Política

Mas insta l'Estat a pactar i a aparcar l'“orgull imperial”

No es manifesta a la Via Lliure per preservar el càrrec institucional de representació de tots els catalans

Demana a l'Estat que prengui nota i posi les lleis al servei de l'exercici de la democràcia

Una enèsima oferta de pacte perquè els catalans votin en una consulta. Això és el que va oferir Artur Mas al govern espanyol després de l'exhibició de força ciutadana a la Meridiana. El president de la Generalitat va instar l'Estat a aparcar l'“orgull imperial” i la “miopia política” i a posar les lleis “al servei de la democràcia”, canviant-les “entre tots” si és necessari. Va formular la crida després de rebre al Palau de la Generalitat els organitzadors de la Via Lliure; el president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Quim Torra. També en va llançar una altra a la ciutadania, com a colofó del que va ser el primer dia de campanya electoral: “Als carrers s'influeix, a les urnes es decideix.”

A la Casa dels Canonges

Com en les manifestacions independentistes dels darrers anys, Mas no va ser ahir a la Meridiana. Havia sospesat la possibilitat d'anar-hi, amb la condició de quart candidat de la llista de Junts pel Sí sobre la balança. Finalment va imposar el vell criteri de preservar el rol institucional com a president de tots els catalans, dels que es manifestaven i dels que no. No obstant això, en una declaració institucional des de la galeria gòtica, va exhibir el seu “orgull” per la mostra ciutadana de civilitat i de “compromís de llibertat”, tot i les crítiques reiterades dels partits no independentistes i del govern espanyol, que coincidien a considerar la manifestació un acte electoral.

Mas va seguir el desenvolupament de la Via Lliure des de la Casa dels Canonges, segons fonts properes al president. Durant el discurs posterior, va assegurar que el govern sentia el suport del carrer amb les manifestacions per tirar endavant el procés. “Com qualsevol nació del món, Catalunya té dret a decidir el seu futur”, va reiterar, quan falten catorze dies per a les eleccions del 27-S. Després de mostrar el seu respecte per totes les opcions polítiques per les quals es poden decantar els catalans en les eleccions, Mas va declarar la seva “il·lusió” per veure un “país” en “marxa” i va tornar a allargar la mà a Mariano Rajoy, sense citar-lo directament.

Opció oberta

L'última oferta de pacte arribava quan Junts pel Sí es presentava als comicis amb un full de ruta per proclamar la independència en divuit mesos. L'opció de pactar un referèndum, però, es manté vigent en el programa electoral de la coalició. En aquest context, Mas instava el govern espanyol a “prendre nota” i a deixar d'“amenaçar” amb les lleis com si els independentistes fossin “delinqüents”. “Som gent normal, pacífica, serena”, va assegurar.

En la línia del conegut argument del win-win de la separació de Catalunya respecte a Espanya, Artur Mas va precisar que el sobiranisme no actua “contra” l'Estat, sinó en defensa de la “democràcia” i de la “dignitat”. Mas insisteix que una independència negociada podria beneficiar a la llarga tant Catalunya com Espanya, atès que els quaranta milions de ciutadans de l'Estat tenen capacitat per sortir-se'n sense els catalans. També va fer notar que, després de les mobilitzacions dels últims quatre anys, no existeix arreu del món un “exemple” de manifestació pacífica com aquest, marcat per la “voluntat de construir”. “Tenim dret a ser escoltats i ajudats en la implementació dels nostres mandats democràtics”, insistia.

Es posa de manifest per quart any que hi ha una demanda massiva que volem que el món escolti
Raül Romeva
CAP DE LLISTA DE JUNTS PEL SÍ
Farem tots els possibles perquè aquesta sigui l'última Diada abans de la independència
Oriol Junqueras
NÚMERO 5 DE JUNTS PEL SÍ
Sóc veí de la Meridiana de tota la vida. És una metàfora de totes les Catalunyes possibles
Antonio Baños
CANDIDAT DE LA CUP

Les demandes de Romeva, Junqueras i Baños

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va subratllar ahir que la Via Lliure posava de manifest per quart any consecutiu que existeix una “demanda massiva” perquè el món tingui en compte les reivindicacions de la ciutadania. Des de la fila zero, abans que comencés la mobilització, Romeva va assenyalar que el sobiranisme sorgeix del poble i arriba a les institucions, de “baix a dalt”. Oriol Junqueras, número cinc de Junts pel Sí, va assegurar que treballaran perquè la d'ahir sigui l'última Diada abans de la independència. “La nostra voluntat és convertir aquesta mobilització en un resultat polític”, va sentenciar. El cap de cartell de la CUP, Antonio Baños, espera que fos el “punt de sortida” per la “ruptura” amb l'Estat, i va considerar l'avinguda Meridiana una metàfora de totes les Catalunyes possibles, representades com “un sol poble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Govern i grups parlamentaris es reuneixen avui a la cimera contra la sequera

Barcelona

Trump, el primer expresident dels Estats Units imputat per càrrecs penals

Barcelona
JOAN TALARN I GILABERT
PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA (ERC)

“Els ajuts de la Diputació ja no depenen del color polític dels ajuntaments”

lleida

Aragonès demana la fi de la interinitat a la presidència de Parlament

BARCELONA

S’obre la veda per ser cap de llista

Barcelona
conflicte bèl·lic a l’Est d’europa

Detenen el corresponsal a Rússia de ‘The Wall Street Journal’ acusat d’espionatge

Guerra a Europa
Les conseqüències per als civils

Amb la maleta a mà

barcelona

Puigdemont demana al Suprem que anul·li l’ordre de detenció

barcelona
conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els EUA diu que Moscou vol comprar armes a Pionyang a canvi d’aliments

barcelona