Política

El jutge modera l'ofensiva de la policia contra l'espionatge

L'instructor limita la investigació a la denúncia de la líder del PP contra Método 3

S'analitzen diversos enregistraments trobats a la seu de l'agència a Barcelona

El conseller i el ministre de l'Interior es reuniran dilluns

El jutge de Barcelona no investiga ni investigarà cap conxorxa d'espies ni cap trama que afecti polítics, empresaris i jutges en global, malgrat que la Polícia Nacional va insinuar fa una setmana que hi podria haver uns 500 expedients per analitzar.

El magistrat Ignacio Carlos Sánchez, i també els dos fiscals designats per a la causa, han deixat ben clar als investigadors de la policia espanyola que només s'han de centrar a trobar indicis sobre la denúncia concreta feta per la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho contra l'agència de detectius Método 3. En concret, per suposadament haver-la enregistrat il·legalment mentre dinava el 2010 en un restaurant amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, del qual hauria relatat que blanquejava diners a Andorra.

Per això, abans-d'ahir a la nit, la Policía Nacional no va carregar deu furgonetes, com va assegurar que podia haver omplert pel material trobat a la seu central dels detectius, a l'avinguda Diagonal. I és que la majoria dels informes no haurien de ser delictius, sinó encarregats per particulars, als quals s'ha de preservar la intimitat i confidencialitat.

En concret, els investigadors van endur-se dues caixes, un ordinador i àudios de suposats enregistraments que ara cal esbrinar de qui són. Si fossin converses enregistrades il·legalment, és a dir sense el consentiment de cap dels participants, i afectessin una persona, pública o no, els investigadors tenen l'obligació d'informar-ne el magistrat, el qual hauria de decidir si les incorpora a la causa, en estar-hi relacionades, o si, per contra, resol que s'obri una altra investigació, que podria tocar a un altre jutjat, escollit per repartiment. A la fiscalia també són escèptics respecte a trobar material transcendent, després de la volada que ha adquirit afer i que no es prenguessin mesures després d'una setmana de tsunami informatiu que assenyalava aquesta agència de detectius com a sospitosa.

El cas de la denúncia que ahir mateix va fer efectiva la vicepresidenta, Joana Ortega, als Mossos d'Esquadra serà un exemple de si s'incorpora a la causa central o no. Tant si la denúncia va dirigida contra Método 3 com si és més genèrica, la policia catalana, com és habitual, es dirigirà al jutge instructor, que ja té la causa oberta contra l'agència de detectius de Barcelona perquè els ordeni si ho investiguen ells o si va a un altre jutjat, ja que és el magistrat que investiga una causa penal qui escull el cos policial amb qui treballa, segons l'abast de la causa.

Esgotades les 72 hores detinguts, és previst que avui passin a disposició judicial el director de Método 3, Francisco Marco; els dos detectius, Álex Borreguero (que era becari, segons el seu advocat) i Julián Peribáñez, a qui s'acusa de posar el micròfon amagat al restaurant La Camarga, i la cap Elisenda Villena.

Per la seva part, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va explicar ahir durant la seva compareixença al Parlament que dilluns a la tarda es reunirà a Madrid amb el seu homòleg espanyol, el ministre Jorge Fernández Díaz, per abordar la crisi de l'espionatge a Catalunya.

El conseller va repetir el que ja havia dit la vigília al president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno: “Tenim la competència i som competents”. El conseller, així, es va tornar a queixar que des de l'Estat hagin comès una “clara deslleialtat” i una “invasió de competències”. La veritat és que va ser la presidenta popular, Alícia Sánchez-Camacho, qui va escollir presentar la denuncia a la policia i no pas als Mossos.

I el conseller de Justícia, Germà Gordó, també al Parlament, va desmentir de manera “taxativa” haver col·laborat amb Método 3 ni que Xavier Martorell, l'actual director de Serveis Penitenciaris, hagués encarregat espiar companys de CDC, com ara Felip Puig. “El que hi ha és una demanda de Martorell contra els informadors i per això l'he de mantenir”, va reblar Gordó en explicar que ell va presentar-li la dimissió.

LA XIFRA

72
hores
detinguts, el màxim legal, han passat el director, dos detectius i una cap de Método 3. Avui van al jutjat.

Llanos de Luna, al Parlament

La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, haurà de comparèixer al Parlament per donar explicacions al voltant dels casos d'espionatge sorgits aquests dies i el paper que hi juga l'Estat. Així es va acordar ahir, després que CiU, ERC, el PSC i la CUP s'afegissin a la petició en aquest sentit d'ICV-EUiA, i amb el vot en contra del PP i C's. De Luna, així, haurà d'explicar per què la Policía Nacional s'ha quedat en exclusiva la investigació o si hi té res a veure el CNI, els serveis secrets de l'Estat, respecte al qual també se li podrà preguntar si ha ampliat la presència a Catalunya.

També es demanarà a la delegada que aclareixi quines competències té exactament, després que en els últims mesos hagi estat molt criticada per aquests grups per haver denunciat diversos municipis catalans per haver-se declarat territori lliure i sobirà, per no haver penjat la bandera espanyola a l'ajuntament o per haver contractat trens per la Diada. Encara no s'ha fixat en quina comissió parlamentària haurà de comparèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.