Política

política

Estudiants desencantats

Els futurs politòlegs es mostren desconfiats amb els resultats de les eleccions del 12 de maig i qüestionen la política institucional

Els moviments estudiantils s’han reduït i els joves participen en la política a través de les xarxes, on també s’informen

Els estudiants universitaris de ciències polítiques segueixen la campanya electoral i auguren quines conseqüències poden tenir els resultats. “Serà un punt d’inflexió en la política catalana, estem entrant en territori desconegut”, pronostica Àlex Aranda, estudiant de tercer any del grau de ciències polítiques a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). “S’està polaritzant més l’assumpte”, analitza Pau Ricart, estudiant de segon any del mateix grau a la Universitat de Barcelona (UB). A les aules, la política institucional entra com a tema d’estudi i de debat. Els professors del grau s’ajuden de l’actualitat política per explicar teoria que entra al temari i, en conseqüència, es debat sobre les eleccions. “L’alumne de ciència política és, en general, un alumne molt més polititzat que la resta, però molts d’ells tenen una visió molt cínica de la política”, opina el professor de la UPF Toni Rodon. “La qüestió no és la quantitat de política que tractem sinó la qualitat, és a dir, com parlem de política”, remarca Aranda. “Seria més interessant no centrar-se tant en les eleccions i centrar-se més en polítiques concretes que ens estan condicionant la manera com vivim”, concreta l’estudiant de la UPF.

Els estudiants expliquen que la campanya la segueixen a través de les xarxes i la premsa digital, en línia de com participen en política. Posen especial atenció a no caure en falses notícies ni a difondre informació enganyosa, i esquiven els espais de propaganda oficial. Amb tot, els futurs politòlegs observen cert escepticisme a l’hora de participar en la vida política.

La mobilització estudiantil no és popular. O, almenys, no tant com abans. “La Facultat de Dret de la UB és una facultat realment despolititzada, amb molt poca mobilització estudiantil i no es genera bullici polític”, opina l’estudiant Pau Ricart. El professor de la UB José Luis Haro explica que no és cosa única dels estudiants, sinó que actualment la ciutadania es mobilitza “per interessos més puntuals i no d’una manera sistèmica”. “Es protesta molt per xarxes i fan mems sobre la situació”, hi afegeix Rodon. A la UPF, una de les associacions més actives és la de Debat.org, que va organitzar un debat amb motiu de les eleccions catalanes dijous passat i va ser cancel·lat pel boicot de Vox a l’acte. “És un tema que ha estat molt present a les converses de la Universitat”, comenta Aranda.

Les propostes electorals o la falta de propostes és una de les qüestions que generen més escepticisme entre els estudiants. “Les coses que demanaria als polítics no són mesures que es puguin fer dintre del marc establert”, declara Ricart, qüestionant les limitacions del sistema polític. “Per molt que nosaltres proposem accions als líders, les decisions es veuran influïdes per molts altres grups d’interès”, matisa Aranda. “Com a societat, hem de plantejar-nos on posem el focus rellevant”, concreta l’estudiant criticant tota la cobertura mediàtica que ha tingut la possible dimissió del president de l’Estat espanyol, Pedro Sánchez. “És una jugada mestra; ha mobilitzat l’esquerra, ha apel·lat a l’empatia i, fins i tot, ha fet sospirar els romàntics”, analitza Ricart. Tots dos coincideixen a dir que l’actualitat política del país queda condicionada pels temes de conversa. “Estem en un país on es parla poc de les polítiques a llarg termini, a dècades vista, i el debat polític és pobre perquè se centra en el futur més imminent”, conclou Aranda.

Catalunya és un país on es parla poc de polítiques a llarg termini
Àlex Aranda
estudiant de ciències polítiques a la UPF
La facultat està realment despolititzada, amb molt poca mobilització estudiantil
Pau Ricart
Estudiant de ciències polítiques a la uB


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Afganistan

Maten tres turistes catalans en un atac a Bamian

Barcelona
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona