Política

L’exlíder de les FARC demana perdó a les víctimes de la guerrilla colombiana

Timochenko admet haver causat un dolor irreparable als familiars dels segrestats

Diu davant la Jurisdicció Especial per a la Pau que assumiran les responsabilitats

Nou pas en el camí cap a la pau i la recon­ci­li­ació a Colòmbia. Qui va ser el màxim líder de les For­ces Arma­des Revo­lu­cionàries de Colòmbia (FARC), Rodrigo Londoño, cone­gut com a Timoc­henko, va dema­nar perdó a les vícti­mes dels segres­tos i va reconèixer haver pro­vo­cat un dolor irre­pa­ra­ble als fami­li­ars dels cap­tu­rats per la guer­ri­lla, entre els anys 1993 i 2002. “Dema­nem perdó a totes les vícti­mes. Farem l’impos­si­ble perquè puguin conèixer la veri­tat del que va pas­sar, assu­mi­rem les res­pon­sa­bi­li­tats que ens cor­res­pon­gui”, va afir­mar Timoc­henko diven­dres, en com­parèixer, per pri­mera vegada davant la juris­dicció espe­cial per a la pau (JEP), una comissió d’inves­ti­gació sobre les vio­la­ci­ons de drets humans come­ses durant el con­flicte armat cre­ada en el marc dels acords de pau entre el govern colombià i les FARC, ara con­ver­ti­des en par­tit polític.

“Estic dis­po­sat a veure com es mate­ri­a­litza el somni que vam tei­xir a l’Havana”, va dir l’excap guer­ri­ller en la vista amb la qual s’ini­cia el procés judi­cial con­tra els exlíders de la guer­ri­lla colom­bi­ana. El procés, que va arran­car amb el cas 001, pretén acla­rir els segres­tos fets per les FARC entre el 1993 i el 2002. Amb aquest propòsit, la comissió d’inves­ti­gació va citar 32 antics mem­bres del secre­ta­riat i de l’estat major de les FARC, entre els quals figu­ren, a més de Londoño, Iván Márquez, Pas­tor Alape, Pablo Cata­tumbo o Car­los Anto­nio Lozada.

També es va citar Jesús San­trich, pres en un penal de Bogotà, que va decla­rar per vide­o­con­ferència. Londoño, Lozada i Cata­tumbo, van ser els únics que eren pre­sents a la sala, ja que van acor­dar que la resta hi fos­sin repre­sen­tants pels seus advo­cats en pro­testa per l’empre­so­na­ment de Sann­trich. Així ho van expli­car els exlíders guer­ri­llers en un comu­ni­tat fet públic un cop aca­bada la com­pa­rei­xença. En la nota, els diri­gents de l’antiga guer­ri­lla dema­nen de nou perdó a les vícti­mes i rei­te­ren el seu com­promís a con­tri­buir a acla­rir els fets, ja que, segons ells, només a través de conèixer la veri­tat es pot “posar punt final a la fosca pàgina de la violència al nos­tre país”. Reco­nei­xen que, del con­flicte armat, al qual van arri­bar, diuen, impul­sats pels alts prin­ci­pis d’huma­ni­tat i de soli­da­ri­tat amb les vícti­mes de tota injustícia”, “hi va haver un brot de dolor, angoixa i pèrdues irre­pa­ra­bles per a les famílies colom­bi­a­nes i estran­ge­res”.

En la vista, la pre­si­denta de la sala de reco­nei­xe­ment de la veri­tat, la magis­trada Juli­eta Lemai­tre, que va qua­li­fi­car la diligència de diven­dres com un “èxit”, va expo­sar els infor­mes ela­bo­rats per la fis­ca­lia sobre els delic­tes de segrest i extorsió come­sos per les FARC des del 1993. La guer­ri­lla va sus­pen­dre els segres­tos a l’inici del procés de pau amb el govern colombià. Con­cre­ta­ment, el 26 de febrer del 2012 la guer­ri­lla va anun­ciar la fi dels segres­tos com a pràctica de la seva actu­ació i va anun­ciar l’alli­be­ra­ment de totes les per­so­nes en cap­ti­veri.

LES FRASES

Estic a la vostra disposició amb gran emoció de veure com es cristal·litza el somni que vam teixir a l’Havana
Farem l’impossible perquè les víctimes puguin conèixer la veritat del que va passar
Timochenko
excap de la guerrilla de les farc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.