Opinió

LA TRIBUNA

Bon dia, Sierra Leone, són les 8

Que en un país de l'Àfrica del qual només tenim notícies pels diamants de sang o pel drama dels nens soldat neixi una ràdio amb la voluntat d'estar al servei de la població és una notícia excel·lent

No sé si les primeres paraules de l'emissió en proves de Madina Radio, a Sierra Leone, van ser aquestes, però ho haurien pogut ser. Catalunya Ràdio ha col·laborat activament en el projecte capitanejat per Pemi Fortuny, l'exveu cantant de Lax'n'Busto, de crear una emissora de ràdio amb una finalitat educativa i sanitària que arribarà a milions de persones.

L'emissora està situada a la població de Madina, capital administrativa de Tonko Limba, al districte de Kambia, al nord-oest de Sierra Leone, una de les àrees més pobres d'aquest país africà, a prop de la frontera amb Guinea. Un racó tristament famós per haver-se convertit en el bressol dels nens soldat que fa anys que mira de rehabilitar el missioner Chema Caballero.

En Pemi Fortuny feia més de cinc anys que treballava per aconseguir fer realitat aquest somni. Un repte que ja és real després de molt batallar i de moltes ajudes i adhesions de persones i entitats catalanes que han contribuït a canviar una llei de Sierra Leone, clau per desencallar aquest projecte. La legislació només permetia la instal·lació d'una ràdio comunitària per província. Arran del conveni amb Comium –la companyia africana de telefonia mòbil–, s'ha pogut construir una torre de 80 metres al costat de l'emissora i s'ha instal·lat la ràdio. Això vol dir que l'àrea de cobertura de Cat Radio Barming o Madina Radio en principi abastava un territori on viuen entre 150.000 i 180.000 persones, i ara, gràcies al suport obtingut i a l'orografia del país, l'emissora la poden arribar a sintonitzar més de tres milions de persones.

S'adonen del que vol dir, això? El músic vendrellenc ho explicava fa uns dies en el seu bloc. “Un sol metge podrà fer arribar el seu missatge a milers de llars, els consells sanitaris podran ser escoltats per les mares i d'aquesta manera disminuirà l'elevat índex de mortalitat infantil de la zona –de cada deu nens, abans de complir els 5 anys en moren sis– i els nens que treballen a casa podran tenir uns coneixements bàsics mitjançant l'emissió de classes a través de la ràdio”. En aquests moments, la ràdio emet en període de proves unes vuit hores al dia. A principi de l'any vinent està prevista la inauguració de la ràdio, que basarà la seva programació en la sanitat, l'educació i la comunicació entre les diferents localitats per convocar reunions o avisar de qualsevol incidència.

La importància de la ràdio és la força de les ones, el poder de la comunicació, la d'enviar un missatge directe immediat amb una força i un poder infinits. Controlar aquest mitjà tan potent és un caramel molt llaminer que molts voldrien mossegar. La història més recent ens ho recorda.

El genocidi de Ruanda o el de Bòsnia van tenir els orígens en uns missatges aparentment innocus i inofensius, emesos per ràdio. Els que es van difondre a través de les ones hertzianes de la ràdio van encendre els ànims i els odis tribals entre hutus i tutsis i entre serbis i croats. Que en un país de l'Àfrica del qual només tenim notícies pels diamants de sang o pel drama dels nens soldat neixi una ràdio amb la voluntat primigènia del mitjà, que és estar al servei de la població, és una notícia excel·lent, i que al darrere hi hagi gent de casa, del nostre país, també, i això s'ha de saber.

No hem sabut, perquè s'ha esbombat als quatre vents, per exemple, que Sting lluitava pels drets de les tribus de l'Amazònia, o que Bono, el cantant d'U2, estava compromès, entre altres causes, amb l'eradicació de la sida a l'Àfrica? Doncs penso que cal fer-se'n ressò i enorgullir-nos que des d'aquí, des del nostre país, es liderin iniciatives com les de Madina Radio, que serveixen per difondre valors educatius que faran més lliures els que els rebin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.