Política

Mas vol frenar les acusacions de “feixisme” de la ‘caverna'

El govern encarrega un informe al CAC sobre les comparacions entre Catalunya i el totalitarisme en les ràdios i televisions

El PP exigeix la dimissió del director de TV3 per l'‘Info K' de la Diada

Els mitjans de comunicació, en la picota del procés sobiranista. La Generalitat intenta posar fre a l'anomenada caverna sota la tempesta provocada per alguns diaris espanyols, el PP i Ciutadans per l'emissió d'un informatiu infantil al canal Super 3/33 sobre la Via Catalana cap a la Independència. Unes hores després que algunes portades arribessin als quioscos amb imatges de nens entrevistats per l'Info K que havien participat en la cadena humana, el govern s'agafava a la llei del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) per combatre les comparacions entre la reivindicació catalana i el feixisme que “van a més” en alguns mitjans.

En concret, l'executiu va acordar demanar un informe al CAC sobre els lligams que es fan entre el totalitarisme i el procés català, i també l'apologia directa o indirecta a l'ús de la violència per frenar el sobiranisme en les ràdios i televisions que s'emeten al Principat. “Creiem que s'hi ha d'actuar amb serenitat, amb arguments i amb tota la rotunditat”, va defensar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. El també portaveu del govern considera “intolerable” que la demanda de la consulta o de l'estat propi es relacionin amb règims totalitaris quan, precisament, el compromís amb la democràcia és i ha estat tradicionalment un element definitori del catalanisme. Contra la “banalització” del feixisme o del nazisme, el gabinet de Mas s'agafa a la potestat que té el govern segons la llei perquè el CAC elabori “informes i dictàmens” a petició seva. Ara bé, Homs no va amagar que és el govern espanyol el que hauria de ser “exigent” amb la tipificació penal d'aquests discursos, atès que en té les competències.

Nens independentistes

El PP i Ciutadans es van sumar a les crítiques d'alguns diaris espanyols contra l'Info K; un programa que La Razón definia com “el NO-DO infantil de Mas”. El Mundo subtitulava que “TV3 va fer servir nens que participaven en la Via Catalana durant la Diada per fomentar l'independentisme en un informatiu infantil”. La líder dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, va exigir la dimissió del director de TV3. “La llibertat s'ensenya amb el sentit crític de les coses, no condicionant la seva política amb adoctrinament partidista”, va rematar. C's va reclamar que la fiscalia hi actuï d'ofici. El PSC en demanarà un informe al Síndic de Greuges. Per CiU, ERC i ICV-EUiA, en canvi, la polèmica és una estratègia partidista contra el dret a decidir. El govern va alertar que “la censura és del tot contraproduent i antidemocràtica” i va remarcar que el programa aborda qüestions com el terrorisme o les retallades. El 2005, Unicef va atorgar a l'Info K un premi periodístic i en va lloar “el tractament dels temes que contribueixen a reforçar valors com ara la tolerància, la pau, la solidaritat, el respecte a la vida, la interculturalitat i el diàleg”.

Considerem indignant i miserable que s'utilitzin nens per al procés independentista
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA CATALANA DEL PP
És lògic que els que protagonitzin les informacions siguin infants com en tots els espais de l'‹Info K›
Dolors Camats
PORTAVEU D'ICV-EUIA AL PARLAMENT
Ens sembla absolutament exagerada la polèmica. Estem perdent l'oremus
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC
S'han dit barbaritats sobre TV3. [...] La censura és del tot contraproduent i antidemocràtica
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA
S'emetien imatges de menors, i òbviament entenem que amb una intenció política clara
Maurici Lucena
PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT

La còlera del rei amb el sobiranisme i El Punt Avui

“La que heu organitzat a Catalunya amb l'ajuda d'aquests de TV3, El Punt Avui i La Vanguardia!” Són les paraules amb què el rei d'Espanya va rebre Salvador Esteve, alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, en un acte celebrat poc després de la Diada de l'any passat amb 21 batlles d'arreu. El mateix Esteve va recordar l'incident, que va qualificar de “molt desagradable”, en una entrevista a la Xarxa. “Li vaig respondre que allò no era cap manipulació, sinó un corrent molt profund i que faria bé d'escoltar la gent i de facilitar el diàleg, però es nota que no està acostumat a ser replicat, perquè va reaccionar de manera molt violenta”, va explicar. “Em vaig acollonir, perquè allò era ple de gent carregada de medalles; per un moment, em vaig pensar que m'agafaria per la solapa”, hi va afegir Esteve, que considera que l'incident fa inviable la proposta feta recentment pel primer secretari del PSC, Pere Navarro, en el sentit que el rei fes de mediador en el conflicte entre Catalunya i Espanya. “Tu no pots fer d'àrbitre quan estàs jugant de davanter centre, com em va demostrar aquell dia i amb l'escrit que va penjar al seu web”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA