Opinió

La Minurso i els drets humans

La iniciativa dels EUA
és una bona notícia
en el cas del Sàhara Occidental

Els Estats Units pre­pa­ren un pro­jecte de reso­lució per pre­sen­tar al Con­sell de Segu­re­tat de les Naci­ons Uni­des en què dema­na­ran que les for­ces de la missió de les Naci­ons Uni­des per al referèndum del Sàhara Occi­den­tal (Minurso) s'ocu­pin també de la super­visió dels drets humans als ter­ri­to­ris con­tro­lats pel Mar­roc (el 75% de l'antiga colònia espa­nyola) i pel Front Poli­sa­rio (la resta de l'excolònia i els cam­pa­ments de refu­gi­ats de Tin­duf, al sud-oest d'Algèria). Fins ara la Minurso és l'única missió de l'ONU que no té man­dat per vet­llar pels drets humans. És una bona notícia en el cas d'un con­flicte que roman empan­ta­ne­gat des del pla de pau del 1991 per la manca d'acord en el cens elec­to­ral del referèndum i per l'opo­sició de Rabat a fer la con­sulta en els ter­mes pre­vis­tos: inde­pendència o inte­gració al Mar­roc.

Fins ara totes les ini­ci­a­ti­ves per des­en­ca­llar el con­flicte han fra­cas­sat i el man­te­ni­ment de l'statu quo afa­vo­reix el Mar­roc, que ha fet dels sah­rauís estran­gers a la seva pròpia terra. Des del juny del 2005 s'han succeït les inti­fa­des, espe­ci­al­ment a Al-Aaiun, a les quals Rabat ha res­post amb actu­a­ci­ons que han estat denun­ci­a­des per vio­la­ci­ons dels drets humans. El mateix suc­ce­eix amb les con­dem­nes impo­sa­des a mili­tants inde­pen­den­tis­tes, mal­grat la petició del Par­la­ment Euro­peu que fos­sin alli­be­rats tots els pre­sos polítics sah­rauís (13 de desem­bre del 2012). També el Mar­roc acusa el Poli­sa­rio de vio­lar els drets humans a Tin­duf.

La res­posta del govern mar­roquí a la ini­ci­a­tiva dels Estats Units ha estat supri­mir les mani­o­bres mili­tars con­jun­tes pre­vis­tes per a finals d'aquest mes. No sem­bla sen­sat opo­sar-se a la ini­ci­a­tiva d'un dels seus prin­ci­pals ali­ats. I, a més, és total­ment irres­pon­sa­ble. Aquesta irres­pon­sa­bi­li­tat denota una gran ceguesa per lle­gir els can­vis que s'estan pro­duint a la regió saha­ri­ana. La presència de grups vin­cu­lats a Al-Qaida i la seva aliança con­jun­tu­ral amb movi­ments inde­pen­den­tis­tes tua­regs hau­rien d'haver estat una clara advertència per a Rabat de com s'està dete­ri­o­rant la situ­ació a la zona. El segrest de tres coo­pe­rants euro­peus, l'octu­bre del 2011 (foren alli­be­rats el juliol del 2012), a Rabuni, la capi­tal admi­nis­tra­tiva dels cam­pa­ments de Tin­duf, era un seriós toc d'atenció sobre les pos­si­bi­li­tats que actors externs al con­flicte con­ta­mi­nen aquest davant la crei­xent frus­tració que pro­voca la seva no-reso­lució.

El Poli­sa­rio sem­pre ha estat un front inde­pen­den­tista laic, de caire soci­a­lista i simi­lar al Front d'Alli­be­ra­ment Naci­o­nal d'Algèria, que fou el seu mirall en el moment de la seva fun­dació (1973), però les noves gene­ra­ci­ons nas­cu­des als cam­pa­ments (on roma­nen des de fa trenta-nou anys) o sota l'admi­nis­tració mar­ro­quina podrien con­si­de­rar que la política de Moham­med Abde­la­ziz (secre­tari gene­ral del Front i pre­si­dent de la República Àrab Sah­rauí Democràtica –RASD– des del 1976) ha fra­cas­sat i inten­tar noves vies per acon­se­guir la inde­pendència. És el que ha succeït amb el tua­reg Movi­ment Naci­o­nal per a l'Alli­be­ració de l'Azawad, que a començament del 2012 va acon­se­guir el con­trol del 70% del nord de Mali i va decla­rar la inde­pendència de l'Azawad, la qual cosa va pro­vo­car un cop d'estat mili­tar a Bamako (la capi­tal de Mali) el 21 de març d'aquell any i va obrir les por­tes a una inter­venció mili­tar fran­cesa que s'ha jus­ti­fi­cat per la presència d'Al-Qaida al Magrib Islàmic. En suma, men­tre Abde­la­ziz som­nia a con­ver­tir-se en el Mah­mud Abbas del Sàhara Occi­den­tal i obte­nir el reco­nei­xe­ment de la RASD com a estat obser­va­dor de les Naci­ons Uni­des, for­ces ali­e­nes al con­flicte podrien uti­lit­zar la des­es­pe­rança dels sah­rauís per traçar un nou full de ruta que poc tin­dria a veure amb els objec­tius inde­pen­den­tis­tes però que esde­vin­dria una seri­osa amenaça per a Rabat i per a tota la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.