler siguin sinònims d’excel·lència. Figueres i Girona difícilment s’entendrien sense aquestes institucions que són els seus dos restaurants més emblemàtics. Per molts anys i llarga vida als renovadors i innovadors de la nostra cuina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia