Política

opinió

L'Holanda de la Mediterrània

El Cercle Català de Negocis va convidar el passat 21 de setembre Jim Mather, exministre d'Empresa i Energia d'Escòcia per l'Scotish National Party. Jim Mather, en les diferents intervencions i especialment en la seva conferència a la Facultat d'Economia i empresa, va explicar que Escòcia vol ser una mena de Noruega i que per això li cal un estat propi. Certament, el cas d'Escòcia té un cert paral·lelisme amb el de Noruega, no només en el clima, sinó sobretot pel que fa als recursos naturals. Tots dos països gaudeixen de reserves importants de petroli i això els dóna un PIB assegurat, durant unes dècades almenys.

En el cas de Catalunya no tenim aquesta sort, no tenim recursos naturals significatius, però sí molt de talent i creativitat, tradició empresarial i know-how en molts sectors productius i de serveis. També tenim una situació logística envejable, som porta d'entrada a la Mediterrània i entre casa nostra i Europa no tenim barreres logístiques com és el cas d'Itàlia. En gairebé tot som una regió molt similar a Holanda, una mica més petita, certament, però amb grans similituds. Pel que fa a PIB per càpita, en esdevenir estat ens situaríem just darrere d'Holanda, en un significatiu quart lloc. En percentatge exportador sobre PIB seríem el tercer estat del món, just abans d'Holanda. I en percentatge d'atur, segons les nostres projeccions, esdevindríem un dels països capdavanters de la UE, molt poc per sobre d'Holanda. Evidentment, com Holanda, no tenim recursos naturals importants i per tant hem hagut d'utilitzar l'enginy per sobreviure. Aquest és el nostre destí, ser l'Holanda del Mediterrani, impulsar la logística mitjançant la recepció de matèries primeres d'Àsia, la transformació de qualitat en els milers d'empreses productives catalanes, i distribuir-les cap a Europa i el nord d'Africa mitjançant el corredor mediterrani, la construcció del qual no es pot endarrerir, i tampoc no podem renunciar al traçat original complet. L'altra alternativa és continuar sent una regió pobra d'Espanya i, com deia Jim Mather, gestionar la mediocritat. Aviat arribarà el moment de decidir i el sentit comú ens ajudarà a fer-ho adequadament. Esdevindrem estat abans que Escòcia? Ells fan el referèndum el 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries