Política

Brussel·les promet mobilitzar 100.000 milions en inversions verdes per “reconciliar l’economia amb el planeta”

La CE es marca l’objectiu de la neutralitat climàtica el 2050 amb una llei que la farà legalment vinculant el març del 2020

La Comissió Europea ha aprovat aquest dimecres el Pacte Verd, amb el qual promet mobilitzar 100.000 milions d’euros d’inversions per fer front a l’emergència climàtica. Durant la seva presentació, la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, ha assegurat que l’objectiu de les mesures és “reconciliar l’economia amb el planeta”. En la seva estratègia verda, que Von der Leyen, s’havia compromès a fer en els 100 primers dies de mandat, l’executiu europeu proposa elevar la reducció d’emissions “com a mínim” fins al 50% l’any 2030 amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat d’emissions el 2050. Aquest increment del 40% actual a entre el 50% i el 55% es convertirà en legalment vinculant el març del 2020 a través de la Llei pel Clima. El full de ruta de Von der Leyen també planteja altres mesures, com per exemple, un impost en frontera sobre les importacions energètiques de carboni.

L’estratègia de Von der Leyen per aconseguir la neutralitat d’emissions el 2050, amb la qual l’executiu europeu vol que la Unió Europea lideri globalment la lluita contra l’emergència climàtica, preveu accions en diferents àmbits que s’hauran d’anar materialitzant en els pròxims mesos en forma de propostes legislatives que hauran de ser aprovades per l’Eurocambra i el Consell Europeu.

La primera Llei pel Clima arribarà el març, tal com Von der Leyen va avançar en la seva intervenció a la COP25 a Madrid. La normativa també reformarà el sistema europeu de comerç d’emissions per tal d’encarir el preu de les emissions, inclourà el sector marítim –fins ara exclòs- i reduirà els crèdits gratuïts que es donen a les aerolínies.

El full de ruta de la Comissió Europea també inclou un mecanisme d’ajust per a les importacions energètiques que permet penalitzar l’entrada d’energia procedent de països que contaminen més dels compromisos establerts internacionalment. També preveu penalitzar les energies més contaminants, així com una nova política industrial i d’economia circular.

El finançament del Pacte Verd

La Comissió Europea preveu que les accions del Pacte Verd es financiïn a través d’un Pla d’Inversions Sostenibles. Per aconseguir inversions, l’executiu liderat per Von der Leyen preveu convertir el Banc Europeu d’Inversions en un “banc climàtic” que inverteixi en projectes verds.

D’altra banda, per aconseguir que “ningú es quedi enrere”, l’alemanya també preveu posar en marxa un Fons per a una Transició Justa per garantir que tots els territoris europeus segueixen el camí de la transició ecològica.

“El moment d’arribada a la Lluna europeu”

Per il·lustrar la importància de l’aprovació del Pacte Verd, la presidenta de la Comissió ha dit que el Pacte Verd suposa “el moment d’arribada a la Lluna europeu”. “El Pacte Verd és la nova estratègia de creixement europea”, ha remarcat l’alemanya, que ha subratllat la voluntat “de fer les coses d’una manera diferent”.

A més, Von der Leyen ha assegurat que s’avaluarà “cada pas” que es fa en l’estratègia verda i ha emfatitzat que el Pacte Verd no vol “deixar ningú enrere”. “És una transició que o funciona per a tots o no funcionarà en absolut”, ha apuntat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.