Articles

Egiptologia post-Mubàrak

El futur d'Egipte i dels països auto­ri­ta­ris del món àrab (la majo­ria) con­ti­nua ple d'incògni­tes després de la cai­guda del règim dic­ta­to­rial egipci de Hosni Mubàrak, ender­ro­cat per una revolta popu­lar. La cai­guda de Mubàrak ha dei­xat el Pròxim Ori­ent immers en una onada d'ines­ta­bi­li­tat i pre­sa­gis de canvi que es pot esten­dre a llocs com ara Jordània, el Iemen, Síria i fins i tot a l'Iran, on aquesta mateixa set­mana hi ha hagut alda­rulls con­tra el règim islàmic, que alguns obser­va­dors con­si­de­ra­ven ins­pi­ra­dor i bene­fi­ci­ari de les revol­tes de Tunísia i Egipte. Els vents de canvi al món àrab també poden afec­tar països del Magrib, com ara el Mar­roc i Algèria, on gover­nen dic­ta­du­res en apa­rença més efi­ci­ents que les ender­ro­ca­des recent­ment, però que també estan afec­tats per la crisi econòmica glo­bal i patei­xen greus pro­ble­mes de cor­rupció i clep­tocràcia gover­na­men­tal.

El que pugui pas­sar a Egipte després de la revolta és encara un jeroglífic tan mis­teriós com els dels monu­ments de l'antiga civi­lit­zació faraònica, i de moment no hi ha res com­pa­ra­ble a la pedra de Rosetta per des­xi­frar-ne el codi. Sem­bla clar que la soci­e­tat egípcia és prou com­plexa perquè el radi­ca­lisme islàmic d'estil iranià no sigui l'única alter­na­tiva pos­si­ble a la dic­ta­dura, però resta per saber si l'exèrcit, que s'ha encar­re­gat del poder en subs­ti­tució de Mubàrak, podrà garan­tir una tran­sició pacífica i orde­nada a la democràcia, o si inten­tarà eter­nit­zar-se en el poder i fer valer els nom­bro­sos pri­vi­le­gis i interes­sos que ha acu­mu­lat durant el règim ante­rior. En qual­se­vol cas, sem­bla difícil d'ima­gi­nar que el nou sis­tema egipci man­tin­gui intacte l'equi­li­bri inter­na­ci­o­nal de for­ces a la regió, que inclou la pau amb Israel sig­nada per Egipte fa 33 anys, o l'ali­ne­a­ment del règim de Mubàrak amb l'estratègia glo­bal dels EUA. També caldrà veure com afec­ta­ran els can­vis a Egipte (i pot­ser en altres llocs del món àrab) i en les monar­quies quasi feu­dals d'Aràbia i el golf Pèrsic, on la riquesa petro­li­era garan­teix de moment l'esta­bi­li­tat, però que podrien oca­si­o­nar un veri­ta­ble ter­ratrèmol estratègic si arri­bes­sin a can­viar de bàndol.

La fla­mant egip­to­lo­gia post-Mubàrak és una dis­ci­plina del tot nova, però difícil­ment arri­barà a tenir la tra­dició de l'antiga. En un sen­tit o l'altre, les incògni­tes des­fer­ma­des per la cai­guda del faraó egipci tro­ba­ran més o menys aviat alguna res­posta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.