Opinió

A anys llum

Milers de persones van descobrir diumenge la infinita bellesa de la Sagrada Família, convertida en basílica. Però la jornada va ser de contrastos. La modernitat de la magnífica construcció del genial Antoni Gaudí, per primer cop vista als ulls del món, va topar amb una cerimònia estudiada al detall, però amb regust de passat.

Sobretot per la imatge d'unes monges benetes de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona netejant amb draps l'altar de la Sagrada Família, després de la unció amb oli que va fer el sant pare. Aquest va ser el paper de la dona en la solemne cerimònia de la Sagrada Família del 7-N.

Ja ho sabíem. Però no per cert deixa de ser menys impactant la instantània de les germanes, de negre, passant un tros de roba blanca sobre la superfície. Una religiosa defensava ahir a RAC1 el servei i la posició –d'inferioritat– de la dona vers l'home evidenciada en la cerimònia eclesiàstica de diumenge. “Hem de servir-nos els uns als altres cadascú des del seu lloc”, sostenia al programa El món a RAC1. El lloc de la dona, secundari, per no dir últim.

A la imatge de les monges, se li sumen les desafortunades paraules del papa Benet XVI comparant el fort anticlericalisme que, al seu parer, hi ha a l'Estat espanyol al dels anys trenta, durant la Segona República. Vist els recels que van aixecar van haver de ser matisades pel seu portaveu.I a tot plegat, se li afegeix el seu missatge, l'habitual, sense gaire novetat: la defensa del matrimoni tradicional –“natural” en va dir– i, per tant el rebuig a l'homosexual, l'oposició radical a l'avortament i l'alerta sobre els límits de la investigació. Va ser una envestida contra les polítiques del govern espanyol del PSOE en tota regla, amb la llei del matrimoni d'homosexuals com a paradigma.

Es fa difícil imaginar un acostament a una Església presidida per una jerarquia –amb Ratzinger al capdavant– amb un missatge a anys llum de la societat actual. Diuen que els catalans van rebre de manera freda Benet XVI, que el Vaticà esperava el doble de persones de les que van sortir al carrer per veure el papamòbil en el seu particular tour pels carrers de Barcelona. La pregunta és: a algú li estranya?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.