Les escoles russes hissen la bandera
Els centres escolars de Rússia faran un cop a la setmana una cerimònia amb l’ensenya del país
El Kremlin ha engegat una campanya per reforçar la identitat nacional i impulsar l’educació patriòtica
Les escoles de Rússia van començar el curs ahir hissant la bandera del país mentre sonava l’himne nacional. Va ser un acte patriòtic enmig de les activitats especials que hi ha cada any a tots els centres el dia que els nens tornen a les aules. Però no va ser un ritual puntual. A partir d’ara, els centres escolars han de dur a terme un cop a la setmana la cerimònia amb l’estendard del país arran d’una nova normativa aprovada pel Ministeri d’Educació enmig de les mesures impulsades pel Kremlin amb l’objectiu de reforçar la identitat nacional.
Aquesta iniciativa arriba als centres educatius russos mentre el conflicte d’Ucraïna sembla no tenir aturador. Tot i que des de l’inici de la guerra el Kremlin ha estat molt atent que als centres educatius no hi hagués docents que difonguessin discursos contraris al govern, fins al punt que alguns professors han denunciat haver estat expulsats per haver expressat la seva opinió crítica, la mesura introduïda ara d’hissar la bandera és similar a d’altres aprovades o proposades per països i institucions públiques d’Europa per reivindicar els símbols nacionals. França va impulsar l’any 2019 l’obligatorietat que cada aula tingui la bandera de la República, el govern britànic va provocar una polèmica l’any passat en proposar que tots els alumnes cantessin una cançó que apel·la a l’orgull nacional i l’Ajuntament de Múrcia va aprovar, amb els vots de Vox, PP i Cs, que soni l’himne espanyol en els actes solemnes de les escoles públiques.
El govern de Rússia ha destinat una partida de 970 milions de rubles (gairebé 16.117.000 d’euros) a comprar símbols nacionals per a les escoles i, a més, s’impulsa l’anomenada educació patriòtica, que consisteix a destinar temps de classe a parlar sobre el país i es posa molt més èmfasi en l’aprenentatge de la història i la cultura. A part, el Ministeri d’Educació ha aprovat la gratuïtat de l’ensenyament en totes les etapes educatives per als alumnes refugiats d’Ucraïna que s’han desplaçat a Rússia, i és que han arribat al país 557.000 nens ucraïnesos, segons les dades oficials.
Més enllà d’aquestes mesures, l’1 de setembre, quan els nens tornen a l’escola a Rússia, és una data assenyalada, coneguda com el Dia del Coneixement, i els nens, vestits amb les millors gales, porten rams de flors a les mestres i fan activitats especials per donar el tret de sortida del curs escolar. Mestres i pares es reuneixen al pati i el director del centre educatiu dona la benvinguda als nens tot encoratjant-los a iniciar amb bon peu la nova etapa escolar.
Però ahir a les escoles de Rússia hi havia altres novetats. Una de les més destacades és que es prohibeix l’ús del telèfon mòbil a les aules amb l’objectiu que els nens no es distreguin i estiguin més atents a classe.