Política

Torra, a través dels seus llibres

LITERATURA ·

El nou president de la Generalitat va fundar l’any 2008 l’editorial A Contra Vent, especialitzada en el periodisme literari

La reivindicació de la República i de l’exili durant el franquisme són dues de les potes principals de la seva obra

Una de les figures clau en molts dels seus llibres és el periodista Eugeni Xammar

El 2009 va guanyar el premi Rahola d’assaig per una obra sobre la història del periodisme
Les mobilitzacions sobiranistes són clau, segons explica en un dels seus darrers llibres

Des que Quim Torra va ser nomenat candidat a la presidència de la Generalitat no han parat de sortir articles i piulades seus que els sectors espanyols més conversadors i alguns partits polítics han aprofitat per tirar-li en cara. Que si xenòfob, etnicista, antiespanyol, supremacista i un llarguíssim etcètera de desqualificacions. El president de ha demanat disculpes fins a tres vegades per si algú s’havia sentit ofès, però el linxament continua dia rere dia. En la segona sessió d’investidura, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va abanderar aquesta croada contra Torra, que va acusar de tenir “una ideologia que defensa la xenofòbia i una identitat excloent”. I li va etzibar: “Faig res d’antinatural parlant en castellà a Catalunya?”

Però més enllà d’aquests articles, que realment sí que es poden considerar polèmics, Torra té una llarga trajectòria literària en què destaca el seu treball incansable per recuperar el llegat del periodisme català i també la reivindicació de l’exili durant la Guerra Civil.

Per exemple, un dels llibres més emotius que ha coordinat és El nadal que no vam tornar a casa (A Contra Vent), en què recull textos que van escriure Eugeni Xammar, els germans Pi i Sunyer, Pous i Pagès i Ventura Gassol sobre els sentiments que tenien per haver de passar el primer Nadal lluny de casa, lluny del seus, després de la Guerra Civil.

Una experiència que alguns dels membres del govern anterior han viscut a la seva pròpia carn aquest passat Nadal, ja sigui a l’exili de Bèlgica o la presó. El mateix vicepresident, Oriol Junqueras, reconeixia que el pitjor d’estar tancar a Estremera durant aquelles dates és no poder passar el dia de Reis amb el seus fills.

Però abans de continuar repassant la trajectòria de Torra a través dels seus llibres, cal que ens aturem en un moment clau: l’any 2008, quan Quim Torra va crear l’editorial A Contra Vent, amb la voluntat de recuperar els grans periodistes de l’època de la República i de convertir-se en un referent del periodisme literari català. Aquesta idea li va sorgir després d’escriure Periodisme? Permetin! La vida i els articles d’Eugeni Xammar (Símbol Editor), que li va permetre d’endinsar-se en la vida del periodista, diplomàtic i traductor Xammar, una figura clau en la seva carrera, i també en el periodisme d’aquella època. “Vaig quedar enamorat d’aquells periodistes, de com escrivien, de la seva independència, de la seva valentia”, recordava Torra en una entrevista a Vilaweb. Les dues primeres obres que va publicar A Contra Vent ja denotaven quina era el camí que volia seguir Torra i també la seva editorial: El periodisme silenciat. Just Cabot: vida i cartes de l’exili i Big Jack, el sanguinari. Unes peces literàries que volien posar en relleu dues figures desconegudes per al gran públic: el periodista Just Cabot i el també periodista i humorista Àngel Ferran. Un Cabot que va aparèixer en el segon discurs d’investidura quan Torra va recordar que el 1955 el president Irla es va adreçar al periodista i, agraint-li la seva felicitació d’any nou, li va comentar les seves preocupacions: “El camí que seguirà la joventut catalana, el dret de Catalunya a la seva llibertat i també la pau del món.” Un paral·lelisme amb la situació actual?

