Política

La data tensa el prolegomen de la taula

La Moncloa proposa el dilluns 24 a Madrid, pactat entre Rufián i Lastra, i Torra es queixa i recorda que l’han d’acordar els equips tècnics

Els republicans asseguren que el president català sabia des de feia un dia que aquesta seria la data

“És la foto de la rendició als delinqüents”, diu Álvarez de Toledo

Nou capítol de tensions en el prolegomen per iniciar la taula de diàleg entre els governs espanyol i català per buscar una solució al conflicte polític. L’esperada nova trobada entre Pedro Sánchez i Quim Torra, la van fixar ahir des de La Moncloa per al dilluns 24 de febrer a Madrid, precisament quan el president espanyol ja tenia previst un forat a l’agenda per assistir al Mobile World Congress de Barcelona, ara suspès. La proposta no només és vista amb bons ulls per ERC, sinó que segons algunes fonts va ser pactada per Gabriel Rufián i la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, en una reunió de treball al Congrés de les moltes que mantenen en la seva interlocució fluïda, però no va tenir la mateixa bona rebuda pels socis de JxCat.

L’enuig a JxCat no era tant per la possibilitat que es pugui celebrar, que hi és, sinó per una qüestió formal, segons va expressar ahir el govern català en una nota en conèixer la proposta per una trucada telefònica durant el matí i que va corroborar la consellera de Presidència i portaveu del govern català, Meritxell Budó: “Ens ha sorprès l’anunci unilateral per part del govern de l’Estat d’ajornar la reunió fins al dilluns 24. Reclamem el treball previ de consens entre els dos presidents de decidir conjuntament el dia i on s’ha de dur a terme la trobada entre governs.” La portaveu, que dimarts no va descartar que pogués fer-se al març, va reclamar “cortesia” i va recordar que s’havien de “respectar” els compromisos de la trobada institucional entre els dos presidents del 6 de febrer en què van acordar que serien dos equips tècnics els que consensuarien la data, l’ordre del dia i on s’hauria de celebrar.

El govern català va lamentar haver-se assabentat que volien anunciar la data del 24 per una trucada del gabinet del president Sánchez al gabinet del president Torra 10 minuts abans de fer-ho públic i quan encara no els havien comunicat “quin és el seu equip tècnic per preparar-ho”, mentre que el seu ja està preparat, tot i que no en faran públics els noms. Fonts de La Moncloa, però, van assegurar que tampoc els havien comunicat quin seria l’equip tècnic de la Generalitat. Tot i aquesta posició del govern català provinent del Departament de Presidència, fonts dels socis republicans van assegurar que el president Torra coneixia des de feia un dia que la data proposada seria la d’aquest dilluns, dia 24. A la nit, en un acte de presentació d’un llibre sobre ell, el vicepresident Pere Aragonès va defensar fer la reunió “quan sigui” i deixar-se de “batalletes” sobre el dia per fer realitat la mesa.

El cert és que, en la decisió sobre la data o en l’èxit o no de la trobada, hi conflueixen molts interessos, i contraposats. Ja sigui per la necessitat d’acostar posicions per aprovar el pressupost espanyol o perquè els republicans volen visualitzar que s’estan fent avenços en l’intent de solució del conflicte polític i, a més, contrarestar amb l’horitzó de les eleccions catalanes els moviments dels seus socis, que tenen els ulls posats en l’acte del dia 29 de Carles Puigdemont a Perpinyà. Un acte que acabarà de culminar i clarificar el procés de reordenació de l’espai postconvergent.

Agenda plena

Els únics dies que apareixien buits en l’agenda de Pedro Sánchez eren el dilluns 24 i el dijous 27, ja que els dimarts es fa ara el Consell de Ministres i dimecres hi ha sessió de control i ple al Congrés i avui el president espanyol viatja a Brussel·les per assistir al Consell Europeu extraordinari. ERC també ha tingut molt present la data del míting de Puigdemont a Perpinyà i entenia que la data del 24 li anava bé a Torra i a JxCat, tot i els escarafalls en públic, perquè necessitaria un cert esponjament del calendari entre una cita que busca explorar la via del pragmatisme institucional i un míting ple d’emotivitat amb Puigdemont trepitjant territori català i enarborant el legitimisme del 130è president desallotjat pel 155 i no per les urnes.

ERC va confessar la sensació que si no s’arremangava amb el PSOE per posar una data i una hora es corria el risc que la mesa es demorés sine die per la falta d’interès que detectaven en JxCat.

