Opinió

LA CRÒNICA

DE reus

Un tresor a l'abast de tots

Sovint emmarquem la importància d'una biblioteca per la quantitat de volums que acull sense tenir en compte la seva qualitat o, el que és pitjor, sense saber què representen. És a dir, a vegades la quantitat de llibres no ens deixa veure la importància real d'una biblioteca. De tant en tant les biblioteques ens mostren alguns dels estimables tresors que queden mig amagats a les seves prestatgeries. Aquest és el cas de la Biblioteca Central de Reus, que ha tret a la llum una selecció de llibres de caire religiós –tema majoritari en les edicions d'aquelles èpoques– dels segles XVI a XIX que formen part del seu fons de patrimoni bibliogràfic i que sota el nom de La literatura de la fe s'exposaran per temàtiques els propers mesos.

Com sabem, els llibres antics són testimonis directes del nostre passat. Des de l'inici de la impremta, al final del segle XV, l'edició, la publicació i la difusió han estat sotmeses a tot tipus d'interessos. El llibre és un important dipositari de la nostra història i no només pel contingut sinó també per la informació que ens aporta sobre l'autor, l'impressor, el lloc d'impressió, la llengua utilitzada i en moltes ocasions sobre qui l'ha pagat. Tot plegat suposa un cúmul d'informació extraordinària.

Mostrar aquestes quasi ignorades joies és un fet excepcional. Sovint l'extrema protecció sobre aquesta mena de llibres fa que les institucions que els guarden actuïn amb tanta cura i recel que la zelosa preocupació els arriba a convertir –tan ben guardats– en uns complets desconeguts per al públic.

Iniciatives com aquesta ens apropen a la cultura i al coneixement de la història de l'ésser humà. Fer-ho des d'una vessant poc coneguda com és la dels llibres antics és, a sobre, un clar exponent de la veritable importància d'una biblioteca, en aquest cas, la nostra que, a més, ha tingut la fortuna d'haver incorporat en el grup laboral, en el moment oportú, una persona plenament adequada per dur a terme aquests objectius. És una persona, Victòria Rodrigo, que té la formació i la vocació més desitjables perquè des de la biblioteca la ciutat pugui mostrar encertadament als seus ciutadans i a tot aquell que hi estigui interessat el valuós fons de llibres antics que la ciutat posseeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.