Política

Sánchez no veu majoria ara per refer la sedició

Està “a favor” de reformar la sedició i la rebel·lió al Codi Penal i posa pressió a ERC

Des de Tirana i al cos­tat del pri­mer minis­tre d’Albània, Edi Rama, al qual va inco­mo­dar amb el seu vet a reconèixer Kosova, el pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez, va tor­nar a posar pressió a ERC sobre un dels punts clau en l’agenda de des­ju­di­ci­a­lit­zació pac­tada en l’última reunió de la taula de diàleg del 27 de juliol a La Mon­cloa. Si bé ell per­so­nal­ment sosté que “està a favor” de refor­mar els delic­tes de rebel·lió i de sedició al Codi Penal, quan s’aven­tura a comp­tar els even­tu­als vots a favor no li sur­ten els números. “Hi ha unes Corts i unes majo­ries par­la­mentàries, i jo, ara com ara, no veig aquesta majo­ria par­la­mentària”, es va atre­vir a pro­nos­ti­car el pre­si­dent espa­nyol.

Sánchez ja va uti­lit­zar aquesta tàctica de dir en públic que no hi havia una majo­ria necessària amb la llei de memòria democràtica i també en va cul­par ERC, però després que Fer­ran Bel (PDe­CAT) l’animés a pre­sen­tar-la al final es va des­co­brir que sí que hi havia una majo­ria al Congrés de 173 vots a favor gràcies al PDe­CAT, el PNB i EH Bildu i mal­grat l’abs­tenció dels tretze dipu­tats repu­bli­cans. El pro­blema és que el Codi Penal del 1995 és una llei orgànica i exi­geix una majo­ria abso­luta de 176 escons, així que ERC no pot repe­tir la jugada prac­ti­cada amb la llei de la memòria democràtica –abs­te­nir-se en con­si­de­rar-la insu­fi­ci­ent tot i dei­xar-hi l’empremta en molts arti­cles–, sinó que s’hi ha d’impli­car a fons votant-hi a favor.

Segons Sánchez, “si es donés” aquesta majo­ria, “el govern d’Espa­nya plan­te­jarà aquesta reforma, com és evi­dent”. “La majo­ria exis­teix i hi serà quan hi hagi la pro­posta acor­dada”, va avi­sar la con­se­llera de la Pre­sidència, Laura Vilagrà, dime­cres pas­sat des de l’ambai­xada cata­lana a Madrid de Blan­querna.

Tot i que el com­promís de Vilagrà i el minis­tre Félix Bolaños a la taula de diàleg és que la reforma arribi abans d’aca­bar el 2022, Sánchez obvia el calen­dari i rei­tera que modi­fi­car els delic­tes de sedició i rebel·lió és neces­sari per “homo­lo­gar” el Codi Penal a les “democràcies con­so­li­da­des i més avançades de la Unió Euro­pea”. “No és només una opinió política, és que la majo­ria dels pena­lis­tes i els acadèmics vin­cu­lats al Codi Penal sug­ge­rei­xen que hi ha una neces­si­tat de fer aques­tes refor­mes”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.