Opinió

La Columna

Cardin a Catalunya

Hi ha persones rellevants en diversos àmbits, entre ells la moda i el disseny, que es troben a gust a Catalunya, tot i no venir de turistes ni ser nascuts ni viure sempre aquí. És el cas de Pierre Cardin, modista francès nascut prop de Venècia, home jovial, elegant, educat, capaç d'imaginar i liderar encara iniciatives quan és a punt de complir 90 anys. És un mite de la vida social del segle XX.

Visqué temporades a Barcelona, en una casa que havia comprat a tocar passeig de Gràcia. Ara torna ben sovint a la capital catalana. Ho ha fet les darreres setmanes per participar en la trobada de moda 080 en el Saló del Tinell. Alguns amics seus catalans, el productor de cinema Paco Poch, professor a la Universitat Pompeu Fabra, i la seva germana Maria, també professora, ens convidaren a dinar amb ell.

A taula parlàrem del talent i la tenacitat de Cardin, i dels seus vincles catalans. Hi ha una factoria a Granollers, del grup Coty, que produeix i embotella fragàncies que ell personalitza i comercialitza amb el seu segell d'intel·ligent distinció cosmopolita. La França cultural, en un sentit ampli del terme, que inclou moda i disseny, ha estat sempre un referent a Catalunya. Ho recordàrem a la sobretaula amb Yannick Rascouët, el nou director de l'Institut Français a Barcelona. Rascouët, com Cardin, és conscient d'aquestes afinitats entre Catalunya i França que foren providencials quan més ens oprimia el franquisme. A l'Institut Francès barceloní es covà en part l'obra cabdal de Pierre Vilar Catalunya dins l'Espanya moderna. També hi germinà La Mediterranée catalane del geògraf Pierre Deffontaines, el director que aixoplugà allí el Cercle Manuel de Falla, aplec de joves compositors i musicòlegs inquiets que s'obrien camí entre les boires de la postguerra.

Lluny de recloure's en les rutines culturals i mundanes d'un París que encara pesa en l'imaginari intel·lectual, Pierre Cardin opta per fer palès l'afecte d'un amic i veí nostre que aprecia fins i tot les manifestacions més modestes de la catalanitat, com el pa amb tomàquet i pernil, i vi del Penedès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.