Política

opinió

Dia d’Europa especial

El dia 9 de maig fa setanta anys de la decla­ració del minis­tre d’Afers Estran­gers de França Robert Schu­man que va donar peu a ende­gar les ins­ti­tu­ci­ons de la que avui conei­xem com a Unió Euro­pea, i aquest dia 9 de maig ha que­dat com el Dia d’Europa, en què es pretén recor­dar aque­lla efemèride i des­ta­car, deba­tre, impul­sar tot el rela­ci­o­nat amb la idea d’una Europa unida i res­pec­tu­osa amb les seves rea­li­tats. Paral·lela­ment, dos anys abans, el 1948 va tenir lloc una reunió a la Haia, pro­mo­guda per per­so­nes influ­ents de la soci­e­tat civil, en què es va crear el Movi­ment Euro­peu Inter­na­ci­o­nal, amb la idea de tre­ba­llar per una Europa democràtica, unida i fede­ral, res­pec­tu­osa amb la seva diver­si­tat, i amb l’objec­tiu clar de no tor­nar mai més a la con­fron­tació entre els estats euro­peus. Avui hi ha una qua­ran­tena de Con­sells del Movi­ment Euro­peu en dife­rents parts d’Europa, com és el cas del Con­sell Català del Movi­ment Euro­peu, que es va crear, jun­ta­ment amb el basc i l’espa­nyol, l’any 1949 a l’exili de París. També hi ha el Con­sell d’Europa, una altra ins­ti­tució euro­pe­ista en la qual par­ti­ci­pen 47 estats, que pro­mou la democràcia, l’estat de dret, els drets humans i poten­cia la iden­ti­tat euro­pea. I més enti­tats d’àmbit euro­pe­ista que també desen­vo­lu­pen la seva tasca en pro d’una Europa democràtica. Totes aques­tes ins­ti­tu­ci­ons i asso­ci­a­ci­ons i també part de la ciu­ta­da­nia tenen el dia 9 de maig mar­cat en el seu calen­dari, per cele­brar, recor­dar i valo­rar els avan­tat­ges d’una Europa unida, res­pec­tu­osa amb les rea­li­tats que la com­po­nen, i defen­sora dels valors que la con­fi­gu­ren i que estan deta­llats a l’arti­cle 2 del Trac­tat de la UE, com són el res­pecte a la dig­ni­tat humana, la lli­ber­tat, la democràcia, la igual­tat, l’estat de dret i el res­pecte als drets humans, inclo­sos els drets per­ta­nyents a les mino­ries, i asse­nyala que aquests valors són comuns als estats mem­bres en una soci­e­tat carac­te­rit­zada pel plu­ra­lisme, la no dis­cri­mi­nació, la tolerància, la justícia, la soli­da­ri­tat i la igual­tat entre homes i dones.

Aquest any, però, les acti­vi­tats i cele­bra­ci­ons a l’entorn del Dia d’Europa han que­dat abso­lu­ta­ment alte­ra­des per la pandèmia de la Covid-19, de manera que s’ha pas­sat de les habi­tu­als tro­ba­des pre­sen­ci­als a cele­bra­ci­ons i debats vir­tu­als, però amb el mateix objec­tiu de poten­ciar la idea d’Europa, i ara més que mai, davant la crisi sanitària que tenim i la pre­vi­si­ble crisi econòmica que vindrà i a la qual s’ha de fer front des de l’àmbit de la UE amb un paquet de pro­pos­tes, fons de recu­pe­ració, com en diuen, que hau­ria de ser soli­dari amb la rea­li­tat diversa de la pandèmia i sufi­ci­ent econòmica­ment, amb l’objec­tiu que ningú quedi fora de la pro­tecció euro­pea. Es tracta de ser res­pec­tu­o­sos amb els valors de la UE i de ges­ti­o­nar les polítiques en clau euro­pea i amb l’objec­tiu de garan­tir el benes­tar, la segu­re­tat i la lli­ber­tat de les per­so­nes. Espe­rem que tots els actors impli­cats, polítics, soci­als, econòmics i ciu­ta­da­nia, sapi­guem estar a l’altura del repte. Si és així, les gene­ra­ci­ons pro­pe­res en diran bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.