Política

Pròxim Orient

El Parlament israelià inicia el procés de dissolució

La Kenésset aprova en una votació preliminar el projecte de llei per finalitzar la legislatura

L’oposició busca endarrerir el procés per formar un govern alternatiu

El Parlament israelià (Kenésset) ha aprovat aquest dimecres amb una votació preliminar el projecte de llei per dissoldre la legislatura. Aquest tràmit inicia el procés però encara queden tres votacions per tancar-lo, mentre l’oposició busca endarrerir-lo per crear un executiu alternatiu que eviti comicis.

En aquesta primera votació preliminar, 110 dels 120 diputats de la Cambra han aprovat la seva dissolució, aplanant el camí per a les eleccions, que serien les cinquenes que celebra Israel en menys de quatre anys.

No obstant això, el projecte de llei ha de passar encara per un comitè que el validi i després haurà de ser votat en tres altres lectures al ple parlamentari. Això podria fer que la votació que dissolgui la legislatura no arribi fins la setmana que ve, probablement el dilluns.

Després de mesos de crisis, el primer ministre, Naftali Benet, i el seu principal soci de govern, Jair Lapid, van anunciar dilluns que donaven per acabada la coalició del “govern del canvi” i que s’encaminaven cap al final de la legislatura, una decisió que aboca a Israel a un nou escenari d’inestabilitat i paràlisi política.

En aquest escenari, el bloc opositor liderat per l’ex-primer ministre Benjamin Netanyahu busca fórmules per aconseguir una majoria mínima per crear un govern alternatiu i intenta convèncer diputats de la coalició, ara com ara sense èxit.

Segons els sondejos, en cas de celebrar-se eleccions –que probablement serien entre finals d’octubre o principis de novembre-, ni el bloc anti Netanyahu ni el favorable a l’excap de govern aconseguirien una majoria clara per formar executiu i el país podria veure’s abocat a una imparable espiral electoral.Plaja: “Alguna cosa falla si es xiula una de les persones que més esforç i sacrificis va fer l’1-O”

Barcelona

La CUP dona per “trencada” l’aliança amb el govern

Barcelona

Sànchez: “Des de fora els acords encara seran menys realitat”

Barcelona

Aragonès trasllada als consellers que vol que el govern de coalició continuï i els demana que treballin al cent per cent

barcelona

El govern aprova la creació de l’Energètica, l’empresa pública d’energia de Catalunya

Barcelona

El Parlament presentarà al·legacions al TC per defensar el decret i la llei sobre el català a l’escola

BARCELONA

Albiach: “Ara mateix les eleccions no són desitjables per ningú”

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Sánchez i Díaz escenifiquen l’acord pels pressupostos espanyols

MADRID

ERC vol que el Govern continuï amb “lleialtat”

Barcelona