Els projectes urbanístics sota sospita

Garzón investiga si els implicats van invertir diner negre per comprar terrenys i tirar endavant grans obres fetes a mida

Com a mínim tres grans pro­jec­tes urbanístics, dos dels quals, a Santa Coloma i un a Lla­va­ne­res, estan sota sos­pita, segons el jutge.

El Cúbics.

El com­plex resi­den­cial i d'oci Cúbics és un dels pro­jec­tes urbanístics que han fet enor­gu­llir més l'alcalde Muñoz, però és el que ha pro­vo­cat més polèmica entre l'opinió pública. Encara en obres, el pro­jecte inclou tres edi­fi­cis: dos gra­ta­cels de pisos de llo­guer públics i pri­vats –de 14 i 25 plan­tes cadas­cun– i un hotel, a més de dotze sales de cinema. Els ter­renys on s'aixe­quen, a l'avin­guda Palla­resa i cone­guts com la Joia de la Corona, eren públics però l'Ajun­ta­ment se'ls va ven­dre fa uns set anys a un hòlding d'empre­ses ano­me­nat Cen­tre Comer­cial Gra­me­net SL. Curi­o­sa­ment, segons consta al Regis­tre Mer­can­til, un dels admi­nis­tra­dors d'aquesta empresa havia estat Josep Sin­gla Bar­celó, detin­gut ahir i pre­si­dent de Proi­nosa, l'empresa que va adqui­rir els ter­renys a aquest hòlding. També hi figura com a admi­nis­tra­dor man­co­mu­nat l'advo­cat Fran­cisco Pre­tus Labayen, un dels prin­ci­pals impli­cats en el cas BBV Pri­vanza, del qual ha aca­bat deri­vant l'ope­ració de Garzón. Aquest, tot seguit, va ven­dre els ter­renys a la cons­truc­tora Proi­nosa, curi­o­sa­ment, impli­cada en la trama de cor­rupció. L'empresa Proi­nosa va ser l'encar­re­gada d'exe­cu­tar el pro­jecte, fins que es va haver de desen­ten­dre de l'obra per pro­ble­mes «interns» amb la pro­mo­tora, que és Pro­savi. Després d'un mes i mig d'atu­ra­des –a prin­cipi de l'any pas­sat–, la cons­truc­tora Galasa i la sub­con­trac­tada Urbasa se'n van fer càrrec. L'atu­rada de les obres va pro­vo­car tot tipus de recels entre els par­tits de l'opo­sició, i més quan, poques set­ma­nes després, la pro­mo­tora va dema­nar a l'Ajun­ta­ment un canvi de pro­jecte –més pla­ces hote­le­res i més pisos pri­vats–, que va accep­tar. La pro­mo­tora es va com­pro­me­tre a com­pen­sar la ciu­tat amb un milió d'euros.

La Ciba II.

La Ciba II està cri­dada a ser un altre punt cen­tral de la ciu­tat i de la trans­for­mació defi­ni­tiva de la façana flu­vial. El con­sis­tori ha pre­vist la moder­nit­zació de la zona, amb tres edi­fi­cis sin­gu­lars, una escola bres­sol i més de 4.000 m² des­ti­nats a zona comer­cial. La inter­venció, que supo­sarà una inversió total de 60 mili­ons d'euros, es com­ple­tarà amb la cons­trucció d'una gran plaça i prop de sis-cen­tes pla­ces d'apar­ca­ment. El pro­jecte té pro­posta arqui­tectònica, però encara falta adju­di­catària, ja que el con­curs que l'Ajun­ta­ment va con­vo­car va que­dar desert. L'empresa muni­ci­pal Gra­me­park ha optat per fer-se'n càrrec. Agents de la Guàrdia Civil tenien ordres ahir de comis­sar tota la docu­men­tació rela­ci­o­nada amb aquest pro­jecte, segons van reve­lar fonts judi­ci­als a aquest diari.

Gra­me­park.

