Política

La fiscalia considera que Puigdemont i Comín no disposen d’immunitat parlamentària

El ministeri públic s’oposa als recursos presentats pels eurodiputats electes a l’instructor del cas de l’1-O perquè els aixequi l’ordre de detenció

Els fiscals sostenen que poden ser considerats parlamentaris perquè no han promès el carrec davant la Junta Electoral

La fiscalia del Tribunal Suprem ha emès un informe davant el magistrat instructor del judici del procés, Pablo Llarena, on adverteix que el cap de llista a les eleccions europees de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, i el també eurodiputat electe Toni Comín no estan protegits per la immunitat parlamentària.

El ministeri públic rebutja els recursos de reforma que els dos polítics catalans van presentar sol·licitant al magistrat que reconsiderés aixecar la seva ordre de detenció després de resultar escollits diputats del Parlament Europeu. L’objectiu era poder viatjar a Madrid per realitzar els tràmits necessaris davant la Junta Electoral Central (JEC) que els permetin prendre possessió dels seus escons al Estrasburg el proper 2 de juliol.

L’escrit d’onze pàgines, que signen els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena, remarca que el reglament de la cambra europea “és un acte d’organització interna que no pot establir a favor del Parlament Europeu competències que no estiguin expressament reconegudes per un acte normatiu”.

En aquest sentit adverteix que “per verificar les credencials dels seus membres prendrà nota dels resultats oficialment proclamats pels estats membres i decidirà sobre les controvèrsies que puguin suscitar-se en relació amb les disposicions de l’acta”.

El ministeri fiscal assegura que el Parlament “no pot posar en qüestió la pròpia regularitat de la proclamació efectuada per la Junta Electoral” de cada país i assenyala que “en no existir una normativa comunitària en aquesta matèria, correspon a l’ordenament jurídic intern de cada Estat membre nomenar els òrgans jurisdiccionals competents i configurar la regulació processal dels recursos judicials destinats a garantir la salvaguarda dels drets que els justiciables obtenen del dret comunitari”.

A més, considera errònia “qualsevol interpretació que establís en favor del Parlament una competència general de control de la proclamació oficial efectuada per les autoritats dels Estats membres”.

El text explica que la condició de membre del Parlament Europeu s’adquireix mitjançant el compliment del tràmit consistent en l’acte de jurament o promesa de l’acatament de la Constitució davant la Junta Electoral Central (JEC), la qual, recorda es va dur a terme el passat 17 de juny.

També argumenta que només l’autoritat competent, en aquest cas Pablo Llarena, podria autoritzar-los sota ordre d’arrest nacional a prestar aquest jurament que els converteix en europarlamentaris de ple dret.

“En no haver comparegut presencialment el dia mencionat no han adquirit la condició de membres del Parlament Europeu de forma que la presentació de les declaracions escrites sobre la inexistència d’incompatibilitats no té cap efecte”, defensen els fiscals. Per tot plegat, el ministeri públic conclou que els escons de Puigdemont i Comín han “queda vacants”.

L’informe també recorda que el Tribunal Constitucional (TC) s’ha manifestat en aquest sentit i ha indicat que no realitzar el tràmit intern descrit implica que “en cap cas es podrà iniciar la segona fase dels tràmits necessaris per adquirir la condició de membre del Parlament Europeu” ni assumir els conseqüents “privilegis i immunitats” que suposa.

Així mateix afirma que l’extinció de la garantia de la immunitat al moment de la seva proclamació com a electes, és una “pretensió erròniament sustentada pel recurrent”. Sosté que la normativa relativa a privilegis i immunitats del Tractat de Funcionament de la Unió Europea en cap cas “fa referència a la situació dels parlamentaris electes”.

En aquesta mateixa línia, la fiscalia assenyala que recentment els serveis jurídics del Parlament Europeu han emès un informe on indica que la protecció prevista “només té efecte a partir del 2 de juliol de 2019”, moment en el qual es constituirà la cambra.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Abascal no agafa el telèfon a Sánchez

Barcelona

Torrent proposa destinar més de 2 milions d’euros no executats del pressupost del Parlament del 2019 al departament de Salut

Barcelona

Segona pròrroga de l’estat d’alarma després de 3 setmanes de confinament 

Madrid

Cap a un nou confinament a l’Estat

madrid

El govern insta fiscalia a actuar per coacció del TS a funcionaris

barcelona

Algèria s’enfonsa en la seva crisi aguda

alger

Suècia, el malalt tranquil

BARCELONA

Els laboristes britànics escullen avui el nou líder

Londres
ÀNGEL CANOSA
ALCALDE DE BLANES

“Hi haurà prioritats ajornades”

BLANES