Opinió

Tribuna

Encara val la pena patir per amor?

“Una hipersexualitat mercantilitzada ens impedeix crear vincles intensos, significatius, integrals. L’amor així no ens fa més lliures, ens fa més individuals

Ser algú del teu temps sig­ni­fica també escol­tar la música del teu temps; amb la música, espe­ci­al­ment de joves, apre­nem a ser qui repre­senta que hauríem de ser, com hauríem d’esti­mar, com hauríem de com­por­tar-nos en matèria amo­rosa. Jo vaig créixer amb cançons com ara A little Res­pect, del grup britànic Era­sure, que deia “I’m so in Love with you, I’ll be fore­ver blue” o Mis­sing your, de John Waite, o el famós Not­hing com­pa­res to you, de la Sinead O’Con­nor. En gene­ral eren cançons on ens ense­nya­ven que l’amor valia el seu pes en llàgri­mes. Avui escolto els èxits del moment, amb C. Tan­gana, Bad Gyal, Bad Bunny, etc. I cons­tato diver­ses coses:

• El man­dat de gènere és abso­lut i les cançons estan ple­nes d’al·lusi­ons al sexe femení i mas­culí ben dife­ren­ciat. Per tant, el man­dat de gènere és més evi­dent que mai (cal ser molt home, molt dona i molt hete­ro­se­xual). • Cal ser també hiper­se­xual, i saber fer totes les postu­res sexu­als i estar obert a tenir mol­tes pare­lles. • Les al·lusi­ons sexu­als són cons­tants, lite­rals, sovint direc­ta­ment por­nogràfiques. • Cal tenir molts diners, ser molt con­su­mista i poder com­prar les mar­ques més cares. • Patir d’amor és ser molt imbècil. “Tu me par­tiste el corazón. Pero, mi amor, no hay pro­blema, ahora puedo rega­lar un peda­cito a cada nena” (Maluma, Corazón). Per triar-ne una entre cen­te­nars.

En la història de la nos­tra civi­lit­zació, tro­bem en pri­mer lloc l’amor cortès. Els pati­ments de l’amor no cor­res­post ser­vien per puri­fi­car l’ànima de l’ena­mo­rat. I el pati­ment amorós cons­ti­tu­eix pre­ci­sa­ment la font de la ins­pi­ració poètica per als tro­ba­dors i les tro­bai­ritz. Avui el pati­ment amorós cal ser ampu­tat, perquè no hi ha res de noble en el pati­ment, res neces­sari, cap apre­nen­tatge, cap millo­ra­ment de l’ànima. Patir d’amor avui va en con­tra d’una existència hedo­nista i uti­litària. Com diu la sociòloga Eva Illouz, el pati­ment amorós és inter­pre­tat com un desen­vo­lu­pa­ment psi­cològic defectuós i una amenaça fona­men­tal sobre l’auto­es­tima i el valor indi­vi­dual. Avui, el desen­vo­lu­pa­ment sa del caràcter es mani­festa a través d’una alta capa­ci­tat de superar el pati­ment, o encara millor, d’evi­tar-lo com­ple­ta­ment. El pati­ment romàntic ja no és vist com una part impor­tant de la for­mació del caràcter sinó una amenaça al propi jo.

El desig amorós també ha can­viat pro­fun­da­ment, és molt difícil avui fixar l’atenció en un sol sub­jecte. Hi ha massa oferta sexual, tot i que no hi ha igual­tat de gènere, però aquest seria un tema per a un altre arti­cle d’opinió. Avui infi­ni­tat d’apli­ca­ci­ons por­ten l’amor a una eco­no­mia de l’abundància. No hi ha una cul­tura de l’esforç, del pati­ment en l’amor (l’abundància d’opci­ons i pos­si­bi­li­tats fan que no val­gui gens la pena ni patir gaire ni patir massa temps, perquè les pos­si­bi­li­tats es mul­ti­pli­quen cons­tant­ment).

Cançons com Tití me pre­guntó, de Bad Bunny: Tití me pre­guntó si tengo muc­has novias, muc­has novias. Hoy tengo a una, mañana a otra. Ey, pero no hay boda.” També per als joves és un supòsit nor­ma­tiu, un model de com esti­mar, com ser joves, com viure l’amor. I això sig­ni­fica una pèrdua total de la passió, de la inten­si­tat emo­ci­o­nal, tot ple­gat suposa una pèrdua de valors impor­tant en la nos­tra cul­tura. Si el sen­ti­ment més potent i tota­lit­za­dor es ges­ti­ona amb tanta faci­li­tat, això ens aboca, necessària­ment, a ser menys empàtics, menys sus­cep­ti­bles a les neces­si­tats dels altres, més reti­cents a con­nec­tar-nos amb els altres a través de la passió i el com­promís (la passió fa mal, el com­promís treu auto­no­mia).

Esti­mar, com he dit sem­pre en els meus lli­bres, implica la pos­si­bi­li­tat de ser ferit, esti­mar sem­pre és ofe­rir la pròpia vul­ne­ra­bi­li­tat. I això és molt més interes­sant que, com diria Fra­zen, “el somni anes­te­siat d’auto­su­ficiència i tec­no­lo­gia”. Viure fa mal, i viure sense haver patit sig­ni­fica no haver vis­cut. Si el tri­omf de l’amor modern és el des­pre­ni­ment, les con­seqüències són la des­vin­cu­lació dels altres. L’amor ens pot donar cer­te­ses, ens pot fer sen­tir anco­rats en el propi jo, saber qui som, què sen­tim, com volem esti­mar. Una hiper­se­xu­a­li­tat mer­can­ti­lit­zada ens impe­deix crear vin­cles inten­sos, sig­ni­fi­ca­tius, inte­grals. L’amor així no ens fa més lliu­res, ens fa més indi­vi­du­als i més soli­ta­ris, i cal no obli­dar que l’indi­vi­du­a­lisme és el tri­omf suprem del capi­ta­lisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.