Opinió

Tribuna

Una llei de dignitat

“Un any després d’entrar una proposició de llei contra el sensellarisme, el Parlament té ara el repte i la responsabilitat d’aprovar una norma que afavoreixi els més pobres dels pobres, sobre la base dels drets en lloc de fer-ho des de la mera activitat assistencial

Els mitjans de comunicació parlen cada vegada més sovint del sensellarisme més crònic, de manera que afortunadament ha deixat de ser un tabú. Darrerament, dues dades noves, que eren sabudes però que no estaven quantificades, han tornat a evidenciar la gravetat del fenomen: la reducció de l’esperança de vida de les persones que viuen al carrer, que oscil·laria entre els 15 anys i els 30, i el fet que el suïcidi –la dada correspon a Girona– sigui la primera causa de mort de les dones sense llar. Tot i així, el nostre legislador gairebé només s’ha ocupat fins ara de les modalitats de sensellarisme que consisteixen en un habitatge insegur o inadequat. De manera que les modalitats consistents en manca d’habitatge o de sostre n’han quedat pràcticament al marge.

Per tal d’omplir aquest buit legal, set grups parlamentaris (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP-NCG, ECP, CS, Mixt), bo i acollint una iniciativa impulsada conjuntament per un equip acadèmic i cinc entitats socials, entraren en el registre del Parlament de Catalunya, ara fa un any, la proposició de llei de mesures transitòries i urgents per fer front al sensellarisme i erradicar-lo.

Aquesta proposició de llei vol resoldre el problema i, per aconseguir-ho, aborda aquell sensellarisme orfe de regulació legal d’una manera integral a través de la consagració de nous drets, la creació de nous serveis, la facilitació de l’exercici de drets ja existents, el foment de l’accés a serveis ja presents i la incorporació d’instruments legals fins ara no previstos.

La proposició aposta per un canvi de paradigma, ja que pretén escometre el sensellarisme sobre la base dels drets en lloc de fer-ho des de la mera activitat assistencial. En definitiva, persegueix com a objectiu alleugerir les privacions i el patiment de les persones sense llar i, alhora, garantir-los un espai residencial digne. En el fons, es tracta de restituir-los el fet de poder viure amb dignitat. No debades, el doctor Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, adjectivà encertadament la proposició com a llei de dignitat, quan en vam explicar el contingut al col·legi perquè s’adherís a la iniciativa.

Ara, doncs, és en mans del Parlament de Catalunya que aquesta llei de dignitat s’aprovi. Tot un repte, una oportunitat i una responsabilitat. El Parlament té l’ocasió d’aprovar una norma que afavoreixi els més pobres dels pobres, les persones socialment més excloses. Fent-ho, emetria un missatge potent: perquè qui també s’ocupa dels darrers és que s’ocupa de tothom.

D’altra banda, convé no oblidar que els objectius de la proposició estan en la línia dels de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides, i en sintonia amb els compromisos previstos en la Declaració de Lisboa sobre la plataforma europea de lluita contra el sensellarisme del 2021. Dues raons més que fan necessari el text legal i que en justificarien la tramitació ràpida i l’aprovació urgent.

D’ençà de l’entrada de la proposició en el registre, ja ha transcorregut un any. Caldria, doncs, accelerar-ne la tramitació per disposar el més aviat possible de la llei. El patiment de les persones sense llar no té espera. El Parlament hauria de tenir ben present –la frase és de Nelson Mandela– que “no es pot jutjar una nació per com tracta els seus membres més distingits, sinó per com tracta els més humils”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)