Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’AIEA demana crear una zona de seguretat nuclear al voltant de Zaporíjia

L’agència de l’ONU difon l’informe de la seva inspecció a la central ucraïnesa ocupada per Rússia

Critica la presència de material militar a les instal·lacions i de personal de l’empresa russa Rosatom

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) recomana establir una zona de seguretat al voltant de la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia i reclama “mesures urgents per prevenir un accident nuclear”.

Després de la seva recent visita a Zaporíjia, l’agència nuclear de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha donat a conèixer aquest dimarts l’informe de la primera inspecció a la planta nuclear més gran d’Europa, i escenari des de fa mesos de bombardejos que suposen un risc de catàstrofe nuclear. La major central nuclear d’Europa està situada a territori d’activitat militar i controlada des de març per forces russes, tot i que amb treballadors ucraïnesos.

El document adverteix que els constants bombardejos que es produeixen a la zona, i dels quals Kíiiv i Moscou s’acusen mútuament, representen “una amenaça a la seguretat nuclear”. En aquest sentit, constatat que s’han produït danys a diversos edificis i al pas elevat que connecta les unitats del reactor de la central.

“La situació actual és insostenible i la millor mesura per garantir la seguretat de les instal·lacions nuclears d’Ucraïna i la seva població seria que aquest conflicte armat acabés ja”, afirma el document de 52 pàgines difós aquest dimarts a Viena.

Però mentre això no passa, l’AIEA recomana adoptar “mesures urgents per prevenir un accident nuclear”  i exposa set recomanacions concretes per evitar aquest risc, la primera de les quals és establir una zona de seguretat. “Això requereix un acord de totes les parts per a l’establiment d’una zona de seguretat nuclear i protecció al voltant de la central nuclear de Zaporíjia”, assenyala l’AIEA.

“Si bé el bombardeig en curs encara no ha desencadenat una emergència nuclear, represent una constant amenaça per a la seguretat nuclear”, adverteix l’agència.


Crítica a la presència de personal militar i civil rus
A més de les recomanacions de seguretat, el document confirma la presència de material militar rus dins la planta i la presència de personal de l’empresa estatal nuclear russa Rosatom. “L’equip va observar la presència de personal militar rus, vehicles i equips en diversos llocs a la planta nuclear de Zaporíjia, inclosos diversos camions militars a la planta baixa de les sales de turbines de la unitat 1 i la unitat 2  [dos dels sis reactors]”, assenyala l’organisme.

Els inspectors nuclears demanen que es retirin aquests equips militars perquè interfereixen en possibles operacions de seguretat de la planta, i recorden que aquests espais no estan concebuts per a aquest ús militar.

L’AIEA també critica la presència de personal de Rosatom ja que interfereix en les “línies normals de comandament o autoritat operativa i crea possibles friccions pel que fa a la presa de decisions”. Els inspectors creuen també que les condicions dels treballadors han de millorar perquè puguin fer la feina amb seguretat sense risc d’erros humans.

L’informe mostra preocupació pel deteriorament de diversos elements de la planta i la dificultat tècnica per reparar-los. “L’equip va ser testimoni que diversos equips elèctrics a la zona del pati de maniobres estaven danyats a causa dels recents bombardejos i que les reparacions d’alguns d’aquests equips requeririen molt de temps, ja que les peces de recanvi estaven fetes a mida”, assenyala el document.

Aquesta nit el director general de l’AIEA, l’argentí Rafael Grossi, presentarà les conclusions del document davant el Consell de Seguretat de l’ONU a Nova York.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Macron, disposat a fer canvis legals sobre Còrsega si hi ha acord amb els nacionalistes

barcelona
canadà

Creix la polèmica per un homenatge a un nazi d’origen ucraïnès al Parlament del Canadà

barcelona
conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Bulgària enviarà míssils defectuosos perquè Ucraïna els repari i els utilitzi

barcelona

Óscar Puente (PSOE): “Ni és president ni és de fiar”

barcelona

Sánchez evita respondre Feijóo i el PSOE deixa la rèplica en Óscar Puente

barcelona

El TC admet a tràmit el recurs del Parlament contra la llei espanyola d’habitatge

barcelona

Cs dona la legislatura “per perduda”

BARCELONA

El PP veu en l’amnistia l’inici de “la indignitat, la cacicada i la desigualtat”

BARCELONA

Vox censura que Aragonès reivindiqui una Catalunya “trencada”

BARCELONA