Els republicans van equiparar el comportament de JxCat sobre la mesa amb el que van tenir amb el pressupost de la Generalitat que està en tràmit d’aprovació i que va negociar el vicepresident Pere Aragonès amb els comuns, que de ser observat inicialment amb reserva va passar, segons ERC, a ser assumit plenament per Torra com a conquesta del govern i motiu d’orgull propi. Als republicans, a més, els agradaria que la mesa entre governs copiés el model de les reunions de treball que van forjar l’acord d’investidura entre la delegació republicana de Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové i la delegació socialista de Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa. És a dir, un model en què d’una reunió en sortia un comunicat conjunt i la data de la següent reunió i en què es traçava una via per on avançar en lloc de viure en l’eteri. “Llavors fins i tot quan no es comunicava la data d’una segona trobada volia dir que seria secreta i això també era un bon senyal per avançar”, van indicar.

Als dos els interessa: a ERC per demostrar que la cosa es mou i al PSOE per estovar el soci de cara a poder aprovar el pressupost del 2020 a l’estiu sabent que els republicans escrutaran tant les xifres de les inversions com els avenços polítics.

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va tornar a insistir en la figura del mediador i, com també va fer el seu homònim al Parlament, Eduard Pujol, va argumentar: “Potser el mediador serà necessari fins i tot per acordar una cosa tan senzilla com la data, que es podia haver anunciat conjuntament.”

La reacció de la presidència de la Generalitat a la data proposada va ser criticada pels socis del PSOE, Unides Podem, quan el líder parlamentari al Congrés, Jaume Asens, va acusar Torra d’“estar fent un ús electoralista de la mesa amb la seva obsessió per passar a la història com un president irredempt”, segons va manifestar en una entrevista a Atresmedia. I, com era d’esperar, el PP va posar el focus a atacar Sánchez quan Cayetana Álvarez de Toledo va expressar que la fotografia tindrà una càrrega “simbòlica immensa”, perquè serà “la de la rendició del govern espanyol als delinqüents, als colpistes de la presó”. Un argument similar al que va utilitzar el secretari general de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, per a qui la trobada representarà “la submissió de Sánchez amb qui era el Le Pen espanyol fa dos mesos i un delinqüent condemnat per la justícia”.

El portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, va subratllar que l’embolic per fixar la data és el millor exemple de la necessitat d’un mediador. Per contrarestar les veus que acusen JxCat de voler torpedinar la mesa fent-se forts amb la figura d’un facilitador o retardant la data d’inici de les negociacions, Pujol va recalcar que la seva formació vol tirar endavant la taula i resoldre el conflicte, “però si Torra i Sánchez van acordar que dos equips tècnics designats per ells mateixos acordarien la data i l’ordre del dia, aquests dos equips tècnics són els que han d’acordar-ho; és així de fàcil”. La Generalitat té preparat el seu equip, però no ha rebut notícia del de La Moncloa. En qualsevol cas, els noms que l’integraran no es faran públics.

“Parlar a la mesa”

La portaveu i secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, es va dedicar a resseguir totes les coincidències amb JxCat: “Estem d’acord en el fet que volem la mesa de negociació, que hi hem de defensar amnistia i autodeterminació, que cal continuar mobilitzats i determinats, que volem saber quina és la proposta de l’Estat (la intuïm, però que la facin pública), que volem garanties del procés negociador.”

Tanmateix, Vilalta no es va estar d’assenyalar que la diferència en relació amb el mediador, que els republicans també voldrien, és que ERC prioritza que la mesa comenci a treballar amb garanties, i no pas encallar-la perquè no hi ha acord amb l’Estat per la inclusió d’aquesta figura. “És a dir, deixem de parlar de la mesa i posem-nos a parlar a la mesa”, va resumir a Twitter.

Des de Brussel·les, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va advertir que si JxCat i ERC no es posen d’acord “no hi haurà data i no hi haurà reunió”. El líder socialista va furgar en la divisió dins el govern català respecte al funcionament de la mesa, “que és el que està impedint que arrenqui”, i es va encomanar al compromís adquirit al Palau de la Generalitat perquè la taula de diàleg i la reunió de la comissió bilateral se celebrin abans que s’acabi el mes, la setmana vinent.

24.02.20
Dia que proposa
el govern espanyol perquè es reuneixin de nou els presidents espanyol i català, ara a Madrid.
És una bona notícia que es parli de complir l’acord perquè la reunió es faci al febrer
Gabriel Rufián
PORTAVEU D’ERC AL CONGRÉS DELS DIPUTATS
És la submissió de Sánchez amb qui era el Le Pen espanyol fa dos mesos i un delinqüent condemnat
José M. Espejo-Saavedra
secretari general de CS al Congrés
Si JxCat i ERC no es posen d’acord, no hi haurà data i no hi haurà reunió
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC
No ens entretindrem en batalletes de si un dia o l’endemà. Deixem de parlar de la mesa i anem-hi a parlar
Pere Aragonès
vicepresident del govern i conseller d’economia
S’ha fet fora del consens i de manera unilateral sense tenir en compte l’agenda del president Torra
Meritxell Budó
PORTAVEU DEL GOVERN I Consellera de PRESIDÈNCIA
Insistim en el mediador. Potser serà necessari fins i tot per acordar una cosa tan senzilla com la data
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés DELS DIPUTATS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia