Política

JORDI GOU

PORTAVEU DE MÉS BORDILS-AMUNT

“S’ha fet marxa enrere i passen cotxes a l’entorn de l’escola”

“No podem tirar amb un concurs de l’aigua caducat des de fa uns set anys. Se’n redacta un altre, però en el context d’ara anem tard”

“Som partidaris de fer una pujada gradual del valor cadastral. Ara les cases noves paguen preus actuals i les cases velles, no”

Agraïm a Junts que convoqui una comissió informativa prèvia al ple, tal com vam demanar

Regi­dor de la CUP durant la pri­mera part del man­dat 2011-2015, Jordi Gou i Joher (Bor­dils, 1978) va ser el cap de llista de Més Bor­dils-Amunt –segona llista més votada de qua­tre– i és ara el cap de l’opo­sició a l’Ajun­ta­ment. Amb tres regi­dors dels nou del ple, Gou explica que l’equip de govern, de Junts, ha apli­cat mesu­res que ja pro­po­sava la seva for­mació. Coor­di­na­dor tècnic d’una empresa química, el regi­dor, mili­tant de la CUP, lamenta que el ser­vei d’aigua pota­ble del poble tin­gui la con­cessió cadu­cada des de fa més de sis anys.

Encara fan allò que els regi­dors ple­guin a mig man­dat per faci­li­tar la rotació en el seu grup?
Sí, si, la nos­tra política és que hi hagi un relleu a mig man­dat, al cap de dos anys o dos anys i una mica més. Així, en un període així, podem fer una acti­vi­tat més intensa i faci­li­tar que tota l’assem­blea par­ti­cipi en l’Ajun­ta­ment. Nosal­tres som els por­ta­veus de l’assem­blea.
Quina valo­ració fan del seu resul­tat del maig pas­sat? Van man­te­nir els 3 regi­dors del 2019, però van per­dre per­cen­tatge de vots (del 29,36% al 26,10%) i Junts va gua­nyar un regi­dor (de 5 a 6).
Evi­dent­ment nosal­tres tenim una llista de vots bas­tant fixa. Teníem tres regi­dors i aspiràvem a algun més. També és cert que amb un equip de govern amb majo­ria abso­luta és molt com­pli­cat fer-se veure.
Junts no havia comès grans errors per per­dre?
Grans errors, no, però sem­pre hi ha coses a millo­rar.
Quin tipus d’opo­sició fan i quina valo­ració els mereix Junts?
No par­laré dels seus errors. Jo par­laré de les nos­tres idees. Ens vam pre­sen­tar amb qua­tre punts del pro­grama: habi­tatge jove, cen­tre cívic, sos­te­ni­bi­li­tat i par­ti­ci­pació ciu­ta­dana. Veiem que de mica en mica se’ns fa cas en una cosa que ja portàvem en l’ante­rior legis­la­tura, en el sen­tit que al poble hi hagi llocs de relació inter­ge­ne­ra­ci­o­nal. Aquest espai [cen­tre cívic] ara ja està pre­vist.
On?
És un avant­pro­jecte. Ani­ria en una zona d’equi­pa­ments, entre el parc Muriel Casals i el pavelló Blanc-i-Verd. Al cap dels anys han vist que això feia falta, igual que ja havíem dit que era bo el porta a porta [vigent a Bor­dils des de l’1 d’abril del 2022].
Quins són els pro­ble­mes de Bor­dils (1.830 habi­tants) als quals no fa front l’Ajun­ta­ment?
En par­ti­ci­pació ciu­ta­dana l’ante­rior legis­la­tura es van fer uns pres­su­pos­tos par­ti­ci­pa­tius, que són insu­fi­ci­ents i que només dei­xen un 2% de la inversió a triar. Voldríem que els pro­jec­tes de man­dat que­des­sin més clars i que els pogués triar el poble. Ara tenim un pro­blema de sequera. Tenim un con­curs de l’aigua que fa uns set anys que està cadu­cat. I en les bases del nou con­curs diuen que crei­xerà el con­sum. L’aigua de Bor­dils està con­ta­mi­nada per nitrats i com­prem aigua a Celrà perquè el tant per cent baixi. Però això no és una solució. S’hau­ria de bus­car i fer un pou nou i no haver de com­prar aigua al poble veí.
En el seu pro­grama deien jus­ta­ment això de l’aigua que es com­pra a Celrà. És així?
A Bor­dils no tenim resolt ni el con­sum propi. Es va fer el con­curs, però el va impug­nar una empresa. Passa a Bor­dils i en altres llocs, però no podem anar tirant amb un con­curs cadu­cat des de fa uns set anys. Ja ho vam denun­ciar en els plens. De moment s’està redac­tant un con­curs nou, però en un con­text com l’actual ja anem tard.
En el but­lletí muni­ci­pal del mes de gener, dema­na­ven que s’actu­a­litzi el valor cadas­tral de les fin­ques i que l’Ajun­ta­ment faci una regu­la­rit­zació dels valors. Per què ho defen­sen?
Això ho hem defen­sat. Com que no tenim indústries, el pres­su­post de l’Ajun­ta­ment s’acon­se­gueix, en una part impor­tant, per l’IBI. Si no actu­a­lit­zem el preu de mer­cat, hi ha gent que paga valors que no toquen. Empo­brim l’Ajun­ta­ment per no ferir sen­si­bi­li­tats i no per tocar but­xa­ques. Això ja va pas­sar quan des d’Europa i el govern espa­nyol hi va haver una pujada exces­siva. Nosal­tres som par­ti­da­ris de fer una pujada gra­dual i que tot­hom pagui el mateix. Ara les cases noves paguen preus actu­als i les cases velles, no. Regu­la­rit­zaríem aquesta part de l’IBI. S’estan pagant impos­tos amb preus de fa trenta anys. I ens podem tro­bar, igual que en el tema de l’aigua, que ens vin­gui impo­sada una pujada per reial decret, i això seria pit­jor.
Un exre­gi­dor d’Ini­ci­a­tiva a Girona i res­pon­sa­ble de Medi Ambi­ent, l’Enric Pardo, és el número 2 de Més Bor­dils. Com és?
L’Enric és veí de Bor­dils des de fa anys. Està impli­cat política­ment des de l’ante­rior man­dat amb nosal­tres. Té un bagatge, és una per­sona d’esquer­res i estem molt con­tents de tenir-lo a l’assem­blea.
Fun­ci­o­nen per assem­blea?
Sí, sí, i els regi­dors en som els por­ta­veus. Una altra cosa que vol­dria dir i que volem agrair a Junts és que vam dema­nar que hi hagués una comissió infor­ma­tiva abans del ple i ens ho han accep­tat.
La fan una set­mana abans o uns dies abans del ple?
Sí, deu dies abans se’ns con­voca.
Hi vol afe­gir alguna altra cosa?
Una cosa en què hem xocat amb l’equip de govern és que en l’ante­rior man­dat vam pre­sen­tar una moció perquè a l’entorn de l’escola hi hagués un entorn ama­ble i una zona verda. Es va apro­var fer-ho, i no només treure el trànsit i millo­rar tot aquell entorn, sinó que sigui un lloc de tro­bada. L’any 2023 es va apro­var aque­lla moció i es va reti­rar el trànsit de fora de l’escola, però no es va fer una zona ama­ble. Ara han fet marxa enrere i tor­nen a pas­sar-hi els cot­xes. Aquí, en un poble on en cinc minuts s’arriba a peu per­tot, ara tot­hom torna a anar en cotxe a l’escola. Ells han vist que gover­nar i fer con­tent a tot­hom no es pot fer, però quan es governa, s’ha de ser con­seqüent i valent [...] I una altra cosa que ens agra­da­ria és que espais ama­bles que tenim, com ara el riu Ter o la palanca, esti­gues­sin oberts al poble i fer-hi zones boni­ques, pro­te­gi­des, mit­jançant rutes o llocs d’interès. El poble viu d’esquena al riu Ter.
Què és la palanca?
La palanca és un espai que trans­corre entre [Sant Joan de] Mollet i Bor­dils, i la gent va en bici per un camí de terra. És una zona bonica, que està dei­xada, i es podria millo­rar posant-hi bancs, per exem­ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.