Política

XAVIER QUER

ALCALDE DE CRESPIÀ (CIU)

“Ningú sap cap a on estem anant ”

Considera que, en general, la supressió de municipis seria un error perquè no suposaria estalvi i perjudicaria la qualitat dels serveis

No està d'acord amb la política de subvencions de les administracions

L'advocat Xavier Quer fa disset anys que és l'alcalde de Crespià. I abans, ja havia estat a l'Ajuntament com a regidor, sempre a les candidatures de CiU. A les últimes eleccions, els veïns d'aquest poble de 250 habitants van votar per primer cop llistes tancades. CiU va obtenir 5 regidors, i Junts per Crespià-AM, dos.
Vostè ens havia dit que li encan­tava la feina d'alcalde. Con­ti­nua pen­sant el mateix, en uns moments com aquests?
Hauríem de dife­ren­ciar la feina del dia a dia, de gestió del muni­cipi –això em con­ti­nua agra­dant molt– de la feina de gestió por­tes enfora, amb les altres admi­nis­tra­ci­ons. Això sí que s'ha com­pli­cat molt, i està molt mala­ment. No hi veig la llum al final del túnel. Trobo a fal­tar clare­dat d'idees o, com a mínim, que hi hagi algú que tin­gui clar on som i cap on estem anant. És un pro­blema gene­ral. Tinc la sen­sació que el món va cap a un cantó i el món polític i de l'admi­nis­tració, segueix anant cap on anava sem­pre... Tot­hom diu que s'han de fer refor­mes, però no fan res. Reta­llar, sí. Molts pen­sem que cal refor­mar el sis­tema, però ningú no fa res.
Pro­po­sen supri­mir ajun­ta­ments.
Sí, car­re­gar-se ajun­ta­ments. O sigui, supri­mir la classe política ama­teur i dei­xar la pro­fes­si­o­nal. Això no solu­ci­o­narà res, ni estal­viarà abso­lu­ta­ment res i, en canvi, por­tarà la decadència del ter­ri­tori.
Ima­gi­nem-nos que des­a­pa­reix el muni­cipi de Crespià perquè l'inte­gren en un altre poble. Quins efec­tes tin­dria, a la pràctica, pels veïns?
Doncs que la gestió del dia a dia depen­dria de un altre admi­nis­tració de fora del muni­cipi i, per tant, la gent hau­ria d'anar més lluny a solu­ci­o­nar els temes quo­ti­di­ans. Com més lluny estàs, més difícil és solu­ci­o­nar les coses. A part, pas­sa­ries de ges­ti­o­nar els teus recur­sos, inclòs els que es gene­ren al propi muni­cipi, a que te'ls ges­ti­o­na­ria un altre amb unes altres pri­o­ri­tats i pers­pec­ti­ves.
No hi hau­ria un estalvi?
No, no. Si vols man­te­nir el mateix nivell de ser­veis, s'enca­ri­rien. Quan par­len d'estalvi es refe­rei­xen a estal­viar a base de bai­xar els nivell d'eficiència i qua­li­tat. Podria haver-hi la mateixa qua­li­tat de gestió, però seria menys efi­ci­ent a l'hora de resol­dre pro­ble­mes.Una cosa és anar a tru­car la porta de l'alcalde i una altra, anar a un altre poble a expli­car el que et passa i a dema­nar que s'ho vin­guin a mirar. Això no és ser més efi­ci­ent, això és dis­tan­ciar l'admi­nis­tració de la gent del ter­ri­tori.L'admi­nis­tració només pot ser efi­ci­ent estant a la vora de la gent. Com més lluny ets, pit­jor. T'ho ven­dran com un estalvi, però en rea­li­tat és pèrdua de qua­li­tat en la pres­tació de ser­veis. Hi ha muni­ci­pis on la distància entre ells s'ha diluït i tin­dria sen­tit que s'ajun­tes­sin: Bar­ce­lona i l'Hos­pi­ta­let, Girona i Salt... Però quan els sepa­ren quilòmetres, no hi hau­ria estalvi, lle­vat del pro­vo­cat per la dis­mi­nució en la qua­li­tat dels ser­veis. Fusi­o­nant els ajun­ta­ments petits no eli­mi­nem les eco­no­mies d'escala; con­ti­nu­a­ran exis­tint com fins ara.
Podríem pres­cin­dir dels con­sells comar­cals?
D'alguns sí, com els de l'àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. Tam­poc no té sen­tit, per exem­ple, que un Ajun­ta­ment potent, com ara Girona, esti­gui dins del Con­sell del Gironès. Ara bé, altres con­sells de comar­ques peti­tes, com el Pla de l'Estany, sí que són neces­sa­ris. Diuen que cal man­co­mu­nar ser­veis: això és el que ja fa el Con­sell Comar­cal! I si no ho fa el Con­sell, algú ho haurà de fer. Però no estic d'acord que sigui la Dipu­tació. Seria com tor­nar a 40 anys enrere.
Des de fa uns mesos Crespià està ela­bo­rant el seu pla gene­ral. S'està com­plint el calen­dari?
El POUM va avançant segons el pre­vist. Ara està a expo­sició pública l'avanç del pla­ne­ja­ment. Quan tin­guem tots els sug­ge­ri­ments podrem fer-ne l'apro­vació ini­cial.
Una de les inver­si­ons més des­ta­ca­des del man­dat va ser la cap­tació d'aigua pota­ble. S'enlles­tirà aviat?
L'obra està feta, però ara l'ACA pretén revo­car-nos la sub­venció que ja teníem con­ce­dida, de 140.000 euros. N'estem par­lant i espero que enten­guin la situ­ació i que ens en sor­tim. Però de moment hem hagut de recórrer a les aju­des esta­tals per començar a pagar el cons­truc­tor. O sigui, un deute de l'ACA l'hem d'assu­mir de moment nosal­tres. Això és insos­te­ni­ble.
El veig indig­nat.
Home, és que el sis­tema és per­vers. Tens més sub­ven­ci­ons si gas­tes més. No pot ser que tu hagis de pres­tar un ser­vei i hagis d'anar a una altra admi­nis­tració perquè et doni els diners i, a sobre, et digui com ho has de fer, o què es pot fer i què no, sense pre­gun­tar què neces­si­tes. O bé que no puguis fer inver­si­ons segons les teves neces­si­tats. Hi vas i els dius: “he de fer un car­rer i neces­sito 100.000 euros.” I et diuen: “d'acord, ja te'ls dona­rem, però el car­rer s'ha de fer així i en cos­tarà 200.000”. “Però si jo amb un de 100.000 ja passo!”, els con­tes­tes. Doncs ah no, ha de ser de 200.000, si no, no hi ha sub­venció. És clar, això fa que aug­menti la part que hi ha de posar l'Ajun­ta­ment, que no té recur­sos! I fun­ci­ona així. A l'admi­nis­tració viuen així, retro­a­li­men­tant-se i fent la bola cada cop més grossa.Una obra que es podria fer per 10, segons les neces­si­tats del muni­cipi, acaba valent 20 o 30 seguint els paràmetres mar­cats per l'Admi­nis­tració supe­rior que en paga la major part. Aquest és el gran drama: han incen­ti­vat la des­pesa. Trobo bé que tots els pobles tin­guin un pavelló, però no que tots siguin olímpics! i a sobre gratuïts. Això ara no ens ho podem per­me­tre. Cal­dria can­viar el sis­tema, però em fa l'efecte que els que ho podrien fer no saben com posar-s'hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.