Opinió

Keep calm

Fruits saborosos

Ara que som a punt de cre­uar el pas de l’equa­dor esti­val: la Mare de Déu d’Agost, que a més con­cen­tra el major nom­bre de fes­tes majors d’estiu del país, dei­xeu-me que m’afermi al vol­tant de la idea del préssec pla. Aquest préssec cone­gut també com a para­guaià que aquest any he inte­grat com cap altre a la meva dieta diària. M’ha robat el pala­dar. També és veri­tat que no només ell. Aquest any he vol­gut que fes cos­tat als préssecs de vinya i als d’aigua, i que també hi hagués nec­ta­ri­nes. També les pru­nes en la seva gamma diversa, de colors, tex­tu­res i volums. I els alber­cocs, i ja hi han anat entrant peres lli­mo­ne­res. I comen­cen a treure el cap els mos­ca­tells. Aquest món esfèric que domi­nen la síndria i el meló i en què estic a punt de fer mimesi. Tots ells fruits sabo­ro­sos, com els de l’Arcàdia de Josep Car­ner. I del préssec: “Cal·lídia i els préssecs”, la “més gra­ci­o­sa­ment arro­do­nida”, la que és “tota com un dia d’agost que no vol crits”, quan els seus braços nus allar­guen com un do al poeta “el fruit per­fecte, arro­do­nit amb pausa”. El joc del moment li fa veure sen­su­al­ment “els préssecs més rodons als teus dits”. Més tard Car­les Riba, poeta més jove i conei­xe­dor de l’obra de Car­ner, li va dedi­car uns ver­sos a les Ele­gies de Bier­vi­lle, on una jove que neda cap a l’estiu exces­siu fa llis­car amb movi­ment d’arbre la seva túnica i queda nua dins l’ona. Aquests fruits sabo­ro­sos que aju­den a bas­tir aquest ima­gi­nari amorós, eròtic, poètic, llui­ten aquests dies amb l’onada de calor. Repo­sen a la nevera tot espe­rant la com­pa­ra­tiva. El tast del gust, la dolçor, l’aigua i la car­no­si­tat. I veure com les vari­ants s’arren­gle­ren, l’un al cos­tat de l’altre, el pla, un préssec escla­fat, una mutació de fa dos mil anys a la Xina i que no ha esde­vin­gut popu­lar aquí fins als noranta, mal­grat que ja havia arri­bat a Europa el 1820 com a préssec de Java. Car­ner no el va tas­tar, d’aquí la delícia de Cal·lídia!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia