Política

Sánchez es fa l’amo del fons i Urkullu passa al davant de Torra

El president no repartirà els 140.000 milions de la UE fins a la primavera del 2021 i per a projectes en una comissió liderada per ell

El lehendakari va a la conferència per sorpresa i passa al davant de Torra, l’únic absent a la Rioja

El lehendakari Iñigo Urkullu ha desconfinat el secret de les dues carpetes de 615 folis dipositades a Poblet sobre la seva mediació catalana l’octubre del 2017, però això no vol dir que no es guardi asos amagats en forma de cops d’efecte que tenen la seva rèplica sísmica en la política catalana. En un matí en què compartia titulars amb Quim Torra pel fet de ser els dos únics mandataris que plantarien Pedro Sánchez i el rei Felip VI a la Conferència de Presidents al monestir de Yuso de San Millán de la Cogolla (la Rioja), Urkullu –que junt amb Aitor Esteban (PNB) havia denigrat la cita– es va aprofitar de la geografia –ser a una hora (77 quilòmetres) en cotxe de Vitòria i no a les cinc hores i quart (520 quilòmetres) que hi ha des de Barcelona– i va forçar Sánchez a aprovar-li un itinerari de dèficit a la carta al si de la comissió mixta del concert a canvi de fer acte de presència. Amb Torra com a únic absent, el president espanyol va comunicar que s’erigeix en amo del fons de 140.000 milions de la UE: no el canalitza a través del finançament autonòmic, sinó que el repartirà a partir de la primavera del 2021 i per a projectes en una comissió interministerial presidida per ell.

Gràcies al gir dramàtic final d’Urkullu, la fotografia de grup del 1992 de Joan Carles I amb Jordi Pujol i José Antonio Ardanza no va poder ser reeditada per Felip VI i tot per l’única absència de Torra, que sí que va mantenir la paraula de no acudir a una cita que no ha deixat cap escletxa de participació telemàtica, a diferència de les catorze edicions a distància celebrades durant l’estat d’alarma.

“Una foto sense sentit”

A la mateixa hora, Torra tenia agenda pròpia. “El meu deure com a president no és anar a fer-me fotos sense contingut, sinó defensar els interessos dels catalans”, argumentava Torra a aquella hora participant en l’acte de signatura de l’Acord per una Catalunya Social amb entitats del Tercer Sector i al costat del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. No ho veia així la líder de l’oposició i presidenta de Ciutadans, Lorena Roldán. “Els catalans són els únics sense veu. El govern prefereix la cadira buida abans que assistir-hi per parlar dels fons de la Covid-19”, va lamentar Roldán.

Si la Generalitat calcula que les seves necessitats son de 31.000 milions i la madrilenya Isabel Díaz Ayuso reclamava que el 50% del fons anés destinat a les comunitats, el govern espanyol va sorprendre negant que la cita fos un debat del repartiment. “No es tracta de repartir el fons. Molts presidents entraven aquí dient: «A veure quants diners em dones a mi» i no es tracta d’això, sinó de dir «A veure què fem junts»”, va resumir la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, tot invertint els termes del que esperaven els presidents. La decisió de reinterpretar el que són ajudes a fons perdut i préstecs no va agradar.

Projecte a projecte

Sánchez va traslladar a tots els presents i a Torra que podrien començar a rebre prefinançament per un 10% dels fons la primavera del 2021 i que el sistema d’entrega –“facilitat de recuperació i resiliència”, ho anomena– funcionarà per “projectes alineats” amb els eixos de transformació acordats al Consell Europeu: la digitalització, la transició ecològica, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial i la inclusió. “S’avaluaran els projectes que puguin ser tractors i que proposin les comunitats, els ministeris i la societat civil. El repartiment no seguirà els criteris clàssics, aquest és un fons diferent, nou”, va dir Sánchez obviant que serà ell el tutor perquè els projectes siguin beneïts com a autodesignat president de la nova comissió interministerial. Un grup “d’alt nivell” de nova creació naixerà per ocupar-se de la col·laboració publicoprivada.

Per esvair la malfiança, Sánchez va fer un cant a la “unitat” i a l’autonomisme. “El nostre país és un Estat compost, és un Estat descentralitzat, en el qual les comunitats tenen competències molt importants en l’àmbit de la sanitat. Sense l’aportació de les comunitats, de les diputacions provincials on existeixen i dels ajuntaments no seria possible que poguéssim posar en marxa tot el volum de recursos econòmics”, va dir parlant en tot moment de la “maleïda” pandèmia.

Mentre que Torra va plantar Sánchez i Felip VI –que es va dedicar a una sessió fotogràfica sense paraules– i que Catalunya espera des de l’endemà del 26 de febrer una data per reunir per segona vegada la mesa de diàleg que havia de ser mensual i ja no és ni semestral, Urkullu es va moure a última hora i va imposar la seva agenda per davant de la catalana tot arrencant a Sánchez un dèficit a la carta d’un 2,6% del PIB (1.700 milions) per a Euskadi dins l’anhelat acord per reunir la comissió mixta del concert econòmic. L’inici del discurs d’Urkullu a porta tancada va sonar a desmarcatge de Torra. “Avui és San Ignasi de Loiola, patró de Guipúscoa i copatró de Biscaia, i el PNB celebra el seu 125è aniversari. I soc aquí”, es va vantar Urkullu per reivindicar l’assistència a una cita de la qual tant ell com el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, havien fet mofa per la seva irrellevància. Curiosament, mentre el lehendakari feia la seva entrada al monestir de Yuso de San Millán de la Cogolla, el Partit Demòcrata penjava una piulada a Twitter carregada d’admiració sobre el partit fundat per Sabino Arana el 1895: “La història demostra la importància de tenir un partit central fort, capaç d’adaptar-se a la societat i als seus ciutadans. Per molts anys! Zorionak PNB!”.

En l’explicació del seu gir i de per què no mantenia la plantada, el lehendakari va dibuixar una escena en què el seu cotxe oficial viatjava al monestir de Yuso sense la certesa de si el seu passatger en sortiria per fer-se la fotografia o no. “La nit d’ahir vaig decidir que jo m’acostaria a San Millán de la Cogolla i que, en funció de com fos la negociació, hi aniria, i a un quart de nou era de camí en cotxe i llavors hi ha hagut acord”, va relatar.

“Les raons són meves”

Quan se li va preguntar si entenia que Torra faltés a la Rioja, ja que ell també va dubtar de la utilitat de la cita fins a l’últim minut, Urkullu va torçar el gest. “Les meves raons, en el seu cas pel que hauria estat una absència, són meves i no tenen res a veure amb les raons que pogués tenir qualsevol altre president o presidenta autonòmics”, en va fugir amb un esbós de desdeny.

Si Urkullu pretenia aïllar Torra amb la maniobra d’última hora, el que no es va estalviar va ser el retret general de tots de seure en una taula a part. La més directa va ser la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que va “lamentar però respectar l’absència de Torra” i va atacar la jugada de Sánchez i Urkullu. “No estem d’acord amb aquest dèficit a la carta per al País Basc, que tensa la conferència per obtenir prebendes que ens costen desigualtats. No podem tots endeutar-nos com ells, i Sánchez dona més independència al País Basc i menys autonomia a d’altres com ara Madrid”, va denunciar Ayuso tant a dins com a fora de la Conferència de Presidents. “El més lògic és que tots els presidents coneguem les regles fiscals del 2021”, exigia el popular gallec Alberto Núñez Feijóo. “Cap greuge, és el respecte a la nostra singularitat: no ens financem via govern ni via Estat, sinó que ens financem nosaltres mateixos”, li va respondre Urkullu. Ayuso tampoc no es va escapar de les crítiques per les rebaixes fiscals que es veuen a la pell de brau com a dumping fiscal.

Si bé en privat la majoria de presidents admetien que havien exigit que la cita fos telemàtica, com ho havia fet Torra, alguns van ser durs amb ell, com ara en el cas del manxec Emiliano García Page. “Torra s’equivoca no venint. Quan un vol defensar els seus interessos ho ha de fer en qualsevol mesa. Torra, i en general Catalunya, cada vegada que fa una espantada perd legitimitat per reclamar”, va afirmar el baró socialista manxec.