La immensa majo­ria de les ope­ra­ci­ons urbanísti­ques que a hores d'ara es fan a Santa Coloma les exe­cuta l'empresa muni­ci­pal Gra­me­park: pro­mo­ci­ons d'habi­tatge públic, gran part dels dar­rers pro­ces­sos d'expro­pi­a­ci­ons o la gestió de la Torre Sònia per als afec­tats del Fondo. Amb un pres­su­post de 60 mili­ons d'euros –prop del 40 per cent del pres­su­post de l'Ajun­ta­ment– i un deute de més de tres mili­ons d'euros l'any pas­sat, l'ens signa avals i ope­ra­ci­ons per valor de quinze mili­ons i adju­di­ca­ci­ons direc­tes a empre­ses –entre les quals, Proi­nosa– per 6 mili­ons. Aquests números es van fer públics al con­sell d'admi­nis­tració la set­mana pas­sada. La Guàrdia Civil ahir va comis­sar docu­men­tació d'aquesta empresa muni­ci­pal, pre­si­dida pel regi­dor Manuel Dobarco, un dels detin­guts.

Por­tal de la Vila.

Un dels altres pro­jec­tes que podrien ser objecte d'inves­ti­gació és el Por­tal de la Vila, que encara es pro­jecta al bell mig de la ciu­tat, a pocs metres de l'ajun­ta­ment i de la plaça de la Vila. L'actu­ació con­sis­teix en un gran edi­fici d'estruc­tura simbòlica des­ti­nat a usos comer­ci­als, d'una superfície apro­xi­mada de 14.500 metres qua­drats, a banda de cons­truir habi­tat­ges pri­vats. El mes de març pas­sat, el ple de l'Ajun­ta­ment va apro­var amb els vots del govern una modi­fi­cació d'aquest pro­jecte per ampliar-ne la superfície. Els metres que va gua­nyar el Por­tal de la Vila pro­ve­nen del pro­jecte Cúbics. L'obra del Por­tal de la Vila, la du a terme l'empresa colo­menca Cons­truc­ci­o­nes y Pro­mo­ci­o­nes Ortega, de la qual ahir es va espe­cu­lar que s'havien escor­co­llat les ofi­ci­nes, tot i que després no es va poder con­fir­mar. El Por­tal de la Vila inclou esta­bli­ments de deco­ració, de res­tau­ració, d'ali­men­tació i tèxtils tant de mar­ques mul­ti­na­ci­o­nals com de petits boti­guers locals, i l'espai també ser­virà per con­nec­tar dues grans avin­gu­des de la ciu­tat amb el barri del Cen­tre. L'ope­ració de l'àrea comer­cial es com­pleta amb la cons­trucció d'un pàrquing amb capa­ci­tat per a set-cents vehi­cles. Tot i ser una actu­ació d'àmbit pri­vat, l'alcalde Bar­to­meu Muñoz sem­pre l'ha des­ta­cat i defen­sat pels bene­fi­cis que tindrà en l'urba­nisme de la ciu­tat. (Infor­mació ela­bo­rada per Josep M. Flo­res, Isa­bel Martínez, Lluís Martínez i José G. Navarro)

«Luigi», Pretus i els negocis de Llavaneres

La documentació requerida per Garzón a l'Ajuntament de Llavaneres fa referència a un conveni urbanístic signat entre l'anterior consistori (PP i PSC) i una promotora immobiliària que havia de construir pisos en una finca coneguda com a Can Rivière. Segons aquest conveni, l'Ajuntament permetia augmentar l'edificabilitat a canvi que la promotora es comprometia a destinar 1,3 milions a arranjar el parc que envolta la zona, a rehabilitar la masia de Can Rivière i a cobrir part de la riera de Sant Andreu. Resulta que l'empresa promotora era Niesma Corporació SL, en la qual consta com a administrador l'exdiputat socialista i un dels detinguts de la trama, Luis Garcia Sáez. També hi figura el lletrat Francisco Pretus Labayen, que juntament amb el seu germà Gabriel té un bufet d'advocats a partir del qual es va descobrir la trama. L'empresa de Garcia Sáez va comprar la finca de Can Rivière de Llavaneres per 3,2 milions d'euros l'any 200, juntament amb un propietat contígua per la qual va pagar 1,5 milions més. Després d'haver firmat el conveni amb l'Ajuntament, Niesma Corporació SL es va fer enrere amb els acords i es va vendre la propietat a una altra promotora per 9,7 milions d'euros, triple del que havien pagat. Aquesta estranya operació urbanístic ja va aixecar moltes sospites aleshores i fins i tot la fiscalia anticorrupció va obrir una investigació contra l'exalcalde del PP de Llavaneres, Víctor Ros, i l'exregidor d'urbanisme del PSC, Antoni Jiménez Gómez, però es va acabar arxivant. Precisament l'exregidor socialista, Antoni Jiménez, havia treballat a l'Ajuntament de Santa Coloma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.