Política

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)

Dates: 17 de març del 1931

Història: Partit històric fundat a partir de la Conferència d’Esquerres celebrada entre els dies 17 i 19 de març del 1931 per la unió del Partit Republicà Català, el grup de L’Opinió i Estat Català. Va esdevenir clarament majoritari durant la Segona República, però la repressió franquista i les dissensions internes el van situar en una posició clarament secundària fins a principis del segle XXI. El creixement està fermament vinculat a gir ideològic encetat el 1988 quan Àngel Colom, amb el suport que li va donar la incorporació d’un sector de la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes i de l’Entesa dels Nacionalistes d’Esquerra, va substituir Joan Hortalà en el càrrec i va iniciar una evolució del partit cap a l’independentisme com a eix vertebrador. Després d’alguns anys marcats per les picabaralles internes i la implicació en el Pacte del Tinell el 14 de desembre del 2003, en el congrés celebrat el setembre del 2011 Oriol Junqueras va substituir Joan Puigcercós a la presidència del partit i Marta Rovira, Joan Ridao a la secretaria general.

Ideari: Es declara independentista i d’esquerres.

Eleccions: En les eleccions al Parlament del 27-S es va presentar en la coalició de Junts pel Sí. En les del 21-D es presenta amb la seva marca, tot i que integra representants d’altres partits i moviments, com ara Avancem, Demòcrates, Catalunya Sí, l’associació Socialisme, Catalunya i Llibertat i persones independents destacades del món polític, social i cultural.

Dirigents destacats: Oriol Junqueras, Marta Rovira, Lluís Salvadó.

Web i xarxes socials:

http://www.esquerra.cat/

https://www.facebook.com/Esquerra.ERC?fref=ts

@Esquerra_ERCIdentificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.