Assistents com ara el cantàbric Miguel Ángel Revilla van donar la raó indirectament a Quim Torra despullant la falta de planificació que hi havia darrere de la pompositat del marc escollit, un monestir de Yuso, que a més de ser fotogènic és des del 1997 Patrimoni de la Humanitat i que és el bressol del castellà i del basc. Revilla va relatar la recepció d’un correu de WhatsApp a tres quarts de deu de la nit amb l’ordre del dia amb dos punts, pandèmia i fons europeus, i que els torns de paraula eren de cinc minuts. “Jo no era ja al llit de casualitat… I a mi amb cinc minuts no em dona temps ni de saludar!”, exclamava Revilla. “Jo vaig a tot arreu per principi, i a vegades és útil i a vegades no”, se sincerava el president cantàbric.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Revilla era més dur amb l’escenografia i admetia la campanya de “blanqueig” de la imatge de la monarquia que està en marxa. “Jo no soc monàrquic, no crec que hi hagi cap demòcrata que pugui ser monàrquic!. Com pots admetre que hagis d’heretar del net, del besnet i del rebesnet…”, va etzibar Revilla.

LES FRASES

El meu deure és defensar els interessos dels catalans, com ara els del tercer sector, no les fotos sense sentit
Quim Torra
president de la generalitat
Urkullu té dèficit a la carta, Sánchez dona més independència al País Basc i menys autonomia a d’altres
Isabel Díaz Ayuso
presidenta de madrid
Igual que a la UE entre països més rics i més pobres, no hi pot haver comunitats de primera i de segona
Pedro Sánchez
president espanyol
Molts presidents entraven dient: «A veure quants diners» i no és això, sinó que és: «A veure què fem»
Carolina Darias
ministra de política territorial
El pacte basc l’hem sabut per la premsa. El més lògic és que tots coneguem les regles fiscals del 2021
Alberto Núñez Feijóo
president de Galícia
El WhatsApp amb l’ordre del dia arribava a tres quarts d’onze i no era al llit de casualitat. I tinc cinc minuts
Miguel Ángel Revilla
president de cantàbria
El president ha demanat a Sánchez una reunió bilateral la setmana que ve i no consta cap resposta
Meritxell Budó
Consellera de la presidència
Torra l’erra. Cada vegada que Catalunya fa una espantada perd legitimitat per reclamar
Emiliano García Page
president de castella-la manxa
Avui és Sant Ignasi de Loiola, patró de Guipúscoa i copatró de Biscaia, i el PNB fa 125 anys. I soc aquí
Iñigo Urkullu
lehendakari
Els catalans són els únics sense veu. El govern prefereix la cadira buida abans que parlar dels fons
Lorena Roldán
presidenta de ciutadans

Darias: “Diàleg bilateral i multilateral no s’exclouen”

Que Quim Torra frustrés l’afany del president espanyol de patrocinar una fotografia de grup dels presidents amb el rei Felip VI incorporat a la cita de cos però no de paraula va ser una decepció que el govern espanyol va assumir amb resignació. Amb Pedro Sánchez obrint la quinzena conferència de presidents –la primera presencial– però renunciant a fer-ne un balanç al final, va ser la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, la que va admetre que l’absència de Torra no tenia efecte: “No hi ha cap perjudici per als catalans.”

Darias no va ocultar un punt d’insatisfacció. “Ens hauria encantat que haguessin estat aquí tots els presidents autonòmics. Però, tot i aquesta absència, nosaltres hem traslladat al president Torra tota la documentació que entreguem aquí als presidents”, va dir la ministra de Política Territorial com a senyal de lleialtat institucional.

Si la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, posa en dubte la cogovernança en la pandèmia i en el fons de la UE i va recordar l’exigència d’una reunió entre presidents: “Torra ha demanat una reunió bilateral la setmana que ve entre presidents i equips de govern per explicar el per què dels 31.000 milions i de com arribem a la xifra, i no ens consta que ens hagin respost.” Darias, amb qui Budó manté interlocució, hi responia: “El govern es continuarà esforçant en la recerca de l’entesa, per difícil que sigui. En un estat descentralitzat com el nostre, tan importants són els òrgans de cooperació bilaterals com els multilaterals, no són excloents, sinó que les dues cooperacions es necessiten i es complementen.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona