Articles

Apunts

Drogues

Des de fa molts anys, de fet gai­rebé un segle, hi ha veus que dema­nen la lega­lit­zació de les dro­gues. L'últim a apun­tar-s'hi ha estat l'expre­si­dent espa­nyol Felipe González.

Una lega­lit­zació de les dro­gues dures, que d'això es tracta, seria en rea­li­tat una rele­ga­lit­zació. Fins a la pri­mera dècada del segle XX, pro­duc­tes com la cocaïna, la mor­fina i l'heroïna es podien adqui­rir lliu­re­ment i a un preu rao­na­ble a ca l'adro­guer de les prin­ci­pals ciu­tats del món, Bar­ce­lona inclosa. L'heroïna, sin­te­tit­zada per la casa Bayer amb només quinze dies de diferència amb l'aspi­rina, es venia com a xarop i pro­me­tia una “curació radi­cal” de la tuber­cu­losi. I a les farmàcies es podien tro­bar cigar­re­tes que con­te­nien cànna­bis i estra­moni i que, segons la pro­pa­ganda, eren una pode­rosa cura de l'asma.

Aquesta situ­ació va can­viar quan les auto­ri­tats es van ado­nar que les dro­gues eren molt addic­ti­ves, tot i que al prin­cipi es va assis­tir a situ­a­ci­ons curi­o­ses, com inten­tar curar l'addicció a la cocaïna admi­nis­trant heroïna. Les auto­ri­tats dels Estats Units van fra­cas­sar en la per­se­cució de l'alco­hol, però no van voler cedir amb les dro­gues.

Lega­lit­zar les dro­gues tin­dria avan­tat­ges, com ara aca­bar amb el nar­cotràfic, aug­men­tar la recap­tació fis­cal i donar segu­re­tat als con­su­mi­dors, que sabrien exac­ta­ment què és el que pre­nen. I també tin­dria grans des­a­van­tat­ges en forma d'un aug­ment de con­su­mi­dors i d'addic­tes, amb pro­ble­mes deri­vats per al sis­tema sani­tari. Tot i que, ben mirat, l'alco­hol és una droga legal i no per això hi ha més addic­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.