Política

Catalunya (NO) és una nació

El concepte de ‘nació’ ha variat de significat amb el pas dels anys, però Catalunya sempre s’hi ha reconegut i durant centenars d’anys d’història ha estat reconeguda com a tal

Si s’accepta que una nació és un poble que es reconeix com a tal, no hi ha cap dubte que Catalunya n’és una

El con­cepte nació ha tin­gut sig­ni­fi­cats can­vi­ants en el trans­curs de la història, no sem­pre sinònims d’estat, regne o país, però gene­ral­ment iden­ti­fi­cats amb comu­ni­tats amb una iden­ti­tat pròpia, política o no. Que Cata­lu­nya és una comu­ni­tat política naci­o­nal des de fa cen­te­nars d’anys és un fet indis­cu­ti­ble i docu­men­tat. Més enllà de situar en el segle XI, quan els com­tes cata­lans tren­quen el deure de fide­li­tat als reis francs, el nai­xe­ment d’una enti­tat política inde­pen­dent, Cata­lu­nya deixa de ser un topònim per esde­ve­nir una enti­tat política seguint un procés de cohesió de diver­sos segles, com ha pas­sat i passa amb totes les naci­ons, fruit d’un procés dinàmic i no d’una defi­nició estàtica. Entre els segles XI i XIII, doncs, el sen­ti­ment de per­ti­nença a un lloc ano­me­nat Cata­lu­nya i la iden­ti­fi­cació dels veïns d’aquest lloc com a cata­lans va arre­lant i con­so­li­dant-se al marge de la con­si­de­ració jurídica del ter­ri­tori.

El 1626, per exem­ple, el rei Felip IV adme­tia els orígens recu­lats de la nació cata­lana quan asse­gu­rava davant les Corts: “pués entre todos mis Rei­nos no hay nin­guno que se halle con más aven­ta­jado valor para el ejer­ci­cio de las armas, que este Prin­ci­pado (...) os pro­pongo a resu­ci­tar la glo­ria de vues­tra Nación y el nom­bre que tan­tos años ha estado en el olvido.” Cata­lu­nya, així doncs, és per­ce­buda com una enti­tat política d’història recu­lada.

El con­cepte modern de nació, més vin­cu­lat a la política i a la per­ti­nença a un país inde­pen­dent, defi­nit ales­ho­res amb un altre terme fluc­tu­ant com és estat, arrenca amb les revo­lu­ci­ons libe­rals en el segle XIX com a mínim a tot el con­ti­nent euro­peu. Cata­lu­nya comença a defi­nir-se ben aviat en relació amb aquest con­cepte. La sen­sació de per­ti­nença a una rea­li­tat cul­tu­ral, social i política amb unes carac­terísti­ques sin­gu­lars i gene­ra­lit­za­bles i, en con­seqüència, la cons­trucció d’una visió ideal i fixa d’aquesta rea­li­tat, arrenca al nos­tre país a la segona mei­tat del segle XIX i s’aferma política­ment cada cop més en con­tra­po­sició a la nació espa­nyola, una eina que els cata­lans com­pro­ven de manera recur­rent que no tan sols no ser­veix per a la seva rea­lit­zació política sinó que fins i tot posa en perill la seva super­vivència com a col·lec­tiu naci­o­nal. La defi­nició de Cata­lu­nya com a nació es pot tro­bar en diver­sos escrits de l’últim quart del segle XIX i cris­tal·lit­zen en un dels docu­ments fun­da­ci­o­nals del naci­o­na­lisme modern, La naci­o­na­li­tat cata­lana, d’Enric Prat de la Riba. En el trans­curs del segle XX la ciu­ta­da­nia cata­lana ha anat vali­dant el seu sen­ti­ment naci­o­nal de manera rei­te­rada tot i els atacs, sovint amb volun­tat d’exter­mini o de resi­du­a­lit­zació, de l’Estat espa­nyol. “Som una nació” va ser el lema del gran fes­ti­val orga­nit­zat per la Crida el 1981. La defi­nició de Cata­lu­nya com a nació va ser inclosa en l’Esta­tut del 2006 liqui­dat pel TC espa­nyol. Les parau­les “Som una nació, nosal­tres deci­dim” figu­ra­ven en la pan­carta prin­ci­pal de la mani­fes­tació del 10 de juliol del 2010. Si s’accepta que una nació és un poble que es reco­neix com a tal, no hi ha cap dubte que Cata­lu­nya n’és una, que ara mateix està deter­mi­nada a esvair equívocs dotant-se d’un estat.

1



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.