En aquesta mateixa línia, l’any 2009 Torra va guanyar el premi d’assaig Carles Rahola amb l’obra Viatge involuntari a la Catalunya impossible (Editorial Proa). Un altre cop Xammar torna a ser l’eix central d’aquesta narració. Amb l’excusa de l’elaboració d’un llibre sobre Eugeni Xammar, s’expliquen tres vides trencades per l’exili i per l’oblit, les de Lluís Capdevila, Àngel Ferran i Francesc Madrid; i Torra, amb ironia i tendresa, fa desfilar davant nostre la història d’un país que volia ser culte, civilitzat i cosmopolita. Precisament, Torra destaca una frase de Xammar que ha acabat adoptant com a pensament polític i que ara, malauradament, torna a prendre més vigència que mai: “Tractant-se de les coses de Catalunya, jo no prenc precaucions.”

Un altre llibre clau en la seva vida és Honorables. Cartes a la pàtria perduda (A Contra Vent), en el qual Torra escriu a personatges polítics, d’empresa i de la societat civil que han destacat per la seva lluita per Catalunya. Un cop més hi tornem a trobar Eugeni Xammar i altres com Pompeu Fabra i Francesc Macià. També destaca la carta que dirigeix al seu avi i i al darrer alcalde republicà “accidental” que va tenir Santa Coloma de Farners –bona part de la família del president viu en aquesta població selvatana.

Però Torra no només s’ha caracteritzat per mirar enrere en els seus llibres, sinó que un dels darrers que ha publicat, Els últims 100 metres, l’any 2016, analitzava la situació de l’independentisme i com s’havia d’encarar la recta final per intentar arribar a la República. En una entrevista a El Punt Avui, quan encara es parlava del termini de 18 mesos de Junts pel Sí i no s’albirava el referèndum de l’1 d’octubre, Torra ja alertava de les dificultats que tindria el que llavors s’ anomenava RUI (referèndum unilateral d’independència): “És enormement difícil que es pugui celebrar, perquè és inconstitucional des del punt de vista espanyol, perquè aquest cop sí que tindràs la Guàrdia Civil.”

En un altre llibre d’A Contra Vent, La porta de la gàbia, també es pot intuir altres valors polítics del president: diversos autors plantegen la possibilitat d’una independència unilateral.

periodisme silenciat. Just Cabot: vida i cartes de l´exili. Autor: Valentí Soler Editorial: A Contra Vent És un dels dos primers llibres que edita l’editorial de Quim Torra, A Contra Vent, que va néixer l’any 2008 amb la voluntat de convertir-se en un referent del periodisme literari català. L’obra té com a eix central Just Cabot, que va ser un dels periodistes de referència de l’època de la República, i aplega cinquanta-quatre cartes que va escriure des de l’exili, entre el 1940 i el 1961.
Les millors obres de la literatura catalana (comentades pel censor) Autors: Quim Torra i Jaume Clotet Editorial: A Contra Vent Des de 1939 fins a 1980, tots els llibres catalans van ser avaluats pels censors (primer, com a requisit per ser publicats; després, de manera subsidiària). Amb més o menys rigor, Josep Pla, Mercè Rodoreda i Joan Sales, però també Monserrat Roig, Manuel de Pedrolo, Jaume Fuster i Quim Monzó, van ser examinats i, sovint, censurats. El llibre recull i analitza els informes dels censors de més de 150 obres de la literatura catalana.
BIG JACK, EL SANGUINARI Autor: Àngel Ferran Editorial: A Contra Vent És l’altre llibre amb què debuta A Contra Vent. Es tracta d’un recull de narracions del palafrugellenc Àngel Ferran, periodista i gran humorista, que es va exiliar després de la guerra i que va caure en l’oblit. Joan Fuster explicava d’Àngel Ferran que “la subtilesa del seu humor és excepcional, més gratuïta que maliciosa, intel·ligent sempre, brillant”. La seva producció pot trobar-se a La Nova Revista, d´Ací d´Allà, Almanac de Catalunya i L´Estevet, entre d´altres, però sobretot a El Be Negre.
Estimat doctor/Admirat mestre Autors: Pau Casals i Josep Trueta Editorial: A Contra Vent El llibre recull les cartes que s’han conservat de la correspondència entre dos amics, entre Pau Casals i Josep Trueta. Es tracta d’un epistolari gairebé complet, on es poden anar resseguint esdeveniments com la reacció de Casals quan va conèixer la posició anglesa un cop acabada la Segona Guerra Mundial, l’obtenció de la càtedra d’Oxford per al doctor Trueta, l’inici dels Festivals de Prada, les peripècies de les campanyes del Nobel i l’estat de salut del mestre, sempre amb Catalunya com a marc de fons.
La porta de la gàbia Autors: Diversos Editorial: A Contra Vent És aplicable la decisió del Tribunal Internacional de Justícia sobre Kosovo a Catalunya? Fins a quin punt altres nacions poden optar per la via de la declaració unilateral d’independència? Quines són, a partir d’ara, les condicions per exercir el dret a l’autodeterminació? Aquestes són algunes de les preguntes que es fa aquest llibre i que responen els professors Carles Boix (Universitat de Princeton) i Antoni Abat (Universitat de l’Estat de Nova York) i l’advocat August Gil Matamala.
el nadal que no vam tornar a casa Pàgines: Varis, edició a càrrec de Quim Torra Editorial: A Contra Vent És la petita història del primer Nadal d’exili, el Nadal del 1939, a través d’un recull de proses i poesies que diversos personatges van escriure llavors i que es van publicar en diaris i revistes de fora de Catalunya. Així, trobem textos d’Eugeni Xammar, Josep Pous i Pagès, Avel·lí Artís, Agustí Bartra, Pere Coromines, Ambrosi Carrion, Ventura Gassol i els germans Carles i August Pi i Sunyer, entre d’altres.
Honorables cartes a la pàtria perduda Autor: Quim Torra Editorial: A Contra Vent Manuel Carrasco i Formiguera, Ferran Soldevila, Enric Prat de la Riba, Josep Trueta, Josep Pla, Amadeu Hurtado, Rafael Patxot, Pau Casals, Carles Pi i Sunyer, Just Cabot, Pompeu Fabra, Pau Romeva, Josep Maria Folch i Torres, Lluís Nicolau d’Olwer, Eugeni Xammar, Antoni Rovira i Virgili, Josep Maria Trias i Peitx, Joan Coromines, Francesc Cambó i Francesc Macià. Aquests són els vint noms als quals s’adrecen aquestes “cartes a la pàtria perduda”.
VIATGE INVOLUNTARI A LA CATALUNYA IMPOSSIBLE Autor: Quim Torra Editorial: Editorial Proa És un recorregut apassionat per la història del periodisme català. Barrejant realitat i ficció, l’autor reconstrueix un món extingit, el de la premsa catalana d’abans de la guerra. Un món en què uns periodistes escrivien amb llibertat, compromesos amb el seu país i el seu temps. Amb l’excusa de l’elaboració d’un llibre sobre Eugeni Xammar, s’expliquen tres vides trencades per l’exili i engolides per l’oblit, les de Lluís Capdevila, Àngel Ferran i Francesc Madrid.
ELS ÚLTIMS 100 METRES Autor: Quim Torra Editorial: Angle Un llibre que Torra va publicar durant la legislatura passada i en el qual repassava com l’independentisme havia arribat a convertir-se en un moviment hegemònic a la política catalana i vaticinava com s’havien d’encarar els últims metres fins a arribar a la independència. En aquells moments hi havia l’horitzó dels 18 mesos que s’havia fixat Junts pel Sí, tot i que finalment es va acabar amb un referèndum i la posterior declaració d’independència del 27 d’octubre.
MURIEL CASALS I LA REVOLUCIÓ DELS SOMRIURES Autor: Quim Torra Editorial: Pòrtic Quim Torra va presidir Òmnium quan Muriel Casals va entrar a formar part del projecte de Junts pel Sí –el mes de febrer del 2016, Casals va morir després de ser atropellada per una bicicleta–. El llibre fa un retrat acurat i emotiu de Casals i es va escriure a partir dels diaris i l’agenda de la mateixa Muriel, dels seus escrits i articles i dels testimonis recollits entre molts dels seus col·laboradors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES