Política

ALFRED BOSCH

PORTAVEU BARCELONA DECIDEIX

“Això ha estat màgia. Ara no ho esguerrem”

“S'ha de començar de bell nou. Ha quedat molt clar que ha de ser des del món cívic que hem d'estirar els polítics i les institucions”

“Teníem clar que havíem d'assegurar una bona participació. Si no, fas el ridícul”

  • Alfred Bosch, ahir a la seu dels diaris El Punt i Avui, a Barcelona ANDREU PUIG.
  • Video: Entrevista a Alfred Bosch
Alfred Bosch (Barcelona, 1961) és escriptor i expert en Àfrica i durant els darrers mesos ha estat portaveu de la consulta de Barcelona Decideix. A partir d'ara, tornarà a la seva vida “normal”. És a dir, a ser professor d'història d'Àfrica a la Universitat Pompeu Fabra i a escriure novel·les. En el terreny de la ficció, és conegut per la novel·la L'atles furtiu (1998, que va merèixer el premi Sant Jordi) o per la trilogia èpica 1714, Set de rei / 1714, Sota la pell del diable / 1714, Toc de vespres (2002).
Ningú hi volia posar diners al principi. Això fa sis mesos era un fracàs!

Després de la ressaca de la consulta, Alfred Bosch explica que deixarà Barcelona Decideix i es tornarà a dedicar a escriure.

Després dels resultats de diumenge... és obligat fer balanç.

Estem tocant el cel amb les mans. No ens ho podíem arribar a imaginar. Amb els voluntaris vam marcar objectius com ara superar la Diagonal. Ningú es va atrevir dir un 20% de participació. Ens feia vergonya. Vam comentar que seria important tenir el vot del president Mas o de Jordi Pujol, que arrossega molta gent. Ens n'hem sortit amb tot. Fins i tot vam dir: t'imagines que vota la Bozal? Tots vam riure, ens semblava una broma.

Cap on ha d'anar el procés?

No ho sé. Tenir una democràcia de debò on les coses més importants no estiguin prohibides. Com s'hi arriba? De moment, hem de tancar el procés de les consultes. Això ha estat màgia. Molt singular, únic i irrepetible. No ho esguerrem, intentant agafar això i reconvertint-ho en qualsevol moviment. S'ha de començar de bell nou. Ha quedat molt clar que ha de ser des del món cívic que hem d'estirar els polítics i les institucions.

No creu que és arriscat deixar-ho en mans dels partits?

Ho deixem en mans de la societat, però aquesta escull els seus representants polítics. Està molt bé que no sigui a la inversa perquè llavors es converteix en despotisme. Els canvis germinen en el cor i el cap de la gent.

Barcelona Decideix s'acaba?

No s'ha pres cap decisió encara i no crec que es prengui ara mateix. S'han dit coses, però no se sap. Potser Barcelona Decideix s'aparta i hi haurà una associació per al manteniment de la flama. Després, ja veurem.

Com s'han finançat?

Diners públics zero. Cash: 80.000 euros, i ens espècies hem arribat als 200.000. Diners meus, dels meus companys i d'empresaris que no han volgut donar el seu nom. Quasi ningú hi volia posar diners al principi. Això fa sis mesos era un fracàs!

Quins errors s'han de corregir?

Hi ha hagut poca autocrítica perquè estàvem dintre del procés i tampoc ens podíem tirar pedres a la nostra teulada. S'ha d'aprendre una cosa: el procés va ser assembleari, però després cal un escalafó. Una de les raons que usa López Tena per explicar l'èxit d'Osona és que ell va entrar com un mariscal de camp i els va fer quadrar a tots.

I han tingut una estratègia...

Teníem clar que havíem d'assegurar una bona participació. Si no, fas el ridícul. Aquí hi havíem de posar el coll, la pell... però entendre això no sempre és fàcil. En els moviments cívics és complicat fer-ho perquè no es mouen per objectius quantitatius.

Però quatre de cada cinc no van votar. Com canviar-ho?

Amb els recursos oficials, quatre de cada deu sempre es queden a casa a les eleccions. A la consulta, descomptant els abstencionistes de sempre, els que s'han quedat a casa i podrien haver votat són 4 de cada 6. Però, en tot cas, ningú em pot assegurar que el 80% restant votarien no. Aquí es fa enginyeria malèvola. Pura especulació.

També hi ha qui ha votat no.

Quan vam anunciar els vots negatius hi va haver una ovació tancada. Des de Barcelona Decideix ens emocionem amb ells perquè són demòcrates, no robots teledirigits. Per mi, aquells que no van a votar deleguen la decisió en els que sí que ho fan.

Sembla que immigrants i adolescents haurien fallat.

Falta l'hàbit. A més, hi ha immigrants que ni s'ho plantegen, perquè potser no ho han votat mai aquí. Però, en canvi, hem multiplicat per 1,6 els vots que va tenir l'alcalde Hereu.

Hi ha barris de Barcelona on la independència sona a xinès?

Doncs jo crec que cada vegada hi ha menys diferències, no són ni de bon tros l'abisme que alguns imaginen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

Brussel·les proposa a Londres la lliure circulació dels joves entre la UE i el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona