Política

ASSUMPCIÓ CASTELLVÍ I AUVÍ

CAP DE L’OPOSICIÓ A VANDELLÒS I L’HOSPITALET DE L’INFANT (JUNTS)

“Fer una empresa per vendre l’energia del parc eòlic és arriscat”

Proposa una nova ubicació que no sigui l’antiga Vandellòs I per tal d’accelerar l’arribada del projecte

Critica la falta de suport de l’equip de govern municipal a la gent jove de la població afirmant que s’hi dedica una part molt minsa del pressupost

S’ha de regular el mercat d’habitatges turístics i donar ajudes als joves perquè no marxin
No podem destinar tot el romanent de tresoreria a un sol projecte, el dels aerogeneradors

Assumpció Castellví, cap de l’oposició, tornarà a ser la número u de la llista, que no durà, però, el nom de Junts, sinó el de Més Municipi-Compromís Municipal. Castellví considera que l’equip de govern municipal ho ha fet tot a última hora de cara a les eleccions i critica el model amb què es vol gestionar el futur parc eòlic.

El mandat toca a la seva fi. S’han resolt tots els temes previstos per a aquests quatre anys?
Alguns dels temes pendents s’ha esperat que arribi la campanya electoral per resoldre’ls. Com per exemple la residència, el tema del camp de futbol de l’Hospitalet de l’Infant, la pista de la Nova Llum o el camp de futbol de Vandellòs, que sembla que sigui un lloc només per passejar-hi el gos. Hi ha un desordre i un caos que cal solucionar.
Es podria al·legar que la pandèmia ha afectat el desenvolupament d’aquests projectes?
No podem donar la culpa de tot a la pandèmia. Ha estat una de les causes, però no l’única, i només va durar un any, es podien haver fet més coses. La pandèmia no pot ser l’excusa per no avançar en les coses en què s’havia d’avançar.
Vostè va dir que tenint en compte que la central nuclear Vandellòs II i la de cicle combinat Plana del Vent tenien una previsió de tancament a curt termini i que aquestes dues instal·lacions suposaven més de la meitat dels ingressos del consistori, l’Ajuntament s’havia d’anticipar a aquesta situació i buscar solucions, en el sentit de trobar ingressos que compensin els que es perdran. S’està fent, això?
Sí que es van pensant coses, però no s’estan fent de la millor manera. S’està parlant del centre de radioteràpia amb protons [un projecte que consisteix a fer un centre de tractament del càncer amb protons i que està previst que es construeixi on hi ha Vandellòs I, aprofitant la gruixuda estructura de formigó], però nosaltres creiem que enfocar-ho només com a teràpia i al lloc on es vol fer, a les antigues instal·lacions de Vandellòs I... La mateixa empresa diu que això no serà possible perquè fins al 2028 no s’hi farà el desmantellament dels residus nuclears. Per tant, creiem que s’hauria de buscar un altre lloc per tenir el centre abans d’aquesta data. I estaria bé que fos un centre, a més, d’R+D+I amb tecnologies avançades, amb la radioteràpia amb protons, evidentment, però també amb altres coses.
Si no és aquesta, la ubicació, quina hauria de ser?
Tenim terrenys municipals a diferents llocs i creiem que el centre de radioteràpia podria anar a algun d’aquests llocs.
El fet que hi hagi, pel que es veu, una possible indefinició en la ubicació del centre, podria fer perillar l’arribada del projecte?
És un tema de voluntat política: no només ha de ser una aposta de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, sinó que també ho ha de ser de la Generalitat. Pel que sé, el Departament de Salut no hi està gaire a favor [que es faci al municipi]. Des de Madrid, el Ministeri de la Transició Ecològica (Miteco) i el de Sanitat van dient que sí, però no. S’estan fent les passes perquè vingui, però no hi ha res ferm. Creiem que, si canviéssim la ubicació, el temps ja no seria un handicap (no caldria esperar fins al 2028) i seria més fàcil que la Generalitat i el govern central ens donessin la seva aprovació. S’ha de dir que el projecte potser seria més car, perquè a Vandellòs I ja hi ha l’estructura de formigó necessària, però podríem aspirar a altres coses, com un centre d’investigació.
Vostè va titllar l’actuació de l’equip de govern de fer una política de “castells a l’aire” i de “qui dia passa any empeny”. A què es referia?
Al centre de radioteràpia amb protons o el TramCamp. Ara hi aposten, però quan va ser el moment d’apostar-hi, aleshores no ho volien. Ara ja veurem si ens podrem afegir a aquest projecte [el TramCamp].
Per què es va dir que no al TramCamp?
En el seu moment, l’Ajuntament de Miami Platja [del municipi de Mont-roig del Camp], que era del mateix color polític que el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (PSC), no apostava per aquest projecte. Els dos municipis es van posar d’acord i van dir que no.
Vostè reclamava una política d’ocupació per a la gent jove, però admetia, al mateix temps, que la taxa d’atur d’aquest sector de la població al municipi està tres punts per sota de la mitjana catalana.
