Successos

El quadern negre

Tura Soler

Crida a la TV per trobar l’autor de la coça mortal

El programa ‘Chi l’ha visto?’ emet un episodi demanant ajuda per trobar el fugitiu Rassoul Bissoultanov

Ni la família de Nicolò Ciatti, el turista italià que va morir el 12 d’agost del 2017 a Llo­ret de Mar de la coça que li van cla­var a la dis­co­teca St. Trop, ni les auto­ri­tats ita­li­a­nes ces­sen en el seu propòsit d’acon­se­guir tro­bar i empre­so­nar l’autor de la coça, el txetxè Ras­soul Bis­soul­ta­nov, con­dem­nat a 15 anys de presó a Cata­lu­nya i a 23 anys a Itàlia, però que està eva­dit des del juliol del 2022. Per dema­nar ajuda per tro­bar Bis­soul­ta­nov, el pro­grama de la RAI Chi l’ha visto?, espe­ci­a­lit­zat en casos de per­so­nes des­a­pa­re­gu­des, ha emès un llarg epi­sodi difo­nent les imat­ges de la fitxa que té pen­jada la Inter­pol de Bis­soul­ta­nov i amb la presència al plató del pare de Nicolò Ciatti, que fa una petició perquè tro­bin i empre­so­nin l’autor de la mort del seu fill, que havia anat a Llo­ret de vacan­ces amb uns amics. Els amics també apor­ten el seu tes­ti­moni en el pro­grama expli­cant com va anar la bara­lla amb els txet­xens i com es tro­ba­ven amb infe­ri­o­ri­tat perquè els altres eren més forçuts. El pro­grama també emet les imat­ges del moment de la coça mor­tal que van ser enre­gis­tra­des per les càmeres de la mateixa dis­co­teca i recull el tes­ti­moni dels lle­trats ita­li­ans que repre­sen­ten la família Ciatti i Bis­soul­ta­nov.

Està eva­dit des del 12 de juliol del 2022, quan no va com­parèixer a la vista que es va cele­brar a l’Audiència de Girona per deci­dir si se l’havia d’empre­so­nar un cop con­dem­nat a 15 anys de presó per assas­si­nat encara que la con­demna no fos ferma. Al judici hi havia assis­tit en lli­ber­tat perquè havien trans­cor­re­gut els qua­tre anys màxims de presó pre­ven­tiva que pre­veu la llei.

Després de l’evasió, el cas va ser revi­sat per part del TSJC de Cata­lu­nya a instàncies dels recur­sos pre­sen­tats pel lle­trat Car­les Mon­gui­lod, que defensa Bis­soul­ta­nov i que dema­nava revo­car la con­demna per assas­si­nat i que es con­demni el seu cli­ent per lesi­ons en con­curs amb un delicte d’homi­cidi per imprudència, i pel lle­trat de la família Ciatti, Fran­cesc Co, que troba ade­quada la tipi­fi­cació d’assas­si­nat, però creu que l’Audiència no va jus­ti­fi­car per què impo­sava la pena mínima de l’inter­val que va dels 15 als 24 anys, que era la pena que dema­na­ven les acu­sa­ci­ons. El TSJC va rati­fi­car la pena de 15 anys de presó. Però Mon­gui­lod, en repre­sen­tació, va ele­var el recurs al Tri­bu­nal Suprem, que fins a aquest moment encara no ha resolt. Paral·lela­ment a tot el procés judi­cial que es va seguir aquí, el tri­bu­nal de Roma va jut­jar Bis­soul­ta­nov en rebel·lia i el va con­dem­nar a 23 anys de presó. La dis­puta entre les auto­ri­tats judi­ci­als ita­li­a­nes i les espa­nyo­les per jut­jar l’autor de la coça mor­tal de Llo­ret ha creat situ­a­ci­ons un xic rocam­bo­les­ques i ha por­tat Bis­soul­ta­nov, txetxè refu­giat a França quan van pas­sar els fets, a pas­sar per les mans de dife­rents poli­cies euro­pees però final­ment ha aca­bat des­a­pa­re­gut i pro­ta­go­nista de Chi l’ha visto?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.