Ens hem de conformar amb això? No. Hem de procurar que l’atur sigui el mínim possible i ara tenim gent jove aturada. Nosaltres apostem pel jovent del municipi. Als últims plens vam demanar ajuts a l’habitatge per a la gent jove perquè els joves no poden comprar o llogar habitatges perquè els preus són cars. L’equip de govern aposta poc per la joventut. En un pressupost de 19 milions d’euros el que es dedica a gent jove i igualtat són 135.000 euros. És molt poc i això farà que la gent marxi del municipi.
L’equip de govern actual va aprovar una regulació dels habitatges turístics però el seu grup, Junts, s’hi va abstenir, per què?
Perquè hi havia moltes qüestions que quedaven enlaire. Vam fer un munt de preguntes al ple i moltes no les van contestar. Moltes immobiliàries del municipi s’han queixat i presentarem aquestes queixes i al·legacions en el pròxim ple.
Quines queixes hi ha hagut?
Al nostre municipi hi ha diferents nuclis urbans. Per a cada nucli s’havia fixat un percentatge d’habitatges turístics. La urbanització Vanessa Park, per exemple, ja sobrepassava aquest percentatge i, per tant, ja no en podia tenir més... Els percentatges s’han de tornar a avaluar.
Sobre aquest afer, vostè va dir: “La intenció ha de ser aprofitar la bona qualitat dels habitatges com a reclam turístic.” I en el mateix moment demanava eines perquè la gent jove accedís a l’habitatge. No és una mica contradictori, això?
No. Ara tot està descontrolat, és un campi qui pugi. Nosaltres creiem que s’ha de regular el mercat d’habitatges turístics i donar més ajudes als propietaris perquè puguin arreglar les cases i les posin de lloguer, no per dedicar-se al turisme. Aquesta podria ser una solució. Com també subvencions als joves que vulguin quedar-se al municipi. Cal una regulació.
Abans parlàvem del futur tancament de la central nuclear i de la de cicle combinat. Preocupa això, pensant en l’ocupació al municipi?
Aquí entren els fons nuclears. Són una bona eina no només per a l’Ajuntament sinó també per als empresaris del municipi. Aquests fons suposen 10 milions d’euros anuals per als cinc municipis que són a menys de 10 quilòmetres de la central nuclear (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig, Tivissa, Pratdip i l’Ametlla de Mar). Aquests diners han de servir per crear futur postnuclear. Ens hem d’espavilar a fer projectes per aspirar a aquests diners i crear riquesa.
En quin sector s’ha de crear aquesta riquesa, en la indústria turística?
No, no. No ha de ser només la indústria turística, pot ser per qualsevol que compleixi els requisits que, precisament, s’estan definint avui [dilluns 17 d’abril]. No es reparteixen els 10 milions entre els municipis que he dit, sinó que els aconseguiran aquell ajuntament o aquelles empreses que presentin els millors projectes.
Parlant de projectes, el de més envergadura és la creació d’un parc eòlic municipal que té una inversió prevista de 20 milions. L’alcalde va parlar que no tots els diners els hauria d’aportar el municipi, sinó que estava obert a finançament extern. Qui hi ha de posar els diners?
Aquest tema és delicat. Nosaltres estem d’acord a fer un parc eòlic, però el fet de crear una societat mercantil per comercialitzar aquesta energia dels aerogeneradors em fa por. Això té els seus riscos. Fer una empresa per vendre aquesta energia és arriscat perquè el preu de l’energia pot pujar o pot baixar. Ens vam abstenir en la creació d’aquesta societat mercantil. Està molt bé crear comunitats energètiques, però això de la societat mercantil, mirem-ho bé, si us plau.
Si ho he entès bé, vostè seria partidària de redimensionar el projecte i fer-lo només per abastir el municipi, o no?
Hi ha altres alternatives per no fer una societat mercantil, per això demano estudiar bé tot això. Podem fer organismes autònoms, un sistema cooperatiu, contactar amb empreses que es dediquen a comercialitzar l’energia i que no ho hagi de fer l’Ajuntament.
Però això suposaria uns ingressos per al municipi, no?
Sí, però vol una inversió de 26 milions d’euros. L’equip de govern diu que amb els fons nuclears s’aniria pagant aquesta inversió, però que no saben que pot aspirar molta gent a aquells 10 milions d’euros?, que hi ha quatre municipis més i la iniciativa privada? Em sembla molt agosarat dir que aquests diners enguany i l’any vinent només seran per a nosaltres. També es va parlar que si aconseguíssim aquests 10 milions, més els 10 milions i mig de romanent que tenim a tresoreria, ho podríem pagar. Aleshores ens quedem a zero per pagar només un projecte, el dels aerogeneradors?
El projecte de més inversió d’aquest mandat ha estat la residència de la tercera edat. S’ha dit que arribava tard i que no estava prou dimensionada.
Ha tardat massa a arribar, però creiem que és una residència de format antic. Ens hauria agradat que fos una residència amb més places i més espais oberts. Amb tan poques places no és rendible